ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Inspiration & Tips/Livsstil & Recept/Fira jul med Ebba Kleberg von Sydow – om traditioner & kärleken för julklappsrim
Ebba Kleberg von Sydow håller i ett Ripple champagneglas från ferm LIVING i handen klädd i en vacker klänning i rött.

Fira jul med Ebba Kleberg von Sydow – om traditioner & kärleken för julklappsrim

Följ med på Ebba Kleberg von Sydows resa mot jul och alla glädjefyllda stopp längs vägen, alltifrån det traditionsenliga pepparkakorna till granen som är allt annat än stilsäker. Välkommen hem till julen hos Ebba, en plats där alla är välkomna att fira jul.
Torsdag 1 december
Dela artikel
Ebba Kleberg von Sydow håller i ett paket och ett Ripple champagneglas från ferm LIVING i handen klädd i en vacker klänning i rött.

Julen för Ebba är att samlas hela familjen och att ta vara på stunderna tillsammans.

EN MYSIG OCH GLÄDJEFULL JUL TILLSAMMANS

Välkommen till Ebba Kleberg von Sydows resa mot jul - en resa som gärna får börja tidigare och tidigare för varje år.

- Det blir ju mörkare på kvällarna så enligt mig finns det ingen anledning till att vänta med att göra det mysigt hemma. Det allra juligaste dekorationerna kan få vänta till advent men innan dess plockar jag gärna fram mer ljus och röda detaljer – en mjukstart helt enkelt till en härlig upptrappning, berättar Ebba.

Ebba berättar glatt om den stora familjen med tre barn som älskar myset framför brasan och som vill att julgranen ska flytta in tidigt. Hon berättar även om glädjen av att samlas och att få fira jul med en stor familj.

- Den bästa julklappen i år är möjligheten att få styra med konstellationen av stora familjer som ska fira jul tillsammans. I år kommer även min syster och hennes familj hem från USA för att fira jul med oss. Vi samlas inte annars på det sättet så det känns jätteviktigt att ta vara på den stunden. Barnen ska även få en liten kusin innan jul, så det är också den bästa julklappen som vi går och väntar på, berättar Ebba.

Ebba Kleberg von Sydow har fikastund med Ernst glöggmuggar, Ripple champagneglas från ferm LIVING klädd i en vacker klänning i rött.

I Ebbas familj finns det många jultraditioner, bland annat det traditionsenliga pepparkaksbaket och att titta på julkalendern med barnen.

EBBAS JULTRADITIONER

Traditioner är stunder man ser fram emot varje år och Ebba berättar att det finns många jultraditioner i hennes familj.

- Vi har många jultraditioner! Jag älskar att gå på någon form av julkonsert, inte minst barnens luciafirande i skolan och förskolan. En annan mysig tradition är att titta på julkalendern på TV varje morgon tillsammans med barnen och hemmagjord gröt i famnen.

Ebba berättar också om julbaken och de traditionsenliga recepten som återkommer varje år.

- De kryddiga skurna pepparkakorna med mandlar i bakar vi alltid vid jul. Det är ett gammalt familjerecept som vi älskar. Marsinpangodis med barnen är också ett måste, även om det förmodligen inte är någon som äter av det i år heller. Men man blir glad av det, berättar Ebba.

Precis som för många andra är julgranen viktig och enligt Ebba ska den pyntas tidigt.

- Julpyntet och granen brukar komma upp tre veckor innan jul. I vår gran är det mycket julpyssel som barnen gjort på förskolan och i skolan, så särskilt stilsäkert är det inte. Men jag älskar det ändå, berättar Ebba och skrattar.

Vill du ta del av Ebbas pepparkaksrecept? Se receptet längst ner!

Ebba Kleberg von Sydow slår in en julklapp med Kay Bojesens apa klädd i en vacker klänning i rött.

Enligt Ebba är julrimmet nästan lika viktigt som innehållet i paketet. I år planerar Ebba att ge bort en Kay Bojesen apa till sin lillebror i julklapp, såklart med ett tillhörande julrim.

VÄLKOMMEN TILL EBBAS RIMSTUGA

En annan härlig tradition som har följt med Ebba är det årliga julrimmandet som hon älskar och tycker är nästan lika viktigt som själva paketet.

- Jag älskar att rimma! Man behöver inte vara bra på det utan bara man försöker och gör det till en del av julklappen så är det jättekul. Det är mycket rimläsande hos oss på julafton och det gör det också till en mysig stund. Jag tycker alla ska anordna en egen liten rimstuga, det är en härlig tradition. Gör gärna rimmet lite klurigt med så att man kan gissa sig fram, menar Ebba.

Vill du se mer av Ebbas julklappstips och tillhörande julrim? Inspireras här!

Ebba Kleberg von Sydow häller glögg från en vit kanna från Ernst vid fikabordet klädd i en vacker klänning i rött.

Ebba har vuxit upp med att huset alltid är öppet kring jul för de i deras närhet som inte har någonstans att fira, vilket Ebba tagit efter i vuxen ålder.

JULENS BETYDELSE – ATT TA VARA PÅ DE SMÅ STUNDERNA & GEMENSKAPEN TILLSAMMANS

Ebba berättar att julen också handlar mycket om att skicka en extra tanke till de som tycker att julen kan vara jobbig eller behöver någonstans att vara.

- Det är viktigt för mig att huset alltid ska vara öppet för de i min närhet som inte har någon att fira jul med. Det finns alltid mer plats vid bordet och det är kul att vara många. Det är viktigt för mig och det är också så jag är uppväxt när jag var liten, så det är en jultradition på något vis, berättar Ebba.

Ebba poängterar också vikten av att ta vara på de små stunderna men även att vara öppen för att traditioner kan ändras. Traditioner är underbart men också till för att brytas.

- Julen för mig handlar också mycket om att hitta de lugna stunderna, som att tända en brasa, läsa en julsaga och varva ner med barnen på kvällen och bara njuta.

Även om Ebba älskar myset och resan mot jul förklarar hon också att julstunderna kan fortsätta även veckorna efter jul.

- Man får heller inte glömma att december är en väldigt stressig månad för mig precis som för många andra. Januari däremot är en ganska tråkig månad och ibland flyttar jag fram en glöggkväll tills julstöket är över för att hinna njuta fullt ut, avslutar Ebba.

EBBAS CHECKLISTA INFÖR JUL

✔ Baka pepparkakor

✔ Göra marsinpangodis

✔ Sätta upp granen tidigt

✔ Ha rimliga förväntningar

✔ Påminna mig själv att det är helt okej att det inte blir som man har tänkt sig

RECEPT - KRYDDIGA PEPPARKAKOR

Ingredienser till en rejäl sats skurna pepparkakor:

 • 3,5 dl ljus sirap
 • 6 dl socker
 • 1,5 l mjöl
 • 2 tsk bikarbonat
 • 3 msk ingefära
 • 3 msk pomerans (mald)
 • 2,5 msk kanel
 • 2 msk kardemumma
 • Skal av två rivna citroner
 • 2 msk nejlikor (malda)
 • Ca. 2-3 dl grovt hackad (oskållad) mandel

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Smält smör, sirap och socker i en kastrull och låt svalna.
 3. Häll över smeten i en assistent eller i en stor bunke.
 4. Blanda bikarbonat och mjöl och rör sedan ner i smeten.
 5. Häll i samtliga kryddor och övriga ingredienser i smeten.
 6. Kör degen i assistenten tills den är slät och fin – eller med elvispens degkrokar.
 7. Häll upp degen på mjölad köksbänk och forma till 4 stycken rullar som lindas in i plastfolie. Låt svalna och stelna i kylskåp eller frys. Placera dem så att de behåller sin form.
 8. Skär upp rullarna i tunna skivor och placera på bakplåtspapper på plåtar.
 9. Grädda i ugnen i cirka 6-7 minuter så att de förblir sega och goda!

Tips: Spara dem i kylen över jul och nyår. De är perfekta att plocka fram när du får oväntat besök. Dessutom supergod efterrätt med en fräsch apelsinsallad till!

Foto: Ebba Kleberg von Sydow, @ebbavonsydow

Linnéa Axelson
Skribent

EBBAS FAVORITER

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB