Torkade blommor - inredning som är hållbar & vacker

Torkade blommor har blivit självklara inslag i vår inredning, så vi satte oss ner med floristen och grundaren till Blombruket, Malin Brandén för att prata allting torkade blommor och få härliga tips på hur vi både kan inreda med och förvara blommorna på bästa sätt.

TRENDER & LIVSSTIL

27 augusti 2020
Malin Brandén - grundade till Blombruket som säljer torkade och färska blommor.
Torkade blommor – inredning med hög vit vas från Cooee Design med lagurus i.

VARFÖR VI ÄLSKAR TORKADE BLOMMOR

- Jag tror att en anledning till att torkade blommor har blivit så trendigt i vår inredning är för att vi enkelt kan använda alla våra fina vaser. Vaser är väldigt trendigt och roligt att köpa, och torkade blommor blir ett perfekt komplement till de vaser vi alltid vill ska stå framme.

- Då kan blommorna bara stå där och vara fina – man behöver inte hålla på̊ och byta blommor hela tiden, säger Malin Brandén – grundare till Blombruket som erbjuder hållbara snittblommor direkt hem i brevlådan.

Blombruket bukett i kartong med torkade och färska blommor.
Torkade blommor – inredning som visar Lagurus i snäckformad vas från By On.

Innan Malin fick idén om den egna verksamheten Blombruket, noterade hon att många kom förbi och efterfrågade blomsorter som kunde stå länge. Det skulle komma att bli en av grundstenarna bakom Blombruket och idag skickar Malin ut vackra buketter fyllda med färska och torkade blommor - inredning som på ett vackert sätt kan torka och bli stående inslag i våra hem.

- Det finns en dovare färgskala hos torkade blommor som jag tycker passar väldigt bra in i skandinaviska hem där vi har mer milda toner i vår inredning. Jag tror att det är en annan anledning till att torkade blommor har blivit så pass populära inom inredning - och för att de är hållbara såklart.

Bukett från Blombruket med pampasgräs och färska blommor i, i en stor keramikvas från Knabstrup Keramik.

SÅ FÖRVARAR DU TORKADE BLOMMOR

Även om vi älskar torkade blommor, så vill vi byta ut dem ibland. Antingen mot färska blommor eller mer säsongsbetonade blommor till jul och andra högtider. Då har Malin ett bra tips på hur du kan förvara dina torkade blommor tills du vill plocka fram dem igen:

- Posterrör i kartong är jättebra att förvara torkade blommor i! Då kan du ha ett helt bibliotek av torkade blommor, eller ha likt en vinkällare med alla dina blomfavoriter. Då kan du byta ut dem på vintern om du hellre vill inreda med fina grenar eller annat som känns mer säsongsanpassat.

- Men jag skulle inte rekommendera att stänga till båda änderna, utan låt en sida stå öppen så det inte blir för instängt för blommorna.

Torkade blommor – inredning med liten keramikvas från DBKD med en liten vete-kvist i.
Torkade blommor – inredning hos Catrine Åberg som inrett sin bokhylla med torkade blommor och Cooee Design vaser.

BÄSTA VASERNA FÖR TORKADE BLOMMOR – INREDNING FÖR EN VACKER HELHET

- Jag tycker att de bästa vaserna för torkade blommor är vaser i keramik eller annat material som inte är klarglas. Även om torkade blommor är väldigt vackra upptill, så är de ofta lite ”skräpiga” i stjälkarna och då får du den vackraste helheten med keramikvaser.

Bukett från Blombruket med torkade och färska blommor i beige vas i keramik från Kähler.
Torkade blommor i en grön, hög vas från By On är vacker att ha i en avskalad inredning.

TIPS FRÅN FLORISTEN

  • Inred med helheten i åtanke: När det kommer till att inreda med blommor så är mitt tips att välja blommor efter rum så att de tillför något till den övriga inredningen. Då blir det en röd tråd i din inredning som är väldigt behaglig för ögat, säger Malin.
  • Plocka in stora arrangemang: Ett fång med gräs, en rejäl bunt vass eller en stor ekkvist – våga ta in större saker från naturen, det blir väldigt fint att inreda med och ställa i urnor eller större vaser.
  • Ha blommor i badrummet: Jag förespråkar att ha blommor i badrummet för det gör så mycket. Man spenderar mycket tid där och då blir det första man ser på morgonen den lilla vasen, och då blir man så glad. Det krävs inte mer än så.
  • Glöm inte bokhyllan: Jag tror det är ganska få som har blommor i bokhyllan, men om man har en bokhylla som är lite orolig med många böcker och annat i färg – då kan det vara fint att bara ha en liten vas med torkade blommor eller grönt i.
  • Blås av dammet: När den torkade buketten stått framme ett tag blir den lätt dammig, istället för att dammsuga eller torka av din bukett med en trasa kan du blåsa av dammet med en hårfön, tipsar slutligen Malin oss om.

Oavsett om du plockar in vass från stranden eller beställer någon av Malins ljuva buketter, är torkade blommor inredning som är lika hållbar som vacker i våra skandinaviska hem.

 

Hitta den perfekta vasen till dina torkade blommor i vårt stora sortiment av vaser

Varukorg
Stäng