Enkla & blomstrande DIY-tips till midsommar

Från 7 sorters blommor till den klädda midsommarstången och den ljuva midsommarkransen: blomster hör verkligen midsommarfirandet till. Dessa enkla DIY-tips med blommor och grönt i fokus, hjälper dig skapa en inbjudande och minnesvärd midsommar för vänner och familj.

DIY

27 maj 2019
Ett enkelt DIY-tips till midsommarfirandet är att klä och hänga upp ringar över midsommardukningen i vacker grönska.
Cirque ljusstake i mässing från House Doctor har klätts med gröna kvistar på den romantiska midsommardukningen.

dekorera med DRÖMSKA MIDSOMMARRINGAR

En utav de starkaste symbolerna för midsommar är ändå den grönskande midsommarstången. Denna tradition härstammar från Tyskland och tog sig till Skandinavien under medeltiden. På den tiden pyntades midsommarstången med löv och grönt inför festliga tillfällen, framförallt till förstamajfiranden vilket är anledningen till att midsommarstången ibland även kallas för majstång.  

Som en hyllning till midsommarstången och ringdansen som hör till, kan du överraska dina gäster med drömska och gröna ringar som hänger över midsommardukningen. Plocka även ner denna idé till dukningen genom att använda dig av runda ljusstakar som du också klär i grönt. För att de dock inte ska ta över från ringarna från taket, utan mer komplettera dem – räcker det om du endast binder en liten del av ljusstaken i grönt. Dessa midsommarringar är enkla att göra men resultatet blir otroligt stämningsfullt och iögonfallande! 

Wreath dekorationsringar från Cooee Design i mässing har klätts i grönska till midsommarfirandet.

Du behöver:

 • En dekorationsring.
 • Bindtråd – gärna grön så den smälter in.
 • Jutesnöre.
 • Sax.

Så här gör du:

 1. Plocka ihop valfria blommor och kvistar. Använd dig av blommor du har i trädgården, skogen och även några snittblommor för en vacker kombination av vilt och planterat. Här har oväntad grönska använts nämligen vild gräslök. Det är ju midsommar trots allt…
 2. Använd bindtråden och bind blommorna tätt runt ringen om du vill ha ett heltäckande resultat som på bilden. Här har Wreath dekorationsring från Cooee Design använts i storlekarna Ø 20 & Ø 40 cm, för att få till en vacker dynamik över bordet. Låt gärna några enstaka kvistar spreta ut för en naturlig, lite vildvuxen stil.
 3. Klipp av en längre bit jutesnöre beroende på takhöjden du har. Tänk på att du inte vill att ringarna hänger för lågt så att de skymmer sikten mellan gästerna, men samtidigt inte för högt så intrycket faller bort. Häng upp dem i en krok eller knyt dem runt takbjälkarna och som tidigare nämnt, gärna i olika höjder så svävar de som noter i en melodi ovanför din dukning.
Sommarblommorna huserar i vit och blåvit kaffekopp från Nordic Nest – redo att plockas till midsommarkransen.
Blommorna till midsommarkransen knipsas av till önskad längd med Ørskov sax i järn.
Midsommarkransen binds i växthuset med ängsblommor för ett traditionsenligt midsommarfirande.

INGEN MIDSOMMAR UTAN MIDSOMMARKRANS

Midsommar har genom historien varit en högtid som förknippats med magi och vidskepelse. Just löv och blommor skulle det flöda av då den allmänna tron var att all växtlighet erhöll magiska krafter. Det är därför inte undra på att blommor går som en grön tråd genom midsommarfirandet med midsommarstången och den vackra midsommarkransen. Visste du att man även förr i tiden sparade midsommarkransen till det årliga julbadet? Det skulle ge ny energi som hade bevarats i kransen. Något att testa i år kanske?

Kransbindning kan bli en mysig aktivitet att göra tillsammans på midsommar. För att binda midsommarkransen behöver du följande: sax eller sekatör, ståltråd och valfria blommor som Margerit, Brudslöja och Prärieklocka.

Midsommarkransen binds i full koncentration.
Familjen binder midsommarkrans i växthuset och Linear stålbord från Muuto passar perfekt för ändamålet.

Så här binder du din midsommarkrans:

 1. Knipsa av de blommor du vill ha och ha dem nära till hands.
 2. Gör en cirkel av ståltråden och skapa en ögla av ena änden av ståltråden.
 3. Vira blommorna en i taget eller gör små buketter av dem om det underlättar.
 4. Fäst blommorna med ståltråd som du lindar runt dem där du vill ha dem på kransen.
 5. När du täckt kransen, binder du ihop den genom att haka fast den ena änden i öglan du tidigare skapade. Anpassa storleken genom att tvinna tråden tills kransen sitter perfekt!
Tallrikskuvert på midsommardukning där servetten lindats in med sju sorters blommor för ett sött och inbjudande uttryck.

7 SORTERS BLOMMOR PÅ DUKNINGEN

Brukade du tillbringa midsommarafton med att plocka sju sorters blommor i hemlig tystnad för att lägga under kudden och drömma om din framtida kärlek? Det är du inte ensam om! Även denna charmiga tradition har sina rötter i tron på midsommarens magi och att blommor på något sätt kunde berätta om framtiden. Varför inte ta in denna tradition till ditt midsommarfirande i år, genom att binda små buketter av sju sorters blommor tillsammans med servetten på dukningen? Det blir en söt välkomsthälsning för gästerna och en subtil hyllning till en utav högtidens största traditioner.

Hemmagjord midsommarsnaps blir en vacker gåva att ge i gå bort-present i midsommar.
Nature snapskaraff från Sagaform & Oak snapsglas med förvaringslåda från Sagaform står redo för midsommarfirandet att ta vid.

HEMMAGJORD MIDSOMMARNSNAPS

Om du blivit bortbjuden på midsommarfirande eller om du vill bjuda på något speciellt, blir en flaska hemmagjord midsommarsnaps perfekt. Och det är enkelt. Denna goda jordgubbssnaps gör du på följande sätt:

 1. Fyll en glasflaska med vodka. Den charmiga Nature snapskaraffen från Sagaform passar perfekt till detta ändamål!
 2. Dela jordgubbar i mindre bitar så du kan stoppa ner dem i flaskan.
 3. Skala en citron så du får till en lite längre remsa av det gula skalet och lägg i flaskan.
 4. Lägg slutligen i en rosmarinkvist och ställ i frysen i någon timme innan midsommarfirandet. 
 5. Om du vill, kan du även komplettera med en etikett eller charmig skylt som får hänga runt flaskhalsen så är den redo för att fira in årets ljusaste högtid!

 

Läs mer: Bjud in till avslappnat midsommarfirande.