★ ★ ★ ★ ★ 4.6 / 5 TRUSTPILOT
ÖPPET KÖP 30 DAGAR
BLI MEDLEM - FÅ 100 KR RABATT
TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR
Högt upp från åskådarbalkongen i Iittalas glasfabrik kan man bevittna något som närmast liknar ett koreograferat skådespel. På balkongen är det varmt, men nere vid ugnarna – märkta Iittala – är temperaturen desto högre. Det är här, i hjärtat av fabriken, som glasmassan tar form.
Hantverkarna rör sig vant och koordinerat från en station till nästa. Tempot är mjukt och rörelserna precisa. På en del av fabriksytan skapas Iittalas senaste tillskott, Solare, medan tre glasblåsare på ett nästan andaktsfullt sätt turas om att blåsa fram en Butler-figur från Birds by Toikka-serien. Del för del blåses, tillåts svalna och formas – allt i ett samspel som påminner om en dans, koreograferad av erfarenhet och tradition.
Glasbruket i Iittala har varit i drift sedan 1881. Cirka 90 minuters bilresa från Helsingfors ligger det stillsamma samhälle där ugnarna aldrig tillåts svalna. I kontrollrummet, som påminner om något taget ur en 80-talsfilm, övervakas systemet dygnet runt – utan undantag. När sand blir till glasmassa är nämligen rätt temperatur av yttersta vikt. Året runt hålls elden vid liv som ett ständigt flöde av finsk formtradition och hantverkskunskap.
Visste du att finsk sand ger ifrån sig en naturligt vacker grön färg? För att få till de andra färgerna, importeras sand från Belgien som blandas med olika färgtillsatser. De röda tonerna är de mest krävande att få fram rätt blandning av.
Runt om i den minst sagt imponerande fabriken möts vi av betong, vatten, sand och eld. Det är industriellt, mänskligt och stolt. När Iittala bytte visuell identitet 2024 möttes förändringen av skarpa protester i sociala medier. Den klassiska röda logotypen ersattes med gult – en färg som för vissa kändes som ett avsteg från det bekanta. Men ett besök i fabriken gör det tydligt: färgen är ingen slump.
Vi människor har svårt för förändring, och när ett av våra mest älskade nordiska designvarumärken helt plötsligt kastade ut den röda loggan var det många som höjde på ögonbrynen. En promenad genom Iittalas glasbruk öppnar ögonen för vad Creative Director Janni Vepsäläinen ville nå ut med. Den gula färgen är inte bara visuellt slående på förpackningarna, det är elden som håller ugnarna vid liv. Det är färgen på räckena, varningssignalerna i fabriken – detaljer som speglar den vardagliga intensiteten. Typsnittet heter Aino Aalto, en hyllning till en av Iittalas främsta tonsättare, och fångar p å ett sätt den kreativitet, det hårda arbete och hantverk som varit Iittala sedan 1881.
Från glöden sprungen, nya eran för Iittala hämtar inspiration från Iittalas egna vardag.
I fabrikens något lugnare delar arbetar snickare med att förvandla lokal träråvara till träformar som förvaras i den intilliggande sjön. Träformar användes för att blåsa Aalto-vaser fram till 1950-talet och används idag endast för specialutgåvor. Varför? Svaret ligger i produktionen. Det tar tre till fyra dagar att tillverka en träform, som därefter endast används i två dagar eftersom träformen förändras lite varje gång den bränns.
Med en metallform blåses objektet på plats och kan sedan lämnas i formen för att svalna. Ett objekt som tillverkas i en träform måste däremot lyftas ut och bearbetas om flera gånger för att kylas ned långsamt. Det är en tillverkningsprocess som är lika mycket konst som teknik. Om glasmassan, som är över 1000 grader varm, vidrör formens ytor för länge blir träformen oanvändbar.
Eld, vatten & händer formar din Alvar Aalto-vas.
Få designvarumärken är lika närvarande i både vardagens enkla stunder och livets högtider som Iittala. Det är det självklara svaret på frågan: ”Vad ska jag duka med?” eller ”Vad ska jag ge bort i present?”
Att vandra genom Iittalas glasbruk är att få en glimt av något som är större än bara glasproduktion. Det är ett möte mellan historia och nutid, mellan människohand och eld. En levande tradition där varje föremål bär på en bit av Finland – och den precision som kännetecknar Iittala.