Uppdukat för kräftskiva i det gröna

Varma augustikvällar närmar sig och så även den efterlängtade kräftsäsongen. Duka upp till kräftskiva för dina vänner ute i trädgården med trädkronorna som tak och låt ljusslingor och handgjorda rislampor visa vägen till bordet. Här serveras havets röda läckerheter på ett bord i havets böljande blå toner – bortom grälla färger och traditionella kräfthattar!

SOMMARDUKA

25 juli 2018
Uppdukat för kräftskiva med linneduk från Tell Me More, tallrikar från Royal Copenhagen och värmande plädar från Klippan Yllefabrik.

dukat för kräftskiva Under krikonträdet

Ute i trädgården har dagen precis börjat skymma och de inbjudna gästerna är på intåg. Det är uppdukat till kräftskiva under det majestätiska krikonträdet som med sin täta krona bildar ett litet tak över det vackert dukade bordet. I trädet hänger handgjorda rislampor och en ljusslinga som med sitt varma sken visar vägen till bordet.

 

Att duka ute i trädgården passar perfekt inför kräftpremiär & kräftskiva. Ljusslinga och rislampor blir fina och stämningsfulla dekorationer.
Bordet står uppdukat och redo för gästerna. Kräftorna ligger på plats och stämningsfulla ljus i både träd och på bord skapar en gemytlig stämning.
En ljusgrå linneduk från Tell Me More tillsammans med en böljande blå löpare från Boel & Jan skapar en härlig havskänsla passande en kräftskiva.

Med havet som inspiration

Vid denna kräftskiva lyser traditionella färger och partydekorationer med sin frånvaro. Här får istället en nytänkande och fräsch dukning i blå toner ta plats och stå som grund till kvällens röda höjdpunkt; kräftorna! Det blåa i dukningen får symbolisera havet och visst får man en känsla av klippor och salta stänk?

Här får den ljusgrå linneduken från Tell Me More bli dukningens bas och som vågor på havet, ligger flera blå löpare omlott längs med bordets mitt. Det blåa plockas även upp i såväl porslin som i värmande plädar till varje gäst – varmt och gott för en sensommarkväll som denna!

 

Det blåa i dukningen plockas upp av såväl porslin som i textilier. Porslin från Royal Copenhagen mixas med Sagaforms serie Piccadilly.
Plädarna Havanna & Rumba från Klippan Yllefabrik värmer skönt i sensommarkvällen och går hand i hand med kräftskivans blåa havstema.
Aida Raw skärbräda skapar en rustik känsla på bordet och blir som en liten brygga i havet. Snyggt och passande för en kräftskiva.

Rustika & praktiska kuvert

Att äta kräftor kräver fingerfärdighet och tålamod, men med lite finess och kreativitet kan du skapa kuvert som gör upplevelsen både enklare, roligare och trevligare! Som en liten brygga till havs får en skärbräda från Aida agera underlägg, perfekt tillbehör för en kräftskiva där en del spill kan förekomma. Tallrikar i blått och vitt knyter ann till dukningens tema, här från Royal Copenhagen. Praktiska fisk-och skaldjursbestick passar bra till kvällens godsaker och för kräftskivans traditionella drycker finns både ölglas, snapsglas och vattenglas vid varje kuvert.

På varje tallrik finns även en liten glasburk som till en början får agera servetthållare, under middagens gång kan den senare användas till att tömma kräftskalen i – både smart och snyggt!

 

Tallrikar ur serien Multicoloured Elements från Royal Copenhagen passar perfekt till kvällens blå-vita tema.
Praktiska fiskbestick ur Hardanger Bestikks Fjord-serie passar tillsammans med Sagaform skaldjursset passar perfekt till kräftor och skaldjur.
Beer taster ölglas från Orrefors, Cabernet snapsglas från Homlegaard & Kartio dricksglas – allt du behöver för kräftskivans drycker.
Förvaringsburken Optional Content från Housedoctor är till kvällens början förvaring för servetten men kan sedan användas till att tömma kräftskalen i!

Skaldjursplatå & en somrig snaps

I denna dukning är det givetvis kräftorna som har huvudrollen och dessa ackompanjeras av räkor och traditionella tillbehör som västerbottenpaj, röror och goda såser. De intensivt röda kräftorna ligger redo på Bernadotte serveringsfat med fot från Georg Jensen och toppas traditionsenligt med stora krondillsblommor – både vackert och en given smaksättare.

Räkorna får i sin tur trona på Musselmalet våningsfat och bildar en härlig liten skaldjursplatå redo att frossa loss på. Snaps med tillhörande visor hör även en kräftskiva till och den ska gärna serveras väl kyld. Så varför inte frysa in flaskan med kryddat brännvin i ett blommande hölje av is? Otroligt vacker dekoration och ett roligt alternativ till den klassiska ishinken.

 

Musselmalet våningsfat från Royal Copenhagen passar perfekt när du vill bygga en skaldjursplatå av färska räkor.
Kräftorna som har huvudrollen i denna dukning får trona pampigt på Bernadotte serveringsfat, toppade med vacker krondill.
Frys in snapsflaskan med vatten och ängsblommor, en vacker dekoration som även hjälper till att hålla snapsen väl kyld under kvällen.
Cabernet snapsglas från Holmegaard passar perfekt till kräftskivans hemmagjorda snaps.
Snittblommor i blandade färger och former i Alvar Aalto vas skapar en härlig ängskänsla på bordet – som gjord för en kräftskiva.

En blommande krona på verket

Nog för att krondillsblommorna är tillräckligt vackra för en kräftskiva, men varför inte skapa något alldeles särskilt vackert för denna kväll? Låt en bukett få sätta den sista touchen på denna dukning och föra in lite färg och flärd.

När du väljer blommor till din bukett kan du tänka dig den som en hel liten skolklass där både långa, korta, smala och stora får ta plats likaväl som den blyga och den framfusiga – en brokig mix som denna i en Alvar Aalto-vas från Iittala blir aldrig fel, oavsett tillfälle!

Läs mer: Detaljer för en lyckad kräftskiva.