ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 10% RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Inspiration/Trender & Livsstil /5 tips för att inreda din bokhylla – hemma hos influencern @arkihem
Inreda bokhylla snyggt – inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där portabel belysning, växtlighet och stilleben är tips för att styla bokhyllan snyggt.

5 tips för att inreda din bokhylla – hemma hos influencern @arkihem

Behöver du hjälp med att inreda din bokhylla snyggt? Inspireras av influencern Anela Tahirovic @arkihems fem tips – allt från att ha en enhetlig färgskala och att skapa stilleben till att inreda med portabel belysning!
Tisdag 31 januari 2023
Dela artikel

HUR SKA JAG INREDA MIN BOKHYLLA SNYGGT?

Arkitekten och influencern Anela Tahirovic, även känd som @arkihem, har stylat sin bokhylla och delar med sig av sina bästa tips hur hon gick tillväga. Hyllan är enligt Anela en kär möbel i många hem som uppmanar till kreativitet. Men hur lyckas man med att inreda en hylla så att den känns både välmatchad och balanserad men samtidigt praktisk och personlig?

Här är fem tips för att inreda din bokhylla snyggt:

  1. Enhetlig färgskala
  2. Balans, proportion och variation
  3. Gruppera och skapa stilleben
  4. Grönt och växtlighet
  5. Belysning och ljus

Vill du veta mer om @arkihem? Inspireras här!

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där portabel belysning, led-ljus, växtlighet och stilleben är tips till bokhyllan.

Anela Tahirovic @arkihem har inrett sin bokhylla på ett snyggt sätt genom portabel belysning, stilleben och en enhetlig färgskala.

1. INRED DIN BOKHYLLA I ENHETLIG FÄRGSKALA

Första tipset är att inreda din bokhylla i en enhetlig färgskala. Välj en eller flera färger som bas och sedan en eller två färger som gärna får bryta av färgsättningen på ett eller några få ställen. Detta kommer att skapa en fin helhet och ett lugn i din hylla.

- Min hylla består av en bas i svart, vitt och mässing, där en rödbrun färg får stå för den där intressanta färgklicken som bryter av och fångar blicken tillsammans med en enda grågrön detalj. Gillar du mycket färg? Sprid då ut de olika färgklickarna jämnt för att skapa harmoni i hyllan, säger Anela.

Tips: Har du många favoritböcker i olika färger? Placera böckerna med ryggen inåt så behåller du en enhetlig färgskala i bokhyllan!

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där bokhyllan är inredd i en enhetlig färgskala på detaljerna för en fin helhet.

Att inreda din bokhylla i en enhetlig färgskala kommer att skapa ett stilrent helhetsintryck och ett lugn i rummet.

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där bokhyllan är inredd i en enhetlig färgskala på inredningsdetaljerna.

Anelas vardagsrum får ett fint lyft genom att inreda sin bokhylla på ett genomtänkt och minimalistiskt sätt – hemligheten är att inreda med få saker i samma färgskala.

DETALJER TILL BOKHYLLAN

Visa fler inredningsdetaljer

2. TRE REGLER NÄR DU SKA INREDA EN BOKHYLLA: BALANS, PROPORTION OCH VARIATION

Det finns tre regler när du ska inreda en bokhylla snyggt: balans, proportion och variation. Att blanda olika typer av inredningsdetaljer i olika storlekar skapar en intressant variation i din bokhylla enligt Anela.

Använd små och stora föremål, höga och låga och gärna i olika material. Försök väga upp färgval, material och vertikalitet jämnt över hyllan för att skapa balans och rätt proportioner.

- Var samtidigt inte rädd för att bryta det visuella mönstret med en enkel detalj eller gest. Ibland är det just det som behövs för att lyckas skapa något visuellt intressant för ögat och som fullbordar hyllan, berättar Anela.

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där balans, proportion och variation är tre regler när du ska inreda din bokhylla.

Anelas tre regler när hon ska inreda sin bokhylla snyggt är balans, proportion och variation!

3. GRUPPERA OCH SKAPA STILLEBEN I DIN BOKHYLLA

Att gruppera mindre föremål och skapa stilleben i din bokhylla skapar ett mer genomtänkt och effektfullt intryck. Det kan annars enligt Anela ge ett rörigt och obalanserat intryck om du placerar ut föremålen ett och ett.

  • Tänk på kompositionen av de föremål du väljer att kombinera.
  • Utgå från 2-4 föremål när du skapar stilleben och para gärna ihop inredningsdetaljer med stora kontraster i färg, form och material.
  • Samla dina mindre föremål ovanpå en hög med böcker eller på ett vackert fat för att hålla ihop ditt stilleben.

Läs mer: Så skapar du stilleben

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där stilleben skapar ett mer genomtänkt och effektfullt intryck i din bokhylla.

Gruppera dina föremål och skapa stilleben i bokhyllan för att skapa ett mer genomtänkt och effektfullt intryck!

VASER TILL BOKHYLLAN

Visa fler vaser

4. STYLA DIN BOKHYLLA MED GRÖNT OCH VÄXTLIGHET

Gröna växter och blommor är enligt Anela ett välkommet inslag när du ska inreda din bokhylla snyggt. De ger inte bara en levande känsla, utan är ett perfekt tillfälle att vara lite extra kreativ.

- Kanske låter du en snittblomma sjunka ner i en glasvas och plocka upp en färg eller nyans från någon av inredningsdetaljerna. På så sätt skapar du en röd tråd genom hela inredningen i hyllan. Men det går lika bra att slå på stort med en vacker bukett eller en krukväxt som har formstarka blad eller ett intressant växtsätt som ger hyllan en mer personlig och levande känsla, berättar Anela.

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där blommor och gröna växter skapar ett mer levande intryck i din bokhylla.

Ett tips är att inreda din bokhylla med snittblommor eller gröna kvistar för att skapa en mer levande och välkomnande känsla i rummet.

BELYSNING TILL BOKHYLLAN

Visa mer belysning

5. BELYSNING OCH LJUS ÄR ETT MÅSTE I DIN BOKHYLLA

Inred din bokhylla med vacker belysning och ljus för att ge en extra dimension och ett djup till hyllan. Komplettera gärna med LED-ljus som tillåter att du kan inreda din bokhylla med eleganta ljusstakar.

- En hylla är lika viktig för upplevelsen av ett rum på kvällen som på dagen. Jag föredrar portabel belysning för att undvika tråkiga sladdar och på så sett få ett renare intryck. Låt lampan bli en "center of attention" när du ska inreda din bokhylla - en riktig "eyecatcher", säger Anela.

Läs mer: Hur du inreder med portabel belysning

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där portabel belysning och LED-ljus är perfekt att styla din bokhylla med.

Belysning är A och O när du ska inreda din bokhylla snyggt – portabel belysning och LED-ljus är perfekt att styla med!

- För mig är det en process, som gärna får ta tid. Jag flyttar runt, känner in, ändrar om och känner in igen. Det är viktigt att ha en röd tråd och jobba sig fram utifrån några givna parametrar som färg, form och material. Låt lekfullhet och nyfikenhet genomsyra din process, avslutar Anela.

Läs mer: Anelas bästa tips för ett mer socialt kök

Foto & styling: Anela Tahirovic, @arkihem

Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där bokstöden i tre delar från Gejst är perfekt att styla din bokhylla med.

Bokstöden från Gejst i tre delar är perfekt till bokhyllan

Inreda bokhylla snyggt – inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där portabel belysning, vaser och stilleben är tips för att styla bokhyllan snyggt.
Inreda bokhyllan snyggt - inspiration hemma hos Anela Tahirovic @arkihem där en fin skål från Design House Stockholm är perfekt att styla din bokhylla med.

Ställ dina föremål på en trave böcker för att skapa höjd i bokhyllan

Linnéa Axelson
Skribent

INREDNING FÖR DIN BOKHYLLA

Se mer av @arkihem

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB