★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT

ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 2 % BONUS PÅ DINA KÖP

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Logga in

JULKLAPPSDAGAR med upp till 70% rabatt

Inspiration & Tips/Livsstil & Recept/Baka med Frida: 3 goda och inspirerande recept till årets julbak
Baka med Frida delar med sig av recept där hon visar hur man bakar pepparkaksdeg, saffransbullar med vanilj och prinsesstårta med saffran för årets julbak.

Baka med Frida: 3 goda och inspirerande recept till årets julbak

Doften av nygräddade pepparkakor, en gyllene prinsesstårta med saffran och härligt fluffiga saffransbullar med vanilj. Visst känns det som julens alla smaker på en och samma gång? Följ med Frida Skattberg, även känd som Baka med Frida, in i hennes mysiga julevärld där hon bjuder på tre recept perfekta för årets mest stämningsfulla bakstunder. Upptäck recepten här!
Publicerad tisdag 18 november 2025
Dela artikel
Baka med Frida står och arbetar med en stor skål där hon rör ihop en saffransdoftande deg till en princesstårta

Fridas tre goda recept till årets julbak

Julens godaste dofter sprider sig från köket när Frida Skattberg, även känd som Baka med Frida, bjuder på tre recept som passar perfekt för årets julbak. Här blandas tradition med nytänk – från klassiska pepparkakor till trendiga prinsesstårtor i glas med saffran. Låt dig inspireras av Fridas favoriter och skapa härliga bakstunder hela december.

Recept i artikeln:

  1. Prinsesstårta med saffran
  2. Saffransbullar med vanilj
  3. Pepparkakor

 

Upptäck fler recept och inspiration från Frida:
 

1. Prinsesstårta med saffran i glas

Ingredienser för 4 glas:

Tårtbotten:

  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0.5 g saffran
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 1 ½ dl hallonsylt
  • 1 ½ dl vaniljkräm
  • 3 dl vispgrädde

Dekoration:

  • 200 g röd marsipan
  • 2 tsk florsocker

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 220 grader över/undervärme och klä en plåt (40x30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt på hög hastighet med elvisp. Vispa snabbt ner vatten tillsammans med de torra ingredienserna.
  3. Bred ut smeten på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, till en gyllene färg. Tag ut och låt svalna.
  4. Kavla ut marsipanen.
  5. Montering: Stansa ut rundlar av tårtbotten med ett sådant glas som du ska servera tårtan i. En till varje glas. Lägg en tårtbotten i glaset, bred på en stor matsked med hallonsylt och lite vaniljkräm, sedan fluffig grädde. Lägg slutligen på marsipanlocket och pudra över lite florsocker.
Baka med Frida häller vanlijkräm i serveringskålar på fot för att visa recept på prinsesstårta med saffran.

Njut av din saffransprinsesstårta i dessa dessertskålar från HAY.

En plåt med saffransbullar fyllda med vanilj, ett juligt recept som Baka med Frida delar med sig av.

Gyllene saffransbullar med krämig vaniljfyllning – Baka med Frida inspirerar till riktigt härligt julbak.

2. Saffransbullar med vanilj

Ingredienser för 30 stycken:

Bulldeg:

  • 5 dl standardmjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ägg (går att utesluta)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1000 g vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl farinsocker
  • 2 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1 ägg
  • 1 dl pärlsocker
  • ½ dl mandelspån

Sockerlag:

  • 1.5 dl Strösocker
  • 1.5 dl Vatten

* Koka upp strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda tills allt socker smält och du fått en sockerlag - tag av från värmen och låt stå.

Gör så här:

  1. Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
  2. Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt, saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
  3. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.
  4. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
  5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C över/undervärme när det är 20 minuter kvar av jästiden. Pensla med uppvispat ägg när bullarna jäst klart.
  6. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 10 minuter.
  7. Gör nu sockerlagen. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och mandelspån, låt svalna.

3. Pepparkaksdeg

Ingredienser för ca 100 stycken tunna kakor:

  • 200 g smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 msk kanel
  • 2 msk ingefära
  • 1 msk kryddnejlika
  • 0.5 msk kardemumma
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 10 dl vetemjöl

Gör så här: 

  1. Börja med att smälta smöret i en stor gryta, blanda sedan ner sirap, strösocker, farinsocker, alla kryddor och vispgrädden. Rör om och tag av från värmen. 
  2. Blanda sedan ut bikarbonat och salt i mjölet och tillsätt det - lite i taget i degen. Arbeta ihop till en smidig pepparkaksdeg. Plasta sedan in och låt vila i kylskåp över natten.
  3. Baka pepparkakor: Sätt ugnen på 200°C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut degen tunt på väl mjölat bakbord. Stansa sedan ut kakor med kakstansar. Grädda mitt i ugnen i ca. 5 minuter.
Pepparkaksdeg i en gjutjärnspanna från Nordvik, Baka med Frida visar sitt recept på pepparkaksdeg, perfekt för årets julbak.

Låt den färdiga degen vila i kylskåpet över natten i en gjutjärnsgryta.

Pepparkaksformar ligger på en pepparkaksdag tillsammans med en kavel som Baka med Frida tipsar om i sitt recept för årets julbak.

Kavla ut degen och stansa ut dina favoriter – med Nordwik pepparkaksformar skapar du traditionella och vackra pepparkakor.

Pepparkakor som ligger och svalnar på ett galler som Baka med Frida har bakat och tipsar om till årets julbak.

Låt pepparkakorna svalna på ett galler – när de fått sin perfekta krispighet är det bara att servera och njuta av nygräddad julglädje!

Ett stort fat med saffransbullar med vanilj och pepparkakor, samt två desserskålar med prinsesstårta med saffran, som Baka med Frida tipsar om till årets julbak.

Gör som Baka med Frida och servera ditt julfika på ett juligt fat från Hammershøi för extra mycket julstämning!

Recept: Frida Skattberg

Foto: Frida Skattberg

Ebba Fagerholm
Skribent

TILL BAKNINGEN

Visa mer bakredskap
    FÖR ALLA SOM ÄLSKAR ATT INREDA
    Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
    © 2002 - 2025 Copyright Nordic Nest AB