FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP TILL 31 JANUARI

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Bli medlem & få 500 bonuspoäng

Inspiration/Umgås /Vardagslyx/Har du ett fikavänligt hem?
Ett fikavänligt hem som bjuder in till umgänge, enligt sann skandinavisk stil och inredning i ljusa färger och naturnära material.

Har du ett fikavänligt hem?

Fika har en speciell plats i våra hjärtan och vad vore dagen utan en kopp nybryggt? Den nygräddade bullen och rykande färska kaffet, smakar ännu bättre i en miljö där du kan luta dig tillbaka och bara njuta. Men vad är ett fikavänligt hem och hur skapar du det? Häll upp en kopp och mumsa på dessa 5 inredningstips för ett inbjudande hem som säger – Välkommen på en fika.
torsdag 20 maj 2021
Dela artikel
Många prydnadskuddar i olika mönster och färger är bra att inreda med för ett fikavänligt hem.

Tips nr 1 för ett fikavänligt hem är ett överflöd av mjuka kuddar att luta sig tillbaka mot med en kaffe i handen, inte sant?

Soffan görs i ordning med kuddar från Marimekko, Himla och Northern i stilren design.

Soffan görs enkelt mysig med härliga kuddar och gärna i olika mönster & färger – här från Marimekko, Himla & Northern.

Ett vardagsrum inrett i skandinavisk stil och inredning med soffbord från Muuto, kuddar och sittpuffar från Design House Stockholm.

Med rätt inredningsdetaljer kan du skapa ett vardagsrum som bjuder in till mysiga stunder tillsammans över en kopp kaffe eller te. 

1. MJUKA TING FÖR BEKVÄMA STUNDER

Få saker är lika mysiga som att krypa ihop i soffan med bästa vännen för att prata om allting mellan himmel och jord. Och mysigare kan det bli. En diskret mix av kuddar och textilier i rummet skapar en ombonad känsla som bjuder in till att luta sig tillbaka och bara njuta. En pläd, som Ralph från Klippan Yllefabrik, får gärna ligga i närheten så du eller din gäst enkelt kan linda in sig i den om det är lite kyligt.

Sittpuff Björk från Design House Stockholm och bomullsmatta från Nordic Nest skapar ett ombonat vardagsrum i skandinavisk stil.

Sittpuffar och mattor i rummet bjuder in till häng även på golvet – här sittpuffen Björk från Design House Stockholm. 

Blå Ralph ullpläd från Klippan Yllefabrik.

Ralph ullpläd från Klippan Yllefabrik – perfekt pläd för fikamyset. 

Block lampa från Design House Stockholm sprider stämning på ett sidobord bredvid ERNST krukor.

Ett annat tips för det fikavänliga hemmet är olika ljuskällor som skapar en mysig atmosfär – här Block lampa från Design House Stockholm. 

Orange Leimu bordslampa liten & stor från Iittala är sann skandinavisk design.

Leimu bordslampa liten & stor från Iittala. 

Raami ljuslykta från Iittala står bredvid Alvar Aalto vas och skapar stämning i det skandinaviska hemmet.

Raami ljuslykta & Alvar Aalto vas – 2 stämningsskapare i det fikavänliga hemmet från Iittala. 

2. STÄMNINGSFULLT LJUS ATT DRÖJA SIG KVAR I

Vi vet alla vad välplacerade ljuskällor gör för ett hem – inte minst för fikastunden. Ett fikavänligt hem är diskret fyllt av olika ljuskällor: alltifrån bords- och fönsterlampor som Block från Design House Stockholm och Leimu från Iittala till stämningsfulla ljuslyktor. I sann skandinavisk stil och inredning, får dessa gärna vara i ett naturnära och tidlöst material som glas. En lampa på fönsterbrädan som snabbt kan tändas när kvällen smyger sig på, eller söta ljuslyktor på byrån bredvid er och på bordet bidrar till en varm atmosfär i rummet där ni kan dröja er kvar länge.

Grow odlingskupor från Design House Stockholm och Kay Bojesen fågel pryder fönsterbrädan i vardagsrummet som är inrett i skandinavisk stil.

Tips nr 3 är att inreda med härliga gröna växter såsom Grow odlingskupa som fångar den rofylldhet en fikastund för med sig.

På soffbordet huserar en eukalyptuskvist i klar Marimekko vas som sprider härlig stämning.

Urna vas från Marimekko. 

3. KRUKOR & VASER FÖR ETT BLOMMANDE HEM

För att verkligen fånga den rofylldhet som en fikastund för med sig, känns blommor givna för ett fikavänligt hem. Och visst är vi skandinaver duktiga på att inreda med grönt från naturen? Små som stora, snitt som kruka – blommor medför liv till ditt hem och får fikat att kännas extra mysigt när en vacker kvist eller snittbukett spretar upp bredvid några tända ljus på bordet, ur en vas från Marimekko.

Fika förbereds i köket med kaffebröd i en brödkorg och kaffekoppar på en träbricka.

Tips nr 4 är de små detaljerna som ger stor fikaglädje – en bricka att servera på, en brödkorg till kaffebrödet och favoritkopparna. 

Kaffe serveras på fikastunden ur Kettle tekanna från Menu och i Räsymatto tekopp från Marimekko.

Kettle tekanna från Menu – perfekt att servera både te och kaffe ur till dina gäster. 

4. SMÅ DETALJER – STOR FIKAGLÄDJE

Vi har pratat en del om större inredningsdetaljer att använda dig av för att skapa ett fikavänligt hem, men fika är lika mycket, om inte mer, de små detaljerna. Lägg gärna ner lite extra omtanke på fikat och servera kaffebrödet ur en söt brödkorg som du lagt en mjuk kökshandduk i eller linneservett. Välj sedan omsorgsfullt ut sköna glas att hålla i, favoritkopparna som Räsymatto från Marimekko och servera kaffe eller te ur en stilren kanna. Har du en fin bricka? Ställ allting på den och bär ut fikat till din gäst. Det sätter lite lyx på fikastunden och får din gäst att känna sig varmt välkommen.

Block bord från Normann Copenhagen står som avlastningsbord i vardagsrummet som är inrett i skandinavisk stil.

Tips nr 5 är ett sidobord du enkelt kan förflytta både inomhus som utomhus och ha som både avlastningsbord men även som serveringsvagn.

Block bord från Normann Copenhagen passar utmärkt att ta ut på verandan för en fikastund i solen.

Så kan ni även njuta av en fika ute i solen. Här Block bord från Normann Copenhagen. 

5. FIKA INNE SOM UTE

Ett mobilt sidobord är en perfekt möbel för det fikavänliga hemmet eftersom du enkelt kan förflytta godsakerna till den plats i hemmet du vill fika i. Det stilfulla sidobordet Block är designat av Simon Legald för Normann Copenhagen och kan agera som avlastningsbord i ditt hem när du behöver det, och vid andra tillfällen kan du med all fördel ta ut det som serveringsvagn för en fika mot den varma husväggen och med solen i ansiktet.

Jordgubbssaft avnjuts ur Raami dricksglas från Iittala på fikat.

Raami dricksglas från Iittala – ett perfekt glas till fikat som även är skönt att hålla i till jordgubbssaften.

Uteplatsen förvandlas till en ombonad plats med kuddar, matta och växter för en spontan fika med bästa vännen.

Är det en skön dag eller kväll? Bjud in till spontan fikastund på en ombonad uteplats.

Utöver att praktiskt sidobord så blir även kuddar, en mjuk matta att gå eller sitta på och gröna växter som omsluter er – mysiga tips att tillämpa på uteplatsen. För ett fikavänligt hem kan du skapa inne som ute för en paus i vardagen även under årets ljusare dagar.

 

Läs mer: När fika är mer än fika. 

Text: Arijana Kapic  Styling: Anna Magnusson, Kristina Niesel Foto: Angeliqa Daldorph

SKAPA ETT FIKAVÄNLIGT HEM

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB