Uppdukat med Mumin!

Vita runda troll med stora nosar – ja det är Muminfamiljen det! Berättelserna om Mumintrollen är skapade av författaren och konstnären Tove Jansson som skrev och illustrerade mellan åren 1945 och 1977. Muminfamiljen och alla deras vänner lever ett äventyrligt liv i Mumindalen omringad av vacker natur. Idag finns Muminfigurerna på allt möjligt och kanske är det framförallt de ikoniska Muminmuggarna som folk har hört talas om – de är nämligen omåttligt populära!

VARDAGSDUKA

19 september 2018

Tove Jansson – skaparen av Mumin

Skaparen och ”mamman” till de fantastiska berättelserna om Mumintrollen är Tove Jansson (1914–2001) född som äldsta barnet i en konstnärsfamilj. Att även Tove studerade konst kanske inte var så förvånande och det var under denna period som hon började att skissa på det som kom att bli Mumintrollet.

Den allra första boken om trollen gavs ut 1945 och heter Småtrollen och den stora översvämningen i vilken man får läsa om Mumintrollet och Muminmammas jakt efter Muminpappa och hur de tillslut fann Mumindalen. Efter det släpper hon ett flertal böcker med olika historier om Mumintrollen men beslutar sig sedan för att släppa den sista Sent i november 1970 då hon ville sluta skriva Mumin-böcker och fortsätta att skriva enbart för vuxna.

Muminmamma keramikfigur från finska Arabia
Tove 100 Jubileumsmugg från Arabia

Tove 100 – ett globalt jubileum

År 2014 hade det gått 100 år sedan författaren och konstnären Tove Jansson föddes. För att fira detta jubileum ordnades det flera evenemang runt om i världen för att hylla författaren och skaparen av de fantastiska Mumintrollen. Det finska varumärket Arabia tog i samband med detta fram en jubileumsmugg där var sjätte exemplar hade små glasögon tryckta på muggens insida – dessa blev oerhört eftertraktade bland samlare runt om i världen!

 Muminmuggar med klassiska motiv från Arabia

Kort kuriosa om Muminkaraktärer

Många är de karaktärer som figurerar i berättelserna om Mumintrollen, och vissa förekommer oftare än andra. Gemensamt för samtliga karaktärer är att de har starka personligheter med både styrkor och svagheter precis som vi människor. Så vilka är mest förekommande egentligen?  • Mumintroll – Är en nyfiken karaktär som intresserar sig för allt som sker i hans omgivning. Han älskar att samla på stenar och snäckor och gillar havet precis som alla i familjen. Mumintroll gillar att ha mycket vänner omkring sig och blir ledsen så fort någon inte har det bra. Mumintrollets bästa vän är Snusmumriken som han gärna sitter och filosoferar med men mest av allt älskar han sin mamma som kan lösa alla problem!
  • Muminmamma – Är lugnet själv, hon är inte den som blir irriterad för småsaker och ser alltid till att det råder en trygg och harmonisk stämning i Muminhuset. För Muminmamma är det viktigt att alla ska vara lyckliga och litar alltid på att andra lär sig av sina misstag. Karaktäristiskt för Muminmamma är att hon alltid bär sitt förkläde och sin handväska på armen – i den finns nämligen allt som kan tänkas vara användbart i oväntade situationer.
  • Muminpappa – Är äventyraren i familjen och är stolt över att vara familjens överhuvud. Även han älskar att filosofera och vill gärna vara med när det händer något överraskande i Mumindalen. Muminpappa tycker själv att han är väldigt vis och kommer gärna med kloka råd. Du känner igen Muminpappa på vid hans cylinderformade hatt och promenadkäppen han alltid bär med sig.
  • Snorkfröken – Är Mumintrollets käraste lekkamrat och flickvän, de tycker mycket om varandra och umgås gärna sida vid sida. Oftast är Snorkfröken glas och snäll men ibland kan humöret vända tvärt. Precis som övriga troll gillar hon att dagdrömma och fantisera, gärna om sin drömprins. Snorkfröken känner du igen på hennes välkammade lugg och hennes ring av guld som hon bär runt vristen.
  • Lilla My – Trots att hon inte är släkt med Mumintrollen bor hon ändå i deras hus. Denna lilla figur följer gärna med på äventyr då hon är både modig och orädd. Hennes humör skiftar ofta mellan argsint och hetlevrad men är samtidigt glas och vänlig. Lilla My är väldigt liten och har sitt orangefärgade hår uppsatt i en stor knut mitt på huvudet och bär allt som oftast en röd klänning.
  • Snusmumriken – En riktig filosof och ensamvarg som gärna fiskar eller spelar munspel. Han ger sig gärna av på vandringar och bär allt han behöver i sin ryggsäck. Att ha många ägodelar är inte något Snusmumriken värdesätter utan lever gärna enkelt. Han är alltid lugn och obekymrad men funderar gärna. Du känner igen honom på hans gröna slokhatt och den gamla slitna rocken.
En samling Muminmuggar från finska Arabia, formgivna av Tove Slotte

Muminmuggen – en kär samlarfavorit

Att Muminmuggar har kommit att bli ett kärt samlarobjekt världen över råder det inget tvivel om. Dessa muggar från finska Arabia är tillverkade i porslin och har illustrationer från Tove Janssons berömda berättelser. Illustrationerna har modifierats och anpassats av formgivaren Tove Slotte som sedan början på 90-talet har tagit fram dessa muggar åt Arabia. Utöver den klassiska kollektionen av Muminmuggar som regelbundet utökas, tillkommer det även specialmuggar som specialutgåvan ”Tove 100”, ”Håll Sverige rent" och nu senast ”Mumindagen” som såldes endast den 9 augusti på Tove Janssons födelsedag. Dessa muggar säljs under en begränsad tid likt säsongsmuggarna som tillkommer varje vår/sommar samt höst/vinter. Dessa säsongskollektioner bär precis som specialutgåvorna mer detaljerade och arbetade motiv med en tillhörande story. Hösten 2018 lanserades bland annat kollektionen Lätt Snöfall - där Mumintrollet fascineras av den fallande snön.

Mumindagen Muminmugg från Arabia
Lätt Snöfall Muminmugg passar perfekt för vinterns varma drycker
Fikastund med Mumin och Muminkannan Eftermiddag i solen från Arabia.
Mumintallrik från Arabia med Tofslan och Vifslan och den röda rubinen.
Muminhuset kanna och mugg från Arabia
Muminglas 22 cl från Arabia kan användas till både saft och desseter
Frukoststund med Muurla Muminskål, Mumintallrik och Muminmugg.

MUMIN FÖR ALLA TILLFÄLLEN

Förutom de ikoniska Muminmuggarna, kan du även duka upp till en riktig sagostund med alltifrån bestick och tallrikar till Muminskålar och kannor! De fantastiska motiven och berättelserna om Mumin finns på alltifrån porslin till bäddset och handdukar. Bjud in till en härlig helgfrukost eller ett sött kalas och använd dig av Muminporslin, Muminbestick och skålar. Varför inte servera en god efterrätt ur ett Muminglas? Mumin följer dig genom livet som en god vän och finns där för dig för alla tillfällen.Vill du läsa mer om Muminmuggarna? Klicka här för artikeln Älskade Muminmuggar!

Varukorg
Stäng