ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

BARA IDAG 30-50% på mattor från Scandi Living*

Inspiration/Trender & Livsstil /Välj rätt taklampa till vardagsrum - 7 tips & idéer
Bild som visar Kurbis rislampa från Ferm Living, en rislampa med organisk, oregelbunden form - här placerad i vardagsrum som går i toner av beige.

Välj rätt taklampa till vardagsrum - 7 tips & idéer

Vardagsrummet, platsen där vi umgås, läser, slukar en serie eller bara är. Ett rum med olika funktioner där vi spenderar mycket av vår lediga tid. Så hur väljer man rätt taklampa till vardagsrum egentligen och hur många ljuspunkter behöver man? Vi har listat våra bästa tips & idéer kring ämnet belysning vardagsrum för att du enkelt ska kunna hitta rätt taklampa som ger dig ett både trivsamt och praktiskt vardagsrum man vill spendera tid i, från tidiga morgnar till sena kvällar.
Onsdag 17 januari 2024
Dela artikel

7 Tips när du väljer taklampa till vardagsrum

  • Behov & användning: Vilka behov finns i ditt vardagsrum? Används det endast som tv-rum eller är det även ett rum för umgänge, lek och läsning? Att definiera vilka behov som finns och hur vardagsrummet faktiskt används är ett bra första steg för att underlätta sökandet efter rätt taklampa till vardagsrummet.
  • Storlek på vardagsrummet: Har du ett stort eller litet vardagsrum? Det kan nämligen avgöra hur mycket ljus som faktiskt behövs. Ju större rum ju fler ljuskällor. Även formen på rummet kan avgöra hur ljuset sprids och reflekteras, ett vardagsrum med högt i tak kan med fördel förses med en stor lampa medan ett med lågt tak är lite mer begränsande vilket avgör vilken taklampa som passar bäst både när det kommer till ljusspridning och vad som gör sig bäst rent estetiskt. Viktigt här är att tänka balans och förhållanden för att en taklampa inte ska upplevas för stor eller för liten.
  • Vardagsrummets färgsättning är en sådan sak som kan påverka valet av rätt taklampa för vardagsrum. Ljusa färger reflekterar mer ljus och gör i regel att rummet känns ljusare och rymligare. Mörka färger absorberar ljus och kan därför kräva mer belysning för att rummet inte ska kännas för mörkt och dämpat.
Bild som visar Lantern taklampa från New Works, en vit, oval taklampa här hängandes i vardagsrum vid ljus soffgrupp.

Munblåst i frostat glas - Lantern pendel från NEW WORKS.

Lantern pendel large
Frosted white opal glass
3 107 kr4 195 kr
Bild som visar olika lampor i vardagsrum, bland annat Luna taklampa som är en vit klotlampa från Design House Stockholm samt Flowerpot taklampa från &Tradition.

Ge taklampan några kompisar! 10-15 ljuspunkter i ett rum är en bra tumregel.

  • Välj rätt ljuskälla, att välja rätt ljuskälla till en taklampa i vardagsrummet kan ibland vara knepigt, men det är avgörande för hur både lampan och rummet faktiskt upplevs. Vill du ha ett varmt och lite svagt ljus eller ett kallare och starkare? Med vår guide för rätt ljuskälla får du många bra tips som du kan ta med dig när du ska belysa ditt vardagsrum.
  • Att välja en dimbar taklampa till vardagsrummet är ett värdefullt tips att ta med sig i jakten på rätt lampa. Att ha möjligheten att kunna justera ljusstyrkan kan vara väldigt praktiskt och användbart när du vill kunna skapa olika stämningar i rummet. En taklampa till vardagsrummet fungerar ofta som allmänljus vilket betyder att det är ljus som behövs för att kunna umgås och vara aktiv i ett rum, som lyser upp hela eller större ytor av rummet. Så att kunna justera från maximal styrka till ett något mer dämpat ljus är att föredra.
  • Komplettera taklampan – nog för att taklampan i vardagsrummet ska göra det stora jobbet när det kommer till att lysa upp, men det är lika viktigt att förse vardagsrummet med andra ljuspunkter då en taklampa sällan kan tillgodose alla behov ett rum behöver i form av ljus. Ett vardagsrum kan utan problem inredas med mellan 10–15 ljuspunkter, detta för att skapa harmoni, stämning men även tillgodose behov som exempelvis läsbelysning. Så ge din taklampa i vardagsrummet lite kompisar, det kommer göra hela skillnaden i rummet!
  • Stil, färg & form – Självklart är en viktig del i att välja rätt taklampa till vardagsrum att hitta en kandidat som kvalar in rätt i både stil, färg och form. Vill du ha något modernt, klassiskt, färgglatt eller dämpat? Tänk på att taklampan är en central del av vardagsrummet, så det är viktigt att den på något sätt harmoniserar med övriga möbler och stilval. Viktigt här är att försöka kombinera det praktiska med det visuella, då blir det som allra bäst.

Idéer på taklampor till vardagsrum

Det finns en uppsjö med taklampor till vardagsrum, från stora till små, hängande till plafonder, färgglatt till neutralt och i olika material samt prisklasser. För att du enkelt ska kunna navigera och hitta rätt taklampa till vardagsrum har vi listat några av våra bästa idéer på taklampor:

Bild som visar Rice paper lampskärm från HAY, här hängandes i vardagsrum med beige soffa, svart-vit-rutig matta och rustikt soffbord i trä.
HAYPaper lampskärm Ø60 cm
413 kr459 kr
Vardagsrum med tre stycken Kurbis rislampor från Ferm Living hängandes i kluster.
Ferm LIVINGKurbis lampskärm
1 559 kr

Rislampor till vardagsrum

Rätt med ris! Visst är det så att rislampan har gjort en riktig come-back och måste man inte älska denna till synes enkla och briljanta idé på taklampa till vardagsrum? En rislampa är gångbar i de allra flesta miljöer och harmoniserar enkelt med olika inredningsstilar. Att hänga en eller samla fler i kluster ger rummet ett mjukt intryck och ett bländfritt ljus som är behagligt utan att tumma på ljusspridningen.

Ljust vardagsrum med beige soffa och ljusa gardiner, i taket hänger Anna plafond i linnetyg från Watt & Veke.

Ledigt i linne - Anna plafond från Watt & Veke

Gross plafond i vitt från By Rydéns är en lekfull variant på plafond där en mängd små klot satts samman i ett kluster och där ljuset sipprar igenom, en perfekt taklampa till vardagsrum i modern stil.

Kul med kluster - Gross plafond från By Rydéns

Plafonder till vardagsrum

Plafonder är en taklampa som ibland kommer lite i skymundan, men det är en perfekt taklampa till vardagsrum med lågt i tak eller där man helt enkelt inte vill ha en hängande lampa. Plafonder kan dessutom placeras ut om fler i vardagsrum med större yta vilket är bra för att täcka upp behovet av allmänljus. Plafonder finns i en mängd olika stilar- från stramt och stilrent till romantiskt & trendigt plisserat.

Bild som visar den klassiska taklampan Flowerpot VP1 från &Tradition i färgen cobalt blue, här hängandes över sideboard i teak.

Klassiker på oväntad plats - Flowerpot VP1 från &Tradition

Topan taklampa i färgen vermillion red som hängts nära golvet för att punktbelysa ett specifikt område i vardagsrummet.

Låt taklampan få punktbelysa detaljer - Topan VP6 taklampa

Klassiska taklampor till vardagsrum

Att investera i en designklassiker är alltid en god idé, dels får du design som håller över tid, dels hög kvalitet i material & funktion. När du letar efter taklampa till vardagsrum finns det många fina designklassiker att kika på både i stort, smått och i olika material & uttryck. Men vill du ha något som håller i stil över lång tid kan det vara en väl värd investering.

En färgglad taklampa till vardagsrum kan exempelvis vara Pao steel pendel från HAY, här i rött.
HAYPao Steel pendel Ø23 cm
1 819 kr2 249 kr
Mönster på taklampa till vardagsrum kan vara ett roligt sätt att inreda och ljussätta vardagsrummet med. här Flowerpot VP7 taklampa i svart-vit-mönstrat.
&TraditionFlowerpot pendel VP7
5 637 kr6 710 kr

Färgglada & mönstrade taklampor till vardagsrum

För den som vågar kan en färgstark eller mönstrad taklampa till vardagsrummet vara en välkommen detalj att inreda med. Här kan du välja något som kontrasterar mot övrig inredning och som ger en eklektisk känsla, eller varför inte plocka upp en färg som du har i övrig inredning för att skapa en röd tråd?

Stora taklampor till vardagsrum

För den som har ett vardagsrum med rymd och högt i tak kan en stor taklampa vara på sin plats. Stora taklampor till vardagsrum har blivit allt vanligare och här finns det många spännande uttryck, stilar och material att välja bland. En stor taklampa kan verkligen bli lite av en statement piece i rummet och som kan hjälpa till att lyfta känslan i vardagsrummet till en helt ny nivå. Har du ett större vardagsrum kan även en större taklampa vara nödvändig för att kunna tillgodose behovet av ljus, så här gäller det att hitta rätt balans för just ditt vardagsrum.

Ett stort vardagsrum kan bära upp en stor taklampa, som här där Tense pendel har hängts upp om tre ovanför soffgrupp.

För vardagsrum med rymd - Tense pendel x 3 från NEW WORKS

Vill du ha mer inspiration kring hur du kan inreda ditt vardagsrum?

Ta del av våra bästa tips & idéer här!

Foto: New Works, 101 Copenhagen, HAY, ferm LIVING, By Rydéns, &Tradition

Josefin Beijer
Skribent

Upptäck fler taklampor

Se fler

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB