Stilleben – inredning i arrangemang & tipsen för hur du lyckas med dem

Snygga stilleben inom inredning syns på var och vartannat flöde i sociala medier och visst ger de hemmet något alldeles extra? Ett stilleben får inte bara ditt hem att kännas mer välkomnande, det ger även uttryck för din unika personlighet. Vi ger dig tips och idéer för hur du skapar ett perfekt stilleben i ditt hem – oavsett rum!

TRENDER & LIVSSTIL

13 februari 2020
Stilleben i rosa toner skapat på en skänk med hjälp av rosa krukor, vas och skulptur.
Stilleben på inredning med rund vas från Cooee Design och aprikosfärgade blommor på en byrå.

VAD ÄR ETT STILLEBEN?

Innan vi börjar prata om hur du skapar ett stilleben kan det vara bra att först förklara vad stilleben är. Stilleben har sin början inom konsten och fotografins värld där det används som benämning för ett typ av motiv som endast innehåller föremål, som exempelvis böcker, vaser, blommor och frukt. Att skapa vackra stilleben i din inredning är inte bara för syns skull – stilleben hjälper dig faktiskt att skapa ett mer välkomnande hem. Tomma ytor får liv på ett helt annat sätt, du kan ge uttryck för din personlighet och dina minnen, och du får bättre ordning i ditt hem.

Stilleben med ljusstake i mässing, enkel kvist och spegel från Cooee Design.

TIPS FÖR HUR DU SKAPAR ETT FINT STILLEBEN

Att skapa ett fint ihopsatt stilleben med inredningen är något av en konst i sig. Men med dessa enkla tips i åtanke kan du skapa riktigt snygga stilleben:

  • Tänk lika men olika – första tipset är att kombinera olika material. Glas med stengods, trä med betong – kombinationerna är många. Men för att hålla ihop det till en snygg helhet ska du utgå ifrån en enda färgskala. Du kan leka med nyanser men om du låter detaljerna i ditt stilleben vara inom samma färgskala så blir uttrycket mer harmoniskt medan de olika materialkombinationerna skapar en mer levande känsla.
  • Skapa kontrast – låt en detalj eller färg i ditt stilleben stå som kontrast mot det övriga arrangemanget. Om ditt stilleben går i exempelvis beigea och gråa toner kan du bryta av det med en detalj i svart eller i någon annan poppande, kontrastfärg.
Ett enkelt stilleben inom inredning med blomma i glas och doftpinnar från Design House Stockholm.
Stilleben i vardagsrum med inredning som vas, vattenkanna och blommor hos ferm Living.
  • Tänk på att gruppera – ett stilleben är i grunden en grupp föremål som tillsammans skapar en vacker helhet. Tänk därför på att gruppera de inredningsdetaljer du väljer att använda dig av. Om du vill skapa ett stilleben i ditt kök kan du ställa alla detaljer på en bricka. Skapar du ett i ditt vardagsrum kan du utgå ifrån ett hörn av en byrå eller bestämda plan i en hylla.
  • Lekfulla höjder – stilleben både inom inredning och konstens värld bygger på olikheter för att få till en livfull känsla. Utöver materialkombinationer, så ska du även tänka på att leka med höjder. Tänk kort, högt och allt däremellan. Men låt den lägsta detaljen stå längst fram och arbeta dig sedan ”bakåt” med storlekarna.
  • Skapa luft runtom – det som verkligen kommer få ditt stilleben att ”poppa” är om det står relativt ostört från andra delar i din inredning. Uttrycket ”negative space” har kommit upp i inredningsvärlden och syftar på tomma utrymmen i din inredning som inte behöver vara tråkiga utan kan vara vackra i just sin tomhet. Och om du ska lyckas med ditt stilleben är det viktigt att våga låta det stå tomt i bakgrunden, bredvid eller framför.

STILLEBEN INOM INREDNING – TIPS FÖR 4 RUM

Du kan egentligen skapa stilleben med din inredning vart som i ditt hem men här kommer stilleben-tips för fyra av hemmets rum:

STILLEBEN I KÖKET

Du kan skapa stilleben i köket på flera sätt och det vanligaste är nog att skapa ett med kryddor och oljor på en bricka vid spisen. Har du skåp med öppna dörrar kan du skapa stilleben på hyllorna så får du samtidigt ordning på allt porslin medan ett stilleben på matbordet med en vas och ljusstakar inbjuder till fler stunder runt bordet.

Stilleben med hög vit vas från Cooee Design och ljusstakar i vitt står på matbordet hos Instagram-kontot sol_hellinga.
Stilleben i köksskåpet med glas, koppar, skålar och tallrikar i rustik stil från House Doctor.

STILLEBEN I VARDAGSRUM

Enklaste stilleben inom din inredning skapar du nog i vardagsrummet. Här kan du fritt testa dig fram till vart det passar in i rummet. Du kan skapa ett på soffbordet med vackra böcker och ljusstakar, använda dig av en bordslampa och vaser för att försköna tv-bänken eller skapa stilleben på väggen med hjälp av tavlor och hyllor.

Snyggt stilleben för vardagsrummet hos Instagram-profilen @bythun med liten vas, skulptur och böcker i ton-i-ton.
Stilleben inredning – tips för vardagsrummet från House Doctor med vaser och lampa i olika höjder men i gråa och svarta toner.

STILLEBEN I HALLEN

Stilleben i hallen ger genast ditt hem en välkomnande känsla för dina gäster. Här kan du skapa stilleben på väggen med krokar, speglar och kombinera med krukor på golvet eller låta unika detaljer ta plats på skänken.

Stilleben – inredning för hallen arrangerat i snyggt stilleben på ett sidobord med skulpturer, lampa och poster från Bloomingville.
Stilleben med inredning från Ferm Living för hallen med krokar, spegel och plant box med blomma i och vaser.

STILLEBEN I SOVRUMMET

Det är inte alltid vi har så mycket plats i sovrummet för att skapa lika stora stilleben som för övriga rum. Tänk mindre stilleben här som ljusstakar i olika höjder eller en hög med böcker och en snygg skulptur. Några få detaljer kan tillsammans skapa ett väldigt vackert stilleben och på så sätt ett hjälpa dig skapa ett hem som känns mer inbjudande och mer du. 

Stilleben med tre ljusstakar i sovrummet från Ferm Living visar på hur man kan gruppera detaljer för att lyckas med skapandet av stilleben.
Stilleben i fönster med böcker, bokstöd i mässing och skulptur i form av ett kvinnoansikte från Cooee Design.

Skapa ditt eget unika stilleben - hitta dina favoriter bland dekoration och inredningsdetaljer

Varukorg
Stäng