ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Inspiration & Tips/Reportage/Lär känna Cooee Design - varumärket bakom din favoritvas
En kvinna i en krämfärgad tröja står och håller i Gry vasen i färgen clear, som har en bukett vårblommor i sig.

Lär känna Cooee Design - varumärket bakom din favoritvas

Kännetecknat för sin minimalistiskt stilrena stil där funktion möter lekfullhet och med en förkärlek till naturens skönhet – Cooee Design är varumärket som flyttat in i många inredningshjärtan. Vi fick ställa några frågor till medgrundaren av Cooee Design, Catrine Åberg för att bättre lära känna varumärket bakom din mest taktila och Instagram-vänliga vas.
Onsdag 3 maj 2023
Dela artikel

ETT MODERNT DESIGNVARUMÄRKE FÖR DET MODERNA HEMMET

Cooee Design grundades år 2008 av familjen Åberg i södra Sverige. Ett nutida modernt varumärke, med en förkärlek till naturen är Cooee ett relativt ungt varumärke som tidigt tog över designscenen med sitt stilrena, minimalistiska och sofistikerade formspråk.

Inspiration till varumärket som gett oss många inredningsfavoriter genom åren, kommer från tiden vi lever i, konstutställningar och naturen som omger oss. Och få lyckas balansera stilrent med lekfullt på det sätt som Cooee Design gör. Cooees design är motsvarigheten till en kapselgarderob men för ditt hem, där varje produkt på ett enkelt sätt kan mixa och matchas för att skapa vackra stilleben i ditt hem. Framför allt är Cooees design taktil och sensorisk, den bjuder in till att interagera med vår inredning på ett sätt vi inte är vana vid.

Isla vas och Woody bord från Cooee Design.

När Cooee grundades år 2008, var deras tanke att alla deras produkter skulle gå att mixa och matcha med varandra för att vara kapsylgarderoben för ditt hem. 

Isla vas 32 cm
Linnen
521 kr

MED HARMONI SOM DNA

Mycket av vår skandinaviska inredningsstil bygger på att skapa harmoni i hemmet, och harmoni är även hjärtat i Cooees designfilosofi.

"Färgpaletten är harmonisk och allting matchar med varandra. Cooees grundprincip bygger på att allting ska kunna mixas och matchas med varandra. Vaser och ljusstakar passar ihop att ställa på de olika brickorna, och brickorna passar med varandra. Tillämpningen av strukturer ger liv åt produkter, och så har vi den signifikativa matta, silkeslena ytan" - Catrine Åberg, medgrundare till Cooee Design
Ball vaser i färgerna sand och grey i 30 och 10 cm, står på ett köksbord hemma hos @vilmas_hem.

@vilmas_hem

Denna känsla av enhetlighet är tydlig i Cooees designprocess: "Ibland kan ett material i sig ge grund till en idé. Men många gånger känner vi i vårt team att vi önskar komplettera med någon produkt inom ett segment till vad som redan finns i vår kollektion. Så börjar vi jobba därifrån, vi börjar skissa, jobba med färgkartor och tar fram prover. Själva processen kan sträcka sig så långt som över ett år från idé till färdig produkt", säger Catrine.

SÖMLÖS DEL AV DITT HEM

Cooees designfilosofi blev tydlig när sortimentet förra årets breddades med kollektionen Woody. Med inspiration från framgångsrika figuren Bird Woody, introducerade varumärket oss till flertalet möbler och plötsligt var Cooee Design mycket mer än vaser. Lanseringen av Woody-serien stärkte även varumärkets samarbete med svenske designern Eddie Gustafsson, som var nyfiken på att utforska hur olika former kan skapa ny identitet i ett föremål. Woody-serien kännetecknas av rena linjer och en subtil elegans. De olika delarna i serien var alla framtagna för att sömlöst interagera med din inredning, oavsett vilken stil du har. Mångsidigt och tidlöst – i sann skandinavisk anda.

"När det kommer till att kombinera material och former för att de ska lyfta varandra så tror jag att jag fullföljde uppdraget", säger Eddie Gustafsson, designern bakom Woody-serien.

"Mitt mål var att sätta ihop en kollektion som var lekfull och samtidigt elegant. Enkelt men med karaktär. Jag tycker vi lyckades, kollektionen är en mix av unika men samtidigt lekfulla möbler gjorda av högkvalitativt trä. Sofistikerad elegans, precis som Cooees DNA", avslutar Eddie.

SOFISTIKERAD ELEGANS – DESIGN SOM VÄXT FRAM MED SAMARBETE

Utöver det kurerade sortimentet och ett distinkt formspråk, så är en annan hemlighet till Cooee Designs framgång de samarbeten de haft tillsammans med skandinaviska formgivare och konstnärer.

Vårt första samarbete var med skulptören, Kristiina Haataja, berättar Catrine Åberg.

Vi hade en känsla av att skulpturer var en kommande trend och tilltalades mycket av Kristiinas vackra skulpturer, som kändes minimalistiska och att de skulle kunna kombineras med Cooees mer släta ytor så som med Ball-vaserna.

Samarbetet med Kristiina har varit väldigt intressant, produkterna är populära och därav har samarbetet oss emellan fortsatt, fortsätter Catrine. Vi jobbar med flera välkända designers och konstnärer, där samarbetena varit långvariga och utvecklande.

Det är just idén om att mixa och matcha som gör Cooees produkter så intressanta. Du kan kombinera den ruffa texturen av Kristiinas Ollie skulptur med den släta ytan av Ball-vasen och de rena linjerna från Curved ljustake och du får ett blickfång i rummet som både skapar kontrast och kompletterar varandra på en och samma gång.

Skulptören Kristiina Haataia i processen av att skapa en av hennes skulpturer för Cooee Design.

Handgjorda skulpturer från Kristiina Haataia.

Våra produkter är både tidlösa och trendiga skulle jag säga.
På ett sidobord står Gry vasen i 30 cm och Gry ljuslyktan, båda i färgerna smoke.

Tidlös design för ditt hem.

Genom att använda sig av rena linjer och en minimalistisk, mjuk färgpalett följer Cooee Design alla de vedertagna konventionerna vi har inom skandinavisk design. Och formspråket är lika delar tidlöst som trendigt:

Produkterna ligger ofta i tiden men samtidigt kan man bevara dem och plocka fram även om åren har gått, säger Catrine.

Curve ljusstaken och golvljusstaken är bra exempel, och har manga år på nacken, fortsätter Catrine.

Den skapades av Britt Åberg, (mor till grundarna av Cooee Design), på 90-talet och tillverkades då i smide av en lokal smed. 2022 plockades idén upp igen i kollektionen med mindre uppdateringar. Det är idag en väldigt populär produkt i vår produktskara, säger Catrine.

En samling av Curve ljusstakar i  beige står på ett matbord i trä.

Cooees Curved ljusstake designades under 90-talet, men fick sig en uppdatering år 2022.

Ball-vasen var den första produkten som lanserades i Cooees keramikserie 2015 och har sedan dess blivit något av en ikon och ryggraden i Cooees vaskollektion. Det är denna förmåga att inte bara kunna förutspå trender utan även skapa dem som har satt Cooee Design på kartan för modern skandinavisk design.

Den ikoniska Ball vasen i färgerna shell och sand står på ett runt soffbord.

Den ikoniska Ball vasen är en av Cooee's mest välkända designs.

COOEES TIPS FÖR HUR DU SKAPAR HARMONI I HEMMET

Vi vill alla skapa rum där vi trivs i. Naturligtvis var vi nyfikna på att höra Catrines tips för hur vi kan återskapa samma harmoni i våra hem som Cooee utstrålar:

Jag gillar när man inreder personligt och efter hur man trivs bäst själv, säger Catrine,

Personligen gillar jag när man kommer in i ett hem och det är harmoniskt, ombonat och varmt. Jag gillar att hålla samman färgerna i ett rum, för att få harmoni och ett lugn sen kan jag addera på accenter i detaljerna och blommor efter säsong. Jag blandar gärna designklassiker med ärvda föremål som betyder mycket för mig. Jag har flera släktingar som varit/är duktiga på konst och hantverk. Deras alster har vi gärna framme och blandar in med andra produkter vi gillar, avslutar Catrine.

Ball vaser i färgerna shell och sand står på ett bord i ett vardagsrum.

Foto: Iittala, Marimekko, Elof Martinsson, Angeliqa Daldorph & Ebba Persson

Rebecca Sparling
Skribent

Upptäck mer från Cooee Design

Visa mer

Ta del av fler tips

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB