ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Inspiration & Tips/Dukningstips/Vika servetter tips & idéer

Vika servetter - tips & idéer

Oavsett om du ska duka till vardag eller fest, frukost eller supé blir det extra festligt att vika servetter fint på dukningen. En servett är lika mycket dekoration som för händerna, och med lite inspiration och tips kan du vika servetter som ett dukningsproffs. Här är våra bästa tips!
måndag 1 juli 2024
Dela artikel

8 ENKLA VARIANTER ATT VIKA SERVETTER PÅ

När det kommer till att vika servetter  finns det egentligen inga rätt eller fel. Här kan du välja att frångå det traditionella och köra på less is more men du kan också välja att avancera och ta servettvikningen till helt nya nivåer för att imponera på dina gäster. Du kan välja att vika linneservetter eller papperservetter i dessa vikningar, men med tygservetter blir din dukning lite festligare. Så låt oss gå igenom några enkla varianter att vika servetter på – från den avslappnade latmansvikningen till den mer sofistikerade knuten!

Tips för hur man kan vika servetter med en linneservett knuten som en knut liggandes på tallrikar från Scandi Living.

Det finns många sätt att vika servetter på – här den snabba knopen med linneservetten Clean i beige färg. 

KLASSISKA KNUTEN

Om du vill vika servetten väldigt enkelt men snyggt, så kan du ge dig på den klassiska knuten. Här fungerar en linneservett eller bomullsservett allra bäst att vika med. Ta tag i servettens mitt och forma en ”ögla” som försluts med exempelvis ett dekorativt band eller en vacker servettring. Detta sätt att vika servetterna på passar för alla typer av dukningar och kan kännas både elegant och avslappnat beroende på vad du är ute efter.

Beige linneservett knuten med dekorativt band och en levande blomma på en festlig dukning med Swedish Grace.

Klassisk knut med blomma och band på Sunshine linneservett.

Vikt linneservett i vitt hopknuten ihop med bestick och jutesnöre.

Tips: du kan även försluta den klassiska knuten ihop med besticken.

SERVETTROS I BURK

Vill du imponera på dina gäster och vika servetterna till något alldeles extra så är denna variant perfekt – dessutom är den otroligt enkel att göra! Rulla ihop din servett och placera den i en glasburk, ”dra” sedan lite i kanterna på servetten så att den liknar en ros och inte bara en rulle för ett lyckat resultat. Klart!

ERNST linneservett kan enkelt vikas som en ros och placeras i en glasburk, ett garanterat uppskattat sätt att vika servetten på!

Riktiga rosor i all ära, men varför inte vika servetten som en ros och lägga den i en vacker glasburk?

DUBBELVIKAREN

En riktig klassiker som aldrig blir fel är den så kallade dubbelvikaren. Denna variant fungerar både för att vika linneservetten som pappersservetten. Allt du behöver göra är att veckla ut den och vika servetten i rektangulär form. Servetten kan sedan läggas över tallriken eller på höger sida med besticken vilandes ovanpå.

Dubbelvikt linneservett i grönt med bestick vilandes på från Scandi Living.

Enkelt & elegant med dubbelvikt servett – här linneservetten Clean i grönt från Nordic Nest. 

Ett tips för att vika servetter i linne är att dubbelvika dem och lägga som i bild, mellan tallrikarna ihop med en grön kvist.

Dubbelvikaren passar lika bra till vardag som fest och du kan antingen ha besticken på servetten, eller lägga servetten på eller mellan tallrikarna. 

SNABBA KNOPEN

För den som vill ha något avslappnat men samtidigt snyggt är den snabba knopen perfekt att ta till. Här är det inte så mycket vikning som det är knytning! Det enda du behöver göra är att rulla ihop servetten och knyta den på mitten – superenkelt och snyggt!

Knuten gul linneservett ligger på gröna tallrikar i en vacker vårdukning – ett fint tips på hur man kan vika linneservetter på och duka med.

Med snabba knopen fixar du servettvikningen på ett nafs!

TRADITIONELLA RULLEN

Har du inga idéer på hur du ska vika servetterna eller bara vill ha något enkelt är en traditionell rulle snabb att få ihop. Bara rulla ihop servetten och förslut med ett band, en servettring eller något grönt som en blomma eller kvist.

Ett tips på att vika servetter är att rulla linneservetten som här i bild, och lägga på tallriken med en blomma på som dekoration.

Att rulla servetten är både enkelt & snyggt, och du kan alltid dekorera den med en blomma eller servettring för det lilla extra! 

Vikt linneservett med servettring Bernadotte från Georg Jensen på svartvita tallrikar från Marimekko.

Traditionella rullen med vackra servettringen Bernadotte från Georg Jensen. 

LATMANSVIKNINGEN

Detta sätt att ”vika servetter” på är perfekt för den som vill åt den rustika och avslappnade känslan på bordet. Denna vikning kräver varken tid eller kunskap, allt du behöver göra är att nonchalant lägga servetten över bordet eller under kuvertet och låta det slumpmässiga bli hela charmen.

En frukostdukning med rosa linneservett från Nordic Nest ledigt lagd under tallriken – ett tips på hur man enkelt kan vika linneservetter på.

Latmansvikningen – förlåtande och förträfflig i sin enkelhet! 

By Linneservett från House Doctor är fin att bara ledigt vika bredvid varje kuvert, rustikt och snyggt i sin enkelhet.

Latmansvikningen ger din dukning en mer avslappnad känsla. 

KANINÖRON

Att vika servetter till kaninöron är ett måste till påsk! Denna variant blir lättare att göra om du viker med linneservett men pappersservett går också bra. Allt du behöver göra är att veckla ut servetten och rulla ihop den på diagonalen, vik den sedan på mitten och spara en liten ögla som du försluter på valfritt sätt. I öglan placerar du ett ägg som ”huvud” och ändarna på servetten bildar sedan ett par ståtliga kaninöron!

Se hur du viker kaninöron med @hemmahosfalks video nedan!

Gracie Linneservett från Broste Copenhagen passar perfekt om du vill vika servetter som en kanin eller påskhare!

Perfekt till påsk - Vik små påskharar till varje kuvert och du gör garanterat varje gäst extra glad!

SERVETT PÅ STOLSRYGG

Vem har sagt att servetten måste ligga på bordet? Genom att hänga en fin linneservett över stolsryggen skapar du istället något intressant och okonventionellt. Inte så mycket vikning men det är en rolig idé för den som vill prova något nytt!

Washed Linen servett från Tell Me More blir snygg att hänga över stolsryggen!

Servett på stolsrygg – ja varför inte? Ett annorlunda men snyggt sätt att vika servetten på!

SKAPA EN SNYGG KOMBINATION GENOM ATT VIKA SERVETTER MED SERVETTRING

Genom att vika servetter med servettring får din dukning det där lilla extra. servettringar och servettställ har verkligen börjat göra come-back och idag hittar du både tidlösa klassiker och mer dekorativa och trendiga alternativ från olika varumärken. En servettring kan verkligen göra stor skillnad för känslan på en dukning. Oavsett om den är av ett enklare slag eller mer som ett smycke blir det en vacker detalj som visar på omtanke. Så känner du att något saknas i din dukning och du vill ha det där lilla extra, testa med en servettring!

Ett tips för att vika servetter med servettring är att kombinera servettring i mässing med beige linneservett.

Servettring i mässing tillsammans med en linneservett blir en oslagbar kombo!

Ett tips för att vika servetter med servettring är att kombinera en rosa servett med Pyramid servettring från Georg Jensen för ett stilfullt uttryck.

Pyramid servettring från Georg Jensen bryter av linneservetten med elegans!

LINNESERVETTEN – EN TIDLÖS FAVORIT ATT HA HEMMA

Linneservetter kan ses som en investering för dessa tidlösa favoriter har många fördelar. Det slitstarka materialet gör att servetten både kan knytas, vikas, pressas slät eller hållas ledigt skrynklig – så du kan anpassa hur du viker dem helt efter tycke och smak. Dessutom är linne enkelt att tvätta och blir vackrare ju mer du använder det. Och om det är någon färg på linneservetter som du ska investera i så är det vita och beigea linneservetter. Dessa två färger passar till alla sorters dukningar och dessutom kan du kombinera dem vackert ihop på samma dukning! 

Beige linneservett från Scandi Living vikt som en knut och binds med snöre och blomma på en festlig dukning.

Linneservetten har många fördelar utöver att vara fin att vika med. I bild, Clean linneservett från Nordic Nest. 

Ledig dukning med våfflor på rustik tallrik och ledigt lagd linneservett på bordet.

Från att ha servetten på axeln till att knyta under hakan till dagens lediga stil – linneservetten har varit en favorit på det dukade bordet sedan romartiden. 

SAGT OM SERVETTER

Vill du ha lite kuriosa att dra på nästa middagsbjudning? Utöver att stoltsera med hur fint du vikt servetterna, kan du även dela med dig av lite trivia om servetter:

  • Servetten har en gedigen historia och har varit en del av det dukade bordet sedan romartiden.
  • Under 1400-talet infördes servetten för sittande matgäster av Karl VII av Frankrike, under denna period tog man maten med fingrarna och servetten byttes då ut flera gånger under varje måltid.
  • Till en början lade man servetten över vänster arm eller axel ner mot knät men genom att modet ändrades knöt man den sedan under hakan. Först på 1900-talet hamnade servetten i knät, precis som vi lägger den idag!

Läs mer: Våga duka med linne

Text: Josefin Beijer  Styling: Madeleine Petersson, Catrine Åberg, Elin Forsander, Lovisa Andersson, Anna Magnusson, Ellinor Johansson, Kristina Niesel Foto: Angeliqa Daldorph, Catrine Åberg, Lovisa Andersson

POPULÄRA SERVETTER & SERVETTRINGAR

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB