Servettvikning - 3 stilar till fest och vardag

En vacker servettvikning blir oftast pricken över i:et i en dukning – framförallt till en festdukning! Nedan visar vi dig, i vår steg-för-steg-guide, tre olika stilar på servettvikning: från den enkla som kan försköna vardagsdukningen, till de mer avancerade för årets alla fester.

DUKNINGSTIPS

21 december 2018
Enkel servettvikning till vardag och till festdukning.

1. DEN ENKLA VIKNINGEN TILL VARDAGS

Vill du ha en väldigt enkel men vacker servettvikning som går fort att skapa? Veckla ut servetten med avigsidan mot bordet. Vik servetten på mitten med kanterna mot varandra. Ta det översta, högra hörnet på servetten och vik in mot mitten och servettens kant. Upprepa med vänster hörn. Du har nu en triangel. Vik servetten på mitten genom att vika ihop hörnen så du nu har en mindre triangel. Ställ upp servetten, forma den lite så den blir rak och vips så är du klar! 

Enkel servettvikning med vit linneservett till nyår.
Enkel servettvikning till vardag med vit linneservett.

2. SERVETTVIKNING – EN VACKER SOLFJÄDER

Vik servetten på mitten och vänd den med kortsidan mot dig. Börja vika kortsidorna nerifrån-upp i cirka 2 centimeter breda vikningar. Vik in första delen och ”nyp” sedan ihop fortsatta vikningar under den första. Fortsätt vika tills du har cirka 5 centimeter kvar av servetten.

Servettvikning solfjäder med linneservett.

Vänd på servetten så den vikta delen ligger mot bordet och vik ihop servetten på mitten. Nu har du en liten ficka i mitten, mellan vikningarna, i vilken du viker ner båda kanterna på servetten. Vik in dem ordentligt så servetten står stadigt när du vecklar ut den.

Solfjäder servettvikning med vit linneservett till nyårsdukning.

Nu kan du placera servetten på tallriken och veckla ut fjädern! Solfjädern är ett elegant val, framförallt till en festdukning och kan placeras antingen på tallriken eller bredvid den!

Servettvikning solfjäder till nyår.
Solfjäder servettvikning till nyår med vit linneservett.

3. SERVETTVIKNING – DEN STILIGA SKJORTAN

Vill du vika någonting speciellt som får dina gäster att bubbla av glädje och förväntan inför middagen? En stilig liten skjorta är mer avancerad servettvikning men ack så värt, inte sant? I denna servettvikning har en vit linneservett använts vilket kräver lite mer pyssel men blir väldigt vackert. Du kan även använda dig av en pappersservett för att underlätta servettvikningen.

Veckla ut servetten till en kvadrat och vik in ena sidan mot mitten. Vik sedan in den andra sidan cirka två centimeter först och vik sedan hela mot mitten så sidorna nästa överlappar varandra helt. Vik upp biten som överlappar så servettens kant syns - nu har du början på skjortan!

Servettvikning skjorta till nyårsdukning

Välj en av kortsidorna att vika in cirka 3 centimeter. Vänd på servetten så du kan börja vika kragen på skjortan.

Servettvikning med linneservett till fest.

Vik in båda kanterna mot mitten så spetsarna möts. Använd dig av en blomspruta eller en matkniv för att hålla kragen på plats medan du viker resten av skjortan. Vik upp den andra sidan ungefär 2 centimeter. Ta fram rosetten eller ”flugan” som du ska använda – du kan ha vilken färg du vill. Lägg rosetten med banden inåt och på servetten – dessa ska vikas in i skjortan, medan själva rosetten ligger neråt mot bordet. Vik sedan upp nedre kanten av servetten mot kragen så den blir som ett litet kuvert.

 
Skjorta servettvikning till fest.
Tallrikskuvert med guldbestick från Bitz, Swedish Grace tallrik och servett vikt som skjorta.

Peta in rosetten under kragen så den blir riktigt fin. Nu har du en stilig servettvikning som välkomnar gästerna till bords och till den storslagna festen! En servettvikning till nyårsdukningen kanske?

 

Känner du dig osäker på linneservetter? I artikeln Våga duka med linne får du tips och råd för hur du kan tvätta servetterna efter festen men du får även reda på fördelarna med detta trendmaterial.