Älskade Muminmuggar!

De kommer från Finland, är vita, gröna, röda, svarta, beigea och alla med lika färgstarka personligheter. De är många, men det finns alltid plats för fler. Vi talar om de älskade Muminmuggarna som sedan 1990 svept in oss i sin sagovärld och förgyllt kaffestunden. Visste du att en Muminmugg tar två år att skapa? Eller att alla Muminmuggar har detaljer från Tove Janssons originalbilder? Följ med på en resa genom Mumindalen och lär dig mer om dessa ikoniska muggar!

VARDAGSDUKA

4 januari 2019
Muminmuggarna Grön seriemugg och Rosa seriemugg från Arabia.

DE ÄR MUMINMUGGARNA

I slutet på 1950-talet producerades den alla första Muminmuggen av det finska porslinsvarumärket Arabia och hyllade författaren Tove Jansson. Det skulle dock dröja till år 1990 innan produktionen drog igång på riktigt och Muminmuggarna blev den succé de är idag. Sedan dess har konstnären Tove Slotte, tolkat och förmedlat de fantastiska berättelserna om Mumintrollen på nya muggar varje år. Alla Muminmuggar har illustrationer och detaljer från Tove Janssons originalverk, satta mot en bakgrundsfärg som återspeglar varje karaktärs unika personlighet.

Muminmuggar från Arabia med Snorkfröken, Muminmamma mugg och Muminpappa mugg.

Idéen att Muminmuggarna skulle ha starka bakgrundsfärger med tydliga motiv, fram och bak, på karaktärerna togs fram av Arabia i slutet på 1990-talet då man insåg att Muminmuggarna såg väldigt lika ut när de stod bredvid varandra i butikshyllorna. Sedan dess har designen blivit ikonisk och alltifrån de mest vanliga karaktärerna som Muminfamiljen till mer sällsynta karaktärer som Hattifnattarna har prytt muggarna.

Olika muminmuggar med bland annat Trollkarlen mugg, Kärlek muminmugg och Lilla My muminmugg.
 

EN MUMINMUGG BLIR TILL

Det tar två år för en Muminmugg att se världen. Med stöd från Tove Janssons originalverk, ritar och färglägger Tove Slotte motiven för hand innan färgerna sedan noggrant testas. Det är en respekterad process där stor vikt läggs vid att den nya muggen passar in i den befintliga kollektionen och ger uttryck för den unika Muminkaraktären. När färgerna är godkända, slutförs originalteckningen innan den digitalt färdigställs och trycks på en mugg. En framtida klassiker är därmed född!

Rosa Muminmugg Kärlek från Arabia.

FÖLJ MED TILL MUMINDALEN

Att Muminmuggar har blivit kära samlarföremål är föga förvånande. Muminmuggarna tillverkas nämligen endast i några säsonger! Det finns bara en Muminmugg som har följt med sedan början; den ljusröda Muminmuggen Kärlek som varit i produktion sedan 1996. Illustrationen kommer från flera av Tove Janssons berättelser som Snorkfröken i rokoko, Att bygga ett hus, Mumindalen blir djungel och Mumintrollet och marsinnevånarna där den kärleksfyllda kramen återfinns. Denna Muminmugg är den perfekta att ge bort av Muminmuggarna – speciellt till den som vill påbörja en samling!

Muminmugg Kärlek rosa från Arabia.
Muminmugg Tofslan och Viflsan från Arabia.
Muminmuggar Simhopp, Vi åker på semester och Lätt snöfall från Arabia.

MUMIN SÄSONGSMUGGAR

Sedan 2006 släpper Arabia varje år efterlängtade säsongsmuggar för vår/sommar och höst/vinter. Dessa muggar blir genast åtråvärda samlarobjekt då de trycks i begränsad upplaga. Säsongsmuggarna för 2018 var Vi åker på semester och den stämningsfulla Lätt snöfall som illustrerade Mumintrollets fascination med vinterns första, lätta snöfall.

Mumin specialmuggar Millenium, Mumindagen och Jubileum.

MUMIN SPECIALMUGGAR

Likt säsongsmuggarna, tillkommer ibland special-Muminmuggar som även dessa produceras i begränsad upplaga. Det som skiljer specialmuggarna åt från säsongsmuggarna är att varje specialmugg har en unik stämpel i botten som kopplar an till muggens tema. Till millenniumskiftet togs specialmuggen Millenium fram. År 2014 markerade 100 år sedan Tove Janssons födelse och då skapades Jubileumsmuggen där var sjätte exemplar pryddes med en illustration av ett par glasögon på insidan av muggen – den enda Muminmuggen som har en illustration även på insidan. Den senaste specialmuggen var Mumindagen som hyllade Tove Janssons födelsedag. Muggen såldes endast under en dag – den 9:e augusti och blev en omedelbar succé!

Muminmugg Trogen sitt ursprung från Arabia.

MUMINMUGGAR – EN ÄVENTYRLIG FIKASTUND

Muminmuggar är muggar som alltid har en historia att berätta. De tar med oss på hisnande äventyr, visar oss unika lärdomar och får oss att le. De är unika, tidlösa och älskade. Så ta sällskap av Mumintrollet, Muminmamma, Muminpappa, Snorkfröken eller Lilla My och njut av en rykande kopp kaffe, varm choklad eller té ur din favorit Muminmugg!

 

Vill du läsa mer om hur du kan duka med Mumin? Klicka här för artikeln Uppdukat med Mumin!

Varukorg
Stäng