30 DAGAR ÖPPET KÖP

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

MUMIN Vintermuggen 2023 är här

Cocktailglas från Broste Copenhagen.

Glasklart del 5 - Välj rätt cocktailglas

Cocktails sätter guldkant på fredagskvällen! Med rätt tillbehör och teknik kan du bygga, röra eller skaka ihop en riktigt god drink till nästa fest. Så vilket glas ska du använda? I Glasklart del 5 listar vi de fem vanligaste cocktailglasen och guidar dig till att hitta rätt glas för rätt drink, samt ger dig tips på bra drinktillbehör. Allt för den perfekta cocktailstunden!
torsdag 29 april 2021
Dela artikel
Ripple champagneglas från Ferm Living.

Ripple champagneglas passar lika bra till Martini som Champagne! 

5 COCKTAILGLAS - VILKET SKA DU VÄLJA?

Visste du att den första cocktailen blandades på 1800-talet i USA? Cocktails är drinkar som är blandade med sprit och någon smaksättare och har med tiden gått från att förknippas med filmer, till ett sätt att lyxa till fredagskvällen hemma. Nedan guidar vi dig genom den uppsjö av cocktailglas som finns:

Amber cocktailglas från Broste Copenhagen.
Broste CopenhagenAmber cocktailglas
175 kr
Perfect serve cocktailglas från Spiegelau.
SpiegelauPerfect Serve Coctailglas 17cl , 4-pack
522 kr839 kr

1. DET KLASSISKA COCKTAILGLASET  Det glas som kanske mest förknippas med cocktails är det coupeformade eller konformade cocktailglaset – även kallat martiniglaset. Det höga glaset är utformat för att rymma runt 10–20 cl spritdryck då drinkar som serveras i dessa glas inte serveras med is. Glaset har en hög stjälk med platt fot så du enkelt kan hålla i stjälken och på så sätt undvika att värma drinken medan du håller i glaset. Cocktailglaset är perfekt för drycker som Martini och Cosmopolitan.

Ripple Long drink glas från Ferm Living.

Ripple longdrinkglas från Ferm Living passar utmärkt till spritdrycker som blandas med sodavatten eller juice.

Ferm Living Ripple long drink glas.

Ferm Living Ripple longdrinkglas - en favorit även hos Catrine Åberg / @catcooee

2. DET HÖGA & GENERÖSA LONGDRINKGLASET Longdrinkglaset är utformat för drycker där en spritdryck blandas med en större mängd alkoholfri dryck som sodavatten eller juice. Ett longdrinkglas är för det mesta rakt och smalt, som Ripple longdrinkglas från Ferm Living, men kan även vara högt och runt – det viktigaste är att en större volym av dryck får plats. En klassisk longdrink är Gin och tonic men du kan även servera en mojito i den som Catrine Åberg även känd som @catcooee!

Spiegelau Gin & Tonic glas.

Servera en Gin & Tonic eller annan smaskig long drink ur Spiegelaus rymliga glas! 

3. TUMBLERGLASET – DEN LÅGA KLASSIKERN Tumblerglas är, förutom ett snyggt sätt att servera en cocktail på, även ett väldigt mångsidigt glas som passar de flesta spritdrycker som serveras med is. Ett tumblerglas som Riedels Optical O glas är lite buktig i formen, ofta rakt och har en mer avsmalnad öppning vilket bevarar dryckens arom i glaset längre än breda glas. Klassiska drinkglas har en tjockare botten och är raka i formen. Perfect Serve whiskeyglas passar, som namnet säger, till whiskey men även till en cocktail.

 Perfect Serve Whiskeyglas från Spiegelau

Perfect Serve Whiskeyglas från Spiegelau passer såväl till en mojito som whiskey.

Riedel Optical O whiskyglas
RiedelRiedel Optical O whiskyglas 2-pack
374 kr499 kr

4. DEN BUBBLANDE CHAMPAGNEDRINKEN  Champagne eller Prosecco är god i sin egen rätt, men ibland kan det även vara roligt att spetsa till det genom att blanda en bubblande champagnedrink. Servera den ur ett traditionellt fluteglas eller varför inte ur ett lägre champagneglas? Riedels O champagneglas har en långsmal form utformad för att öka flödet av bubblor och optimera smak-och doftupplevelsen. Varför inte testa lite Prosecco blandat med flädersaft till nästa fest?

Riedel O champagneglas.

Riedel O champagneglas är ett modernt glas med långsmal form utformad för att bevara smak & bubblor! 

Perfect Serve Shotglas från Spiegelau

Shotglas rymmer max 6 cl & serveras ur raka glas. 

5. DET LILLA SHOTGLASET

Vill du bjuda gästerna på en snabb drink? En shot serveras ur raka, shotglas som rymmer max 6 cl då alkoholhalten är högre är vid andra drycker. Har du någonsin funderat över shotglasets tjocka botten? Det är så glaset ska tåla den traditionella ”knacken” i bordet när du ”shottar”.

Ripple dricksglas från Ferm Living.

Att bygga en drink innebär att du tillför alla ingredienser utan att blanda dem! 

BYGG, RÖR, ELLER SKAKA DRINKEN

Visste du att en drink antigen kan byggas, röras eller skakas? En drink som byggs innebär att du tillför alla ingredienser i ett kallt glas innan du eventuellt rör om. Röra drinkar innebär att du kyler och ”rör” ingredienserna med en drinkblandare. På så sätt blandas inte spriten utan isbitarna flyttas runt för att kyla drinken. Tänk på att inte göra detta i serveringsglaset – använd dig av ett rörglas så du kan sila bort eventuellt smältvatten. Skaka drinken innebär att du kyler och blandar drinkens ingredienser med en shaker och får på så sätt till en yta med skum på toppen. Därför är denna metod att föredra när du ska göra drinkar som innehåller fruktjuicer, grädde, ägg eller liknande ingredienser.

Drinktillbehör från Bloomingville, shaker från Design Letters & Georg Jensen, flasköppnare från Skultuna.

Komplettera hemmabaren med de rätta tillbehören som en drinkblandare, shaker & ishink! 

DE RÄTTA DRINKTILLBEHÖREN FÖR KOMPLETTA HEMMABAREN

En bra bartender behöver bra drinktillbehör. Komplettera din hemmabar med en praktisk drinkblandare från Bloomingville, en ishink, en muddler som krossar frukt eller liknande direkt i glaset, en snygg flasköppnare som Open Sesame från Skultuna och en snygg shaker som kompletterar artilleriet! Du är nu redo för att mixa och smaksätta imponerande drinkar till dig själv och dina mest kräsna gäster!

Läs mer: 

Glasklart del 1 - Välj rätt vinglas

Glasklart del 2 - Välj rätt champagneglas

 

Text: Arijana Kapic  Foto: Angeliqa Daldorph, Ferm Living, Sagaform, Design Letters, Broste Copenhagen, Bloomingville, Spiegelau, Riedel, Georg Jensen, Skultuna, Catrine Åberg

DRINKGLAS & DRINKTILLBEHÖR

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB