Har du ett fikavänligt hem?

Fika har en speciell plats i våra hjärtan och vad vore dagen utan en kopp nybryggt? Den nygräddade bullen och rykande färska kaffet, smakar ännu bättre i en miljö där du kan luta dig tillbaka och bara njuta. Men vad är ett fikavänligt hem och hur skapar du det? Häll upp en kopp och mumsa på dessa 5 inredningstips för ett inbjudande hem som säger – Välkommen på en fika.

VARDAGSLYX

13 maj 2019
Många prydnadskuddar i olika mönster och färger är bra att inreda med för ett fikavänligt hem.
Soffan görs i ordning med kuddar från Marimekko, Himla och Northern i stilren design.
Ett vardagsrum inrett i skandinavisk stil och inredning med soffbord från Muuto, kuddar och sittpuffar från Design House Stockholm.

1. MJUKA TING FÖR BEKVÄMA STUNDER

Få saker är lika mysiga som att krypa ihop i soffan med bästa vännen för att prata om allting mellan himmel och jord. Och mysigare kan det bli. En diskret mix av kuddar och textilier i rummet skapar en ombonad känsla som bjuder in till att luta sig tillbaka och bara njuta. En pläd, som Ralph från Klippan Yllefabrik, får gärna ligga i närheten så du eller din gäst enkelt kan linda in sig i den om det är lite kyligt. Ett annat inredningstips för ett fikavänligt hem är en mjuk matta som Fallow från Nordic Nest och olika sittpuffar som inbjuder till att även sitta på golvet och fika sådär som man bara gör med någon som känner en riktigt väl.

Sittpuff Björk från Design House Stockholm och bomullsmatta från Nordic Nest skapar ett ombonat vardagsrum i skandinavisk stil.
Blå Ralph ullpläd från Klippan Yllefabrik.
Block lampa från Design House Stockholm sprider stämning på ett sidobord bredvid ERNST krukor.
Orange Leimu bordslampa liten & stor från Iittala är sann skandinavisk design.
Raami ljuslykta från Iittala står bredvid Alvar Aalto vas och skapar stämning i det skandinaviska hemmet.

2. STÄMNINGSFULLT LJUS att dröja sig kvar i

Vi vet alla vad välplacerade ljuskällor gör för ett hem – inte minst för fikastunden. Ett fikavänligt hem är diskret fyllt av olika ljuskällor: alltifrån bords- och fönsterlampor som Block från Design House Stockholm och Leimu från Iittala till stämningsfulla ljuslyktor. I sann skandinavisk stil och inredning, får dessa gärna vara i ett naturnära och tidlöst material som glas. En lampa på fönsterbrädan som snabbt kan tändas när kvällen smyger sig på, eller söta ljuslyktor på byrån bredvid er och på bordet bidrar till en varm atmosfär i rummet där ni kan dröja er kvar länge.

  Blå kruka från Lene Bjerre pryder fönsterbrädan i vardagsrummet som är inrett i skandinavisk stil.
På soffbordet huserar en eukalyptuskvist i klar Marimekko vas och ljuslyktor från Orranäs Bruk sprider stämning bredvid.

3. krukor & vaser för ETT BLOMMANDE HEM

För att verkligen fånga den rofylldhet som en fikastund för med sig, känns blommor givna för ett fikavänligt hem. Och visst är vi skandinaver duktiga på att inreda med grönt från naturen? Små som stora, snitt som kruka – blommor medför liv till ditt hem och får fikat att kännas extra mysigt när en vacker kvist eller snittbukett spretar upp bredvid några tända ljus på bordet, ur en vas från Marimekko.

Fika förbereds i köket med kaffebröd i en brödkorg och kaffekoppar på en träbricka.
Kaffe serveras på fikastunden ur termos från Stelton och i kaffekopp från Rörstrand.

4. SMÅ DETALJER – STOR FIKAGLÄDJE

Vi har pratat en del om större inredningsdetaljer att använda dig av för att skapa ett fikavänligt hem, men fika är lika mycket, om inte mer, de små detaljerna. Lägg gärna ner lite extra omtanke på fikat och servera kaffebrödet ur en söt brödkorg som du lagt en mjuk kökshandduk i eller linneservett. Välj sedan omsorgsfullt ut sköna glas att hålla i, favoritkopparna som Swedish Grace från Rörstrand och servera kaffe eller te ur en stilren termos. Har du en fin bricka? Ställ allting på den och bär ut fikat till din gäst. Det sätter lite lyx på fikastunden och får din gäst att känna sig varmt välkommen.

Block bord från Normann Copenhagen står som avlastningsbord i vardagsrummet som är inrett i skandinavisk stil.
Block bord från Normann Copenhagen passar utmärkt att ta ut på verandan för en fikastund i solen.

5. FIKA INNE SOM UTE

Ett mobilt sidobord är en perfekt möbel för det fikavänliga hemmet eftersom du enkelt kan förflytta godsakerna till den plats i hemmet du vill fika i. Det stilfulla sidobordet Block är designat av Simon Legald för Normann Copenhagen och kan agera som avlastningsbord i ditt hem när du behöver det, och vid andra tillfällen kan du med all fördel ta ut det som serveringsvagn för en fika mot den varma husväggen och med solen i ansiktet.

Jordgubbssaft avnjuts ur Raami dricksglas från Iittala på fikat.
Uteplatsen lyses upp av Carrie LED-lampa från Menu – perfekt när det vankas fika på balkongen.
Uteplatsen förvandlas till en ombonad plats med kuddar, matta och växter för en spontan fika med bästa vännen.

Utöver att praktiskt sidobord så blir även kuddar, en mjuk matta att gå eller sitta på och gröna växter som omsluter er – mysiga tips att tillämpa på uteplatsen. För ett fikavänligt hem kan du skapa inne som ute för en paus i vardagen även under årets ljusare dagar.

 

Läs mer: När fika är mer än fika. 

Varukorg
Stäng