En trendig höstdukning i rustik stil

Hösten är äntligen här och vad passar inte bättre då än att bjuda in till en härlig lunch i goda vänners lag? Medan höstvindarna viner utanför husknuten har vi dukat upp för en värmande måltid i höstens kanske hetaste trend – rustika Crafts & Makers. Här får gästerna slå sig ner vid ett väldukat bord och njuta av en naturnära lunchupplevelse som värmer gott för både kropp & själ!

VARDAGSDUKA

26 september 2018
Jordnära toner och naturliga inslag i en höstinspirerad lunchdukning

HÖSTDUKNING i naturens tecken

I denna dukning inspirerad av höstens mest framträdande trend, rustika Crafts & Makers, får naturen stå som tydlig grund. Jordnära toner och rejäla material samspelar i perfekt harmoni och skapar den där hemtrevliga, varma och mysiga känslan vi alla vill åt nu när hösten är här.

Mustig soppa serveras ur Raw skål från varumärket Aida.
Det grillade surdegsbrödet med kantareller serveras på träfat från Höganäs Keramik.
Beer IPA ölglas från Orrefors passar perfekt att servera lunchölen i!
Kastehelmi ljuslykta i färgen ökensand sprider ett glödande sken över dukningen.

Till denna enklare lunch som tar plats i köket bjuds det på en mustig soppa, grillat bröd och smörstekta kantareller och i glasen serveras lokalbryggd öl. Bordet har draperats med en grå linneduk som medvetet lagts lite på snedden för att skapa en ledigare känsla och det vackra träbordet får lysa igenom med sin charm.

De klassiska karmstolarna från &tradition i oljad ek har mjukats upp med värmande fårskinn och ylleplädar vilket skapar en ombonad känsla och visar samtidigt på omtanke för dina gäster.

Färgskalan är genomgående dov och skapar ett lugn, här får istället kantarellerna lysa med sina gula hattar och ölets härliga bärnstensfärgade nyans glöder vackert i skenet från Kastehelmi-lyktorna och de ståtliga fotogenlamporna från Klong.

Blandad keramik och inslag av trä knyter ann till temat Crafts & Makers

Rustik mix av keramik & inslag av trä

Till denna lite enklare lunch har keramiken en betydande del precis som mycket inslag av trä i olika former – rejält och rustikt ska det vara! Dessa material är tåliga och skapar en avslappnad och tillåtande känsla där allt inte behöver vara så perfekt och tillrättalagt.

Teema tallrik i grått kombineras med rustikt träfat från Höganäs keramik
Raw skål från Aida passar perfekt att servera varm soppa i.
HK Living skärbräda och Norden brödkniv från Fiskars underlättar när du skär upp bröd.
Svampformade kryddkvarnar från Eva Solo plockar upp det naturinspirerade temat som denna dukning har.

För att få till den rätta känslan har olika typer av keramik kombinerats med detaljer i trä. De gråa Teema-tallrikarna från Iittala bryts av med ovala träfat från Höganäs på vilka dagens kantarelltoast serveras. Den mustiga soppan serveras i en mindre keramikskål och surdegsbrödet får stå framme på stora skärbrädor tillsammans med en rejäl brödkniv. Naturtemat plockas upp i både mat och former på bordet, som exempelvis de svampformade kryddkvarnarna från Eva Solo.

Beer IPA ölglas från Orrefors och Corky dricksglas från Menu passar perfekt att servera lunchdrycken i.
Dorotea Night bestick i svart från Gense skapar snygg kontrast på dukningen.

Till denna måltid serveras öl och vatten, den lokalbryggda IPA:n serveras i passande glas och bordsvattnet i en lägre, enklare variant vilket passar denna typ av lunchbjudning. För att skapa en intressant kontrast på varje kuvert används här svarta bestick istället för traditionellt rostfria, vilka bryter av snyggt mot den lediga linneservetten.

Servera maten direkt på bordet ur de olika stek- och kokkärlen för en avslappnad känsla.

Behändig bordsservering från början till slut

För att få den där avslappnade, lediga och ombonade känslan som denna trend förmedlar låter vi lunchen serveras direkt på bordet. Den rustika Norden-grytan från Fiskars får trona på sin plats och de aromatiska dofterna från soppan får sakta spridas över sällskapet. De smörstekta kantarellerna kommer direkt från spisen i sin stekpanna och varje gäst får själv bygga sin egen lilla toast på nybakat surdegsbröd. Vill man krydda och toppa sin mat finns små kärl av keramik utplacerade på bordet så att varje gäst själv får bestämma och plocka som den vill.

Norden gjutjärnsgryta med smart underlägg i trä passar perfekt för soppor och grytor.
Soppan serveras i Raw keramikskål från Aida, direkt från Norden gjutjärnsgryta.
De smörstekta kantarellerna serveras direkt ur Norden gjutjärnspanna.
Med flingsalt, kryddor och andra tillbehör på bordet kan varje gäst själv bestämma över sista touchen på maten!

Denna höstdukning visar verkligen på omtanke och inget har lämnats åt slumpen, här ska man inte behöva resa sig upp efter något utan allt finns inom en armlängds avstånd. Att få plocka och ta till sig av både soppa, bröd och tillbehör skapar en gemytlig stämning och det hela blir väldigt avslappnat och anspråkslöst – precis så som trenden Crafts & Makers vill förmedla!

 

Läs mer: Höstens trender 1 - Crafts & Makers. 

Varukorg
Stäng