Espressokoppar för fikastunden

Espresso är den vanligaste typen av kaffe och även basen i många populära kaffedrycker som exempelvis Cappuccino och Café Latte. Med sitt ursprung i Italien har drycken tagit våra svenska kaffeälskande hjärtan med storm och har kommit att bli något vi gärna väljer när det är dags för fika!

DUKNINGSTIPS

31 augusti 2018
Hammershøi espressokppar från Kähler passar perfekt till fikastunden.
Hammershøi espressokopp från Kähler är en tidlös klassiker.

Vad är espresso?

Just ordet espresso kommer från tillvägagångssättet drycken tillbereds på. De fint malda kaffebönorna som placeras i bryggaren där de trycks till lite lätt för att forma en fast massa. Denna process kan göras maskinellt men på caféer kanske du ofta ser baristan göra denna procedur för hand.

Efter detta moment pressar maskinen en blandning av varmt vatten och ånga genom massan. Sedan rinner den färska espresson ner i koppen och eftersom den bryggs under så högt tryck får den sitt karaktäristiska skum som även kallas crema vilket gör att espresson upplevs så där härligt krämig att dricka!

.

Espressokoppar och muggar från klassiska varumärken som Eva Solo & Iittala samt moderna varianter från Broste Copenhagen.

7 populära espressokoppar till fikat

När det kommer till koppar och muggar anpassade för espresso finns det en rad olika varianter att välja bland. Oavsett om du föredrar ikoniska klassiker, praktiska termokoppar eller rustika i keramik finns det garanterat en espressokopp för dig! 1. Eva Solo espressomugg – En praktisk mugg med ett skyddande silikonhölje som hjälper till att hålla kaffet varmt samtidigt som det skyddar fingrarna från att brännas.
 2. Hammershøi espressokopp – En populär klassiker från Kähler, designad av Hans-Christian Bauer. Tillverkad i glaserad keramik med de karaktäristiska räfflorna som är seriens idiom.
 3. Taikka espressokopp med fat – En designikon i koppformat, designad av Klaus Haapaniemi för Iittala.
 4. Pavina glas – En modern klassiker från Bodum, tillverkad i isolerande dubbelväggigt glas som håller kaffet varmt längre.
 5. Nordic Sand espressomugg – För den som älskar rustikt stengods är denna variant från Broste Copenhagen ett måste.
 6. Nordic Coal espressomugg – Även denna variant från Broste Copenhagen i dramatiskt svart passar för dig som har ett öga för det rustika.
 7. Esrum espressomugg – Tillverkad i glaserat stengods som sedan bränts under jord vilket gör varje liten mugg helt unik i sitt slag!
Med smarta tillbehör och verktyg från Stelton kan du brygga espresso som en riktig barista hemma.

Så lyckas du med espresso – 6 tips för hemma-baristan

Är du ägare till en egen espressomaskin och vill lyckas med konsten att göra en riktigt god variant finns det flera tips att ta till fasta på:

 

 • Motstånd – det måste vara rätt motstånd i kaffebryggaren för att kunna få ut aromen.
 • Färskt kaffe – precis som med vanligt bryggkaffe är det viktigt att använda färska bönor. Dessa ska förvaras mörks och tillslutet då syre gör att kaffet åldras.
 • Malningsgrad – rätt malningsgrad är avgörande för smaken. 5–6 cl på 30 sekunder sägs vara en magisk ekvation för att lyckas med espresson.
 • En våg – en köksvåg är nästan ett måste när det kommer till espresso. Ett gram mer eller mindre kan göra stor skillnad på smak. Rekommenderat per kopp är ca 8–10 gram.
 • Egen kvarn – med en smidig kaffekvarn kan du enkelt ställa in önskad malningsgrad till din bryggare.
 • Rengöra regelbundet – en ren kaffemaskin är otroligt viktigt för att slippa trista bismaker.
Förvaring, verktyg och redskap som gör det enklare att brygga espresso hemma.

Efter att du följt dessa tips kan du vara säker på att briljera som en äkta barista hemma i ditt kök. Välj sedan din bästa espressokopp och njut av en riktigt god fikastund solokvist eller på tu man hand med någon du tycker om!

 

Läs mer: Kaffekoppar för kaffeälskaren. 

Varukorg
Stäng