Förnya din matplats inför hösten: 9 inredningstips

Med hösten kommer ny inspiration och inredning och vi får äntligen förnya vår matplats inför den nya säsongen! Här är nio inredningstips som hjälper dig skapa en mysig matplats i höst.

MATPLATSEN INNE

2 augusti 2019
Prydnadskuddar att inreda matplatsen med i mörka färger och mönster från bland annat House Doctor samt Chhatwal & Jonsson.

1. KUDDAR I HÖSTENS DÄMPADE FÄRGER

Få saker är så enkla att inreda med efter säsong som kuddar. Inför varje säsong möts vi av ett nytt utbud av prydnadskuddar i olika mönster och färger, och till hösten vill vi ha dem i härligt mustiga färger som hämtar inspiration från den skiftande säsongen. Tänk djupa färger som rostrött och skogsgrönt mot neutrala toner som grått och vitt. 

Kuddar från Marimekko, Himla och Northern pryder soffan för snygg inredning till hösten.
En skandinavisk inredd matplats med kuddar från Himla på matstolen fören mysig matplats.

2. SNYGGA & VÄRMANDE PLÄDAR

Precis som kuddar, är även plädar enkla att byta ut inför årets olika säsonger och på hösten vill vi ha en varm och gosig ullpläd eller bomullspläd. I höst får de gå åt mer mörka men stilrena färger som den gråa Wicker ullpläden från vårt eget varumärke Nordic Nest. Om du vill ha en riktigt mysig och inbjudande matplats, så ska du låta pläden hänga över matstolen – speciellt när du väntar gäster. Då blir det enkelt att svepa in sig i höstrusket. 

Läs mer: 7 mjuka plädar för en ombonad matplats.

En mysig matplats i skandinavisk stil med ullpläd på stolen från Nordic Nest.

3. EN NY MATTA FÖR MYSIG MATPLATS

En matta under matbordet gör mycket för matplatsens helhetsintryck då du snabbt får till en mer ombonad och varm känsla i rummet. Vilket är precis vad vi söker efter under de allt kortare och kyligare höstdagarna. Med mattan Fallow får du just denna känsla samtidigt som den även är väldigt skön att gå på. En matta som är perfekt att förnya din matplats med helt enkelt.

Grå stor matta från Nordic Nest är ett inredningstips för den som vill förnya matplatsen.
Fallow matta från Nordic Nest passar utmärkt att inreda med för en mysig matplats.

4. NY BORDSLAMPA ATT LYSA UPP HÖSTKVÄLLARNA MED

Varför inte ta och förnya matplatsen med lite stämningsfull belysning? Just belysning blir allt viktigare för oss nu när de mörka höstkvällarna är här och gör mycket för mysfaktorn i matplatsen. En mindre bordslampa som den klassiska Block-lampan från Design House Stockholm räcker för att få känslan av något nytt och fräscht inför årstiden samtidigt som den lyser upp höstkvällen. 

Block lampa från Design House Stockholm skapar en mysig matplats från sidobordet.

5. NYA KÖKSTEXTILIER INFÖR HÖSTBAKET

Äppelpaj, kanelbullar och nybakat bröd till soppan – hösten är en period där vi gärna ställer oss i köket och bakar något gott till fikat eller middagen. Så varför inte förnya och ta in årstiden även till köket? Byt ut dina kökstextilier mot snygga kökshanddukar och grytlappar från Nicholas Vahlé i säsongens färger så får du till den mysiga höstkänslan även i köket. 

Kökshanddukar och grytlappar från Nicholas Vahlé i höstens färger passar utmärkt att inreda matplatsen med i höst.
Det bakas i köket och den bruna grytlappen från Nicholas Vahlé står redo på köksbänken.

6. SNYGGA LJUS FRÅN ESTER & ERIK

Även om det till en början kan vara lite svårt att acceptera de nu allt mörkare kvällarna så är det väldigt mysigt att återigen få tända levande ljus och se matplatsen bada i dess mjuka och stämningsfulla sken. Hämta återigen inspiration från årstidens mustiga färger och låt även ljusen gå i dessa nyanser. Ester & Eriks lackade ljus i djup plommonfärg blir en perfekt inredningsdetalj att enkelt förnya matplatsen med inför höstmyset.

Plommonlila och lackade ljus från Ester & Erik skapar en mysig matplats i höst.

7. NYTT PÅ VÄGGARNA

Ett annat inredningstips för en förnyad matplats är posters. Posterns ger snabbt ett rum karaktär och är även de enkla att byta ut efter säsong. Denna vackra poster från Paper Collective föreställer den trendiga Fönsterfikusen och känns helt rätt i höst när dessa mer tåliga krukväxter återigen flyttar in.

Poster från Paper Collective på fönsterfikus är helt rätt inredning till matplatsen i höst.

8. NYA KRUKOR

Eller varför inte förnya matplatsen med en ny, snygg kruka? Oavsett om du flyttar in krukväxterna som stått på balkongen under sommaren eller helt enkelt köper nya för att få in härlig grönska – så tycks krukor alltid behövas. Krukan Cloudy och Pure från DBKD är båda moderna klassiker som passar i de flesta matplatser och blir ett enkelt sätt att ge matplatsen en ny look. 

Cloudy kruka i svart & Pure kruka i grått från DBKD står på skänken i matplatsen.

9. FAVORITKOPPEN I NY TAPPNING

Något av det mysigaste med hösten måste ändå vara att sitta med en värmande kopp kaffe eller te i handen medan höstregnet slår mot fönstret. En ny favoritkopp till just dessa stunder och som dessutom förnyar lite i köksskåpet är aldrig fel. Och i höst vill vi avnjuta varma drycker ur muggen Ostindia svart från Rörstrand. En modern tolkning på en klassiker: muggen har fortfarande Rörstrands klassiska Ostindia-mönster men lagom till höstmyset, kommer den nu i svart-vitt. Definitivt ett måste till säsongens alla fikastunder!

Läs mer: Kaffekoppar för kaffeälskaren.

Ostindia svart mugg från Rörstrand är en stilren och trendig kaffekopp.
Svart Ostindia mugg från Rörstrand är perfekta tekoppen eller kaffekoppen till fikat.
Varukorg
Stäng