Välj rätt vas för snittblommor - 3 tips från floristen

Om du någonsin känt att du saknar en perfekt vas för snittblommor, kommer här tipsen för vilka sorters vaser varje hem faktiskt bör ha. Floristen Malin Brandén från Blombruket ger sina bästa tips för vilka sorters vaser du ska investera i för de perfekta blomsterarrangemangen i ditt hem.

MATPLATSEN INNE

14 april 2020
Vit, hög vas i keramik från Knabstrup Keramik står på bordet med snittblommor ifrån Blombruket.
Malin Brandén grundare av Blombruket som säljer blommor på prenumeration.

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ NÄR JAG VÄLJER VAS FÖR SNITTBLOMMOR?

- Det viktigaste att tänka på när du väljer vas för snittblommor, är vart du ska ha buketten. Har du en väldigt hög bukett vill du ha en hög vas och då står den bäst vid sidan på ett sidobord till exempel. Om du däremot vill ha din bukett på matbordet är det bättre med en lägre vas, tipsar Malin.

Malin Brandén gick från samhällsplanerare till florist. Med en önskan att jobba mer kreativt och ett öga för utvecklingsmöjligheterna i blomsterbranschen, startade hon företaget Blombruket. Förpackade i snygga kartonger och levererade direkt hem till dörren – Malins affärsidé bygger på att erbjuda kunder mer hållbara snittblommor på prenumerationsbasis.

Blombruket kartong med lapp med Floristens recept på ligger på bordet.
Små vaser från Cooee Design och DBKD står på en skänk med snittblommor från Blombruket.

I den stilrena kartongen från Blombruket medföljer, utöver veckans vackra bukett, även ett recept för hur man på bästa sätt ska arrangera buketten och vilken typ av vas som gör blommorna störst rättvisa.

- Jag tycker det är ett mervärde i hela bomsterupplevelsen att faktiskt få arrangera blommorna själv i en vas, säger Malin.

Så vilka sorters vaser ska vi ha hemma till våra älskade snittblommor? Här är Malins tre tips på vaser som bör finnas i varje hem.

Grön, rund vas för snittblommor i grön färg från AYTM med blommor ifrån Blombruket.

1. KLOT-VASEN – PERFEKT FÖR DE FLESTA SNITTBLOMMOR

Enligt Malin, är den smala cylinderformade vasen som de flesta av oss har hemma – svår att använda om du vill ha snittblommor i bukett.

- Jag tycker man ska ha en klot-vas eller större vas med bred botten och smalare öppning. Det är den mest tacksamma formen för flera sorters snittblommor. - För även om snittblommorna är bundna eller du arrangerar dem själv, så vill du få stjälkarna att stå i en vinkel. En sådan vas gör det enklare att få blommorna snyggt på plats och du får mer volym i buketten.

- Så definitivt en klot-vas eller större vas som är bred nertill och smal upptill. Gärna i lagom storlek för om vasen är för stor så krävs det rätt mycket blommor för att fylla den.

Floristens tips: välj en rund, klotformad vas för snittblommor om du vill arrangera direkt i vasen eller har en bunden bukett.

Kollage med olika vaser för snittblommor rund vas från AYTM, ERNST vas, rund vas från COOEE Design och Omaggio vas från Kähler.
Rund vas för snittblommor från Marimekko står på bordet med blommor från Blombruket.
Brun hög vas för snittblommor som vass från varumärket Cooee Design.
Rak vas för snittblommor från Iittala i brun färg med blommor från Blombruket.

2. DEN RAKA, HÖGA VASEN – MATCHAS MED HÖGA SNITTBLOMMOR

- Sen så tycker jag att man även ska ha en högre, lite rakare vas som passar till pampasgräs, liljor eller amaryllis till jul. En sådan vas är perfekt för just höga kvistar när man vill bygga på höjden!

Snygga, höga vaser i rak form finns det gott om, men om Malin får välja så faller valet på en tidlös klassiker.

- Alvar Aalto-vasen från Iittala är väldigt fin. Om man bara ska investera i få vaser så finns det en anledning till att dessa klassiker fortfarande är populära. De fyller sin funktion och är enkla att använda, säger Malin.

Floristens tips: välj en hög, rak vas för snittblommor med långa stjälkar som vass, liljor & amaryllis.

Kollage med höga vaser för snittblommor med fina stjälkar som liljor och amaryllis.
Hög vas för snittblommor som solrosor från Broste Copenhagen i klarglas.
Flera små vaser för snittblommor står på en fönsterbräda.

3. DE SÖTA SMÅVASERNA - FÖR ENSTAKA KVISTAR

- Jag tycker även att man ska ha en eller flera små vaser för då kan du ta tillvara på minsta lilla blomma. Allt ifrån den lilla kvisten som går av när man köper hem blommor till snödropparna man plockar in.

- Sedan kan man även vara kreativ och göra vaser av det man har hemma. Just små vaser kan vara lite vad som! Det kan vara en glasburk, små flaskor eller små ljuslyktor kan man också ta, tipsar Malin.

Floristens tips: använd dig av flera små vaser för enstaka blommor – från buketten eller från trädgården.

Kollage med små vaser för snittblommor och vaserna kommer från Kähler, Cooee Design, Blomus och Klong.
Ultima Thule snapsglas med gulsippor i står på en vårdukning.
Vaser i klarglas med snittblommor i står på fönsterbrädan.

FLORISTENS 3 SNABBA TIPS FÖR ATT VÄLJA RÄTT VAS FÖR SNITTBLOMMOR

  • Tänk på färg och form – utgå ifrån känslan som finns i buketten och som du vill framhäva med vasen.
  • Tänk på vart du vill ställa dina snittblommor och välj vas efter det.
  • Torkade blommor som vass och pampasgräs gör sig inte så bra i vaser i klarglas för de är ofta ”skräpiga” i stjälken, så jag rekommenderar vaser i keramik eller annat material till det. Blommor med fina stjälkar passar dock jättefint i glasvaser, tipsar Malin.
Snittblommor snittas för att få en fräsch och ny snittyta.
Rund vas i klarglas från Louise Roe Copenhagen.

SÅ SKÖTER DU OM DINA SNITTBLOMMOR – 3 TIPS

När den rätta vasen och snittblommorna är på plats, ja då vill gärna att de ska hålla så länge som möjligt. Enligt Malin, är en dålig snittyta det vanligaste misstaget vi gör med våra snittblommor.

- Det är jätteviktigt att man ger blommorna ett nytt och bra snitt för att de ska hålla längre. Tyvärr använder de flesta en kökskniv och skär liksom av stjälkarna, vilket bara gör att stjälkarna blir tilltäppta och kärlen har svårt att ta upp vattnet. Jag tycker man kan använda en sekatör istället och förvara den i kökslådan – då blir det blir hur smidigt som helst att klippa av stjälkarna på snedden.

- En annan sak som också är rätt vanlig är att man bara sätter blommorna i vatten och sedan låter dem vara antingen tills vattnet är slut eller vattnet är grumligt. Byt vatten regelbundet och diska gärna vasen i alla fall en gång i veckan för att bli av med bakterier.

- Man kan även tänka på att inte ha blommorna bredvid ett fruktfat eftersom frukter utsöndrar ett ämne som inte är bra för blommorna och förkortar deras livslängd, tipsar slutligen Malin.

Fler snygga vaser för snittblommor hittar du i vårt breda sortiment av vaser

Läs mer: 7 vackra sätt att inreda med blommor på i vår

Varukorg
Stäng