ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Grillpannor

Med en grillpanna kan du förlänga den härliga grillsäsongen med alla dess smaker och minnen. Här har vi samlat ett utbud av grillpannor i olika former och material från välkända varumärken, för att du enkelt ska hitta en grillpanna som passar dig.
35 träffar sorterat på  
Popularitet

Varför använda en grillpanna?

Då sommarmånaderna når sitt slut måste det inte innebära slutet på grillsäsongen. Med en grillpanna kan du fortsätta att avnjuta välsmakande, grillad mat under hela året.

Med en högkvalitativ grillpanna kan du grilla bland annat kött, fisk och grönsaker och servera dem med ett fint grillytskikt, som att de kom direkt från utomhusgrillen en varm sommarkväll.

Vad är en grillpanna?

En grillpanna är en stekpanna med räfflad stekyta gjord för att grilla råvaror på spisen. Då du serverar härliga måltider från grillpannan påminner stekränderna från pannan dig om ränderna från gallret på utomhusgrillen.

En grillpanna har ofta en kvadratisk form och en lägre vägg än andra typer av stekpannor för att formen ska passa bättre till köttbitar som ska stekas.

Hur fungerar en grillpanna?

Grillpannor är stekpannor gjorda för att klara de höga temperaturerna som man vill uppnå vid grillning, för att ge kött, fisk och grönsaker en fin grillyta.

En grillpanna steker med strålningsvärme och räfflorna på pannan lyfter råvarorna från botten, vilket ger råvarorna den karaktäristiska grillytan. Med grillpannan får du välsmakande, grillade måltider som du kan avnjuta med ett par högkvalitativa grillbestick, tillsammans med vänner och familj.

De populäraste grillpannorna

Några av de populäraste grillpannorna är tillverkade av välkända varumärken så som:

Hur använder man en grillpanna?

En grillpanna grillar lika bra som utomhusgrillen och du kan grilla allt från rött kött till fisk, kyckling och grönsaker i den. Här nedan listar vi några tips på saker att tänka på då du ska använda din grillpanna:

  • Precis som vid utomhusgrillning, där man inte har fett på grillgallret, har man inte heller fett vid matlagning i grillpannan. Detta för att uppnå den rätta, sotade grillytan. Eventuellt kan man pensla råvarorna med ett tunt lager olja innan grillning.
  • Grilla råvaror som kött på hög temperatur för att få en riktigt fin grillyta och god smak.
  • Undvik att vända dina råvaror för snabbt i grillpannan, så att de klassiska grillränderna man strävar efter tydligt träder fram.

Vilken grillpanna ska man köpa?

Både grillpannor i gjutjärn och i aluminium ger välsmakande måltider med klassiska grillränder och ett fint ytskikt, men det är några saker som skiljer grillpannorna åt.

Grillpanna i gjutjärn

Ett klassiskt material till grillpannor är det slitstarka materialet gjutjärn, vilket klarar höga temperaturer och håller värmen bra. Med en grillpanna i gjutjärn är det lätt att få till de klassiska grillränderna och det slitstarka materialet gör att en gjutjärnspanna kan hålla i många år framöver. En panna i gjutjärn går att använda på alla typer av värmekällor, såväl en induktionshäll som över den öppna elden.

En grillpanna i gjutjärn släpper dessutom ifrån sig en liten mängd järn vid matlagning vilket ger en hälsosammare måltid.

Grillpannor i aluminium och non-stick

Aluminium är vanligtvis ett lättare material än gjutjärn och en panna i aluminium är därmed inte lika tung att hålla. Många av dessa grillpannor har en beläggning av non-stick, vilket gör att de passar perfekt för grillning av råvaror som tillagas på lägre temperaturer, så som fisk och kyckling. Beläggningen gör grillpannan slitstarkare och lättare att rengöra.

Hur rengör man grillpannan?

En grillpanna med non-stick kan diskas i maskin, men för bästa skötsel diskas den för hand med diskmedel.

Grillpannor i gjutjärn bör inte diskas med diskmedel då detta kan förstöra pannans beläggning. En panna i gjutjärn diskas bäst för hand med endast varmt vatten.

Om din grillpanna fått rost eller om mat bränt fast, kan du avlägsna det med till exempel stålull för att få din grillpanna ren igen. Efter en grovrengöring behöver gjutjärnspannan brännas in för att återfå sin naturliga beläggning som hindrar grillpannan från att rosta och att mat bränns fast.

Genom att bränna in gjutjärnspannan behåller den sin snygga svärta och gör det möjligt att steka med en lägre fetthalt, vilket är optimalt just i en grillpanna.

Såhär bränner du in din grillpanna i gjutjärn

  1. Diska grillpannan med endast hett vatten (använd inte diskmedel i en grillpanna av gjutjärn).
  2. Låt grillpannan torka på svag värme på spisen.
  3. Smörj in din grillpanna av gjutjärn med kokosolja eller någon annan typ av fett som tål höga temperaturer.
  4. Höj värmen på spisplattan som din grillpanna står på.
  5. Grillpannan kommer då att suga åt sig oljan. När den har gjort det smörjer du in pannan i olja en gång till.
  6. Upprepa denna procedur tills grillpannan inte längre suger åt sig något fett – efter detta är den inbränd och klar.
  7. Du kan sedan stänga av spisen och torka av överflödigt fett i din inbrända grillpanna av gjutjärn.

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB