ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

BARA IDAG 30-50% på mattor från Scandi Living*

Inspiration/Stöka i köket /Recept/Baka med Fridas 3 enkla julrecept för julens alla tillfällen
Baka med Fridas tips på enkla julrecept är en morotskaka med saffran och vaniljfrosting som gärna får serveras på en skärbräda från Staub. Foto: Frida Skattberg

Baka med Fridas 3 enkla julrecept för julens alla tillfällen

En morotskaka med saffran och vaniljfrosting, ett klassiskt vörtbröd eller ett grytbröd med valnötter och tranbär. Visst låter det juligt? Följ med Frida Skattberg, även känd som Baka med Frida, på hennes resa mot jul där hon bjuder på tre enkla julrecept för julens magiska tillfällen. Ta del av recepten här!
Onsdag 16 november
Dela artikel
Baka med Fridas tips på enkla julrecept är grytbröd som går enkelt att göra i Staub gryta för att få en krispig finish. Foto: Frida Skattberg
Staub White Truffle gryta
2,6 l
1 989 kr2 749 kr

FRIDAS 3 ENKLA JULRECEPT

1. GRYTBRÖD MED VALNÖTTER & TRANBÄR

Har du testat att baka bröd i gryta någon gång? Grytbröd med valnötter och tranbär är ett av Fridas favoritrecept av enkla julrecept att göra. Det blir ett helt annat typ av bröd när man bakar det i en gryta, nästan som ett surdegsbröd fast mycket enklare. Jag serverar det gärna med hemkärnat smör eller goda ostar, berättar Frida.

Ingredienser (för 1 bröd)

  • 25 g jäst
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl torkade tranbär

Gör så här:

  1. Börja med att lösa jästen i vattnet och tillsätt sedan vetemjöl, honung och salt. Rör sedan ihop en smidig deg med en träslev.
  2. Tillsätt lätt krossade valnötter och tranbär - knåda ihop.
  3. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa i två timmar i rumstemperatur.
  4. Sätt in en gryta i nedre delen av ugnen och sätt sedan ugnen på 225°C över/undervärme.
  5. Stjälp upp degen på mjölad bakbänk och forma den till en ”boll” utan att knåda - var varsam med degen för att behålla luften i den.
  6. Tag ut grytan ur ugnen och pudra lite vetemjöl i botten, lägg sedan ner degen och lägg på locket. Grädda i 30 minuter och tag sedan av locket, grädda ytterligare 15 minuter utan locket - tills ytan blivit fint gyllenbrun.
  7. Tag ut och låt svalna på galler innan du skär i brödet.
Baka med Fridas tips på enkla julrecept är ett klassiskt vörtbröd som ska knådas innan det ska bakas i grytan.  Foto: Frida Skattberg

Forma varsamt till en boll för att behålla luften i degen.

Baka med Fridas tips på enkla julrecept är grytbröd som går enkelt att göra och har fint mönster när man skär i brödet. Foto: Frida Skattberg

När du skär i grytbrödet så väntas ett vackert mönster av tranbär och valnötter.

Baka med Fridas tips på enkla julrecept är en morotskaka med saffran och vaniljfrosting som serveras på en snygg skärbräda från Staub. Foto: Frida Skattberg

Morotskakan får en härlig gul färg med hjälp av saffranet, vilket också smakar riktigt gott och juligt!

2. MOROTSKAKA MED SAFFRAN & VANILJFROSTING

Morotskaka är ett klassiskt bakverk som fungerar att bjuda på året om. Här har Frida gjort en julig variant av klassikern genom att tillsätta julingrediensen saffran plus vaniljfrosting ovanpå som pricket över i:et. Denna morotskaka är perfekt att bjuda dina gäster på i jul och det blir så fint med den gula färgen, säger Frida.

Ingredienser:

Kaka:

  • 150 g smör
  • 1 g saffran
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 2 dl finrivna morötter – ca. 2 normalstora

Frosting:

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g färskost
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 limefrukt

Gör så här:

Kaka:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°C över/undervärme och klä en form (24 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
  2. Smält smöret och blanda med saffran. Låt stå.
  3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i ca. 3 minuter. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med smörblandningen och morötter, rör ihop en klumpfri smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna helt.

Frosting:

  1. Vispa samtliga ingredienser till ett fast fluff med elvisp på hög hastighet, vispa i 4-5 minuter.
  2. Bred frostingen på kakan och toppa med lite rivet limeskal.
Baka med Fridas tips på enkla julrecept är en morotskaka med saffran och vaniljfrosting som serveras på Staub skärbräda med pepparkakor. Foto: Frida Skattberg

Toppa din juliga morotskaka med skalet av en lime.

Baka med Fridas tips på enkla julrecept är ett klassiskt vörtbröd som serveras på en snygg skärbräda tillsammans med goda ostar och fikon. Foto: Frida Skattberg

Det klassiska vörtbrödet är ett måste på julbordet, servera gärna tillsammans med julskinka eller en god ost.

3. KLASSISKT VÖRTBRÖD

Det klassiska vörtbrödet är ett måste till jul. Det saftiga brödet med smak av julens kryddor passar lika bra på julbordet som till risgrynsgröten på julaftons morgon. Håll det enkelt och klassiskt som Frida eller addera russin för extra sötma och smak.

Ingredienser (för 2 limpor):

  • 50 g färsk jäst
  • 3 dl porter
  • 1 dl ljummet vatten
  • 1 dl brödsirap
  • 0.5 dl neutral matolja (ex. Raps)
  • 1 påse vörtmix (75 g)
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 dl rågsikt
  • 1.5 tsk salt

Pensling:

  • 0.5 dl mörk sirap
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Smula jästen i en skål och tillsätt porter, vatten och sirap. Rör tills jästen löst sig.
  2. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg - det tar ca. 10 minuter av knådande.
  3. Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela degen i två lika stora delar. Forma till två limpor och lägg i bakpapperklädda brödformar(á 1.5 liter).
  4. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek ca 1.5 timme.
  5. Sätt ugnen på 225c över/undervärme.
  6. Grädda brödet mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 200c efter 5 minuter. Baka ytterligare ca 25 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.
  7. Pensling: Blanda sirap och vatten i en mugg. Pensla det varma brödet med sirapen.
  8. Stjälp upp på galler och låt svalna.
Baka med Fridas tips på enkla julrecept är ett klassiskt vörtbröd som här placeras i en form täckt med bakplåtspapper. Foto: Frida Skattberg

Lägg degen i en långsmal form som är täckt med bakplåtspapper för att få ut brödet enklare ur formen vid servering.

Snöstjärna mugg, skål och glögggryta från Dorre är tips att ha till glöggmyset med Baka med Frida. Foto: Frida Skattberg
Baka med Frida bakar enkla julrecept i köket. Foto: Frida Skattberg

Bakning för med sig många minnen från hennes barndom men är också hennes terapi vid julen.

Baka med Fridas julklappstips är att ge bort en sockerkaksform från Nordic Ware till bakfantasten. Foto: Frida Skattberg

Foto: Frida Skattberg, @bakamedfrida

Linnéa Axelson
Skribent

TILL BAKNINGEN

Visa mer bakredskap

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB