ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

GLAD MIDSOMMAR Fira med upp till 50%*

Designers/Astrid Sampe

Astrid Sampe

Man skulle kunna kalla Astrid Sampe för Sveriges textildrottning. Hon var en av de stora drivkrafterna inom svensk textilformgivning under 1950-talet och kom att revolutionera det traditionella linneskåpet med sina nytänkande och färgstarka mönster.
9 träffar sorterat på

Astrid Sampe är en legend inom svensk textilformgivning. Hon myntade begreppet ”Ordning är frihet” och hennes mönster kom att kännetecknas av räta linjer, stramhet och struktur. Det blev dock aldrig tråkigt – Astrid Sampe var full av skaparlust och kreativa idéer. Efter att Astrid Sampe utbildat sig på Konstfack i Stockholm och Royal Collage of Art i London fick hon jobb som designer på Nordiska Kompaniet 1935. Bara ett år senare kom hon att bli chef för den nystartade Textilkammaren där hon blev kvar ända till 1971 när Textilkammaren lades ned. Astrid Sampe var inte bara en skicklig designer utan också en entreprenör utöver det vanliga. Hon ses som en av de stora förnyarna inom svensk textilformgivning och kom att revolutionera det traditionella linneskåpet med ”Linnelinjen” som lanserades på Helsingborgsutställningen 1955. Bordsdukar, servetter och handdukar fick nya storlekar för att passa den moderna människan och det tidigare vita linnet försågs med färgstarka mönster. Ett av de mest kända mönstren från Linnelinjen är Persons kryddskåp som Almedahls producerar än idag. Mönstret var tillägnat keramikern Signe Person-Melin som i början av 1950-talet formgav en uppmärksammad serie kryddburkar i keramik. Persons kryddskåp är idag en älskad retroklassiker och kan hittas på allt från kökshanddukar till brickor och underlägg.

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB