ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

BARA IDAG 25% på överkast från Scandi Living*

Högtider/Jul/Tomtar

Tomtar

Tomtar och tomtenissar har sitt ursprung från flera länder runt om i världen. De populära figurerna utgör en viktig del i juldekorationen i många hem under juletid. Här hittar du ett stort urval av tomtefigurer från välkända varumärken.

8 träffar sorterat på  
Popularitet

Fina jultomtar som inredning i jul

Tomtar och tomtenissar förknippas starkt med julen och är därför populära figurer bland julpyntet. Då du hängt upp julstrumpor, julstjärnor och julgardiner gör de små tomtarna julkänslan komplett med sina söta karaktärer.

Tomtarna passar perfekt då de får stå tydligt synliga, till exempel på soffbordet i vardagsrummet. Men de går även utmärkt att kombinera ihop med andra julfigurer. Genom att placera dem ihop på fönsterbrädet kan de små tomtarna skapa en rofylld känsla med mörkret och isen utanför. Vill man lyfta juldukningen så kan man placera en eller flera söta tomtar på bordet för en varm och lekfull julstämning bland alla ljusstakar, tallrikar och glas.

Här hittar du bland annat figurer som jultomten, tomtemor, tomtenissar och julälvor i olika storlekar och material för att du lätt ska hitta de figurer som passar till ditt julpyntade hem.

Jultomte som dekoration – lika aktuellt nu som då

Tomtar är traditionella dekorationer under julen sedan en lång tid tillbaka. Än idag utgör de en viktig del i våra julpyntade hem. Vissa av tomtarna bär käpp, andra tar sig fram på den traditionella släden dragen av jultomtens välkända renar. Vissa är tillverkade i trä eller keramik, andra i porslin eller glas.

Vilket utförande som passar ditt hem bäst är självklart ditt val efter ditt tycke och din personliga smak. Oavsett vad du söker så hittar du garanterat tomtar som passar dig i vårt utbud av både moderna och traditionella tomtefigurer.

Populära tomtar från välkända varumärken

På den här sidan hittar du tomtefigurer till jul från ett flertal uppskattade varumärken.
Du hittar tomtar bland annat från:

Handgjorda, tovade tomtar som prydnad

Monikas Väv & Konst är ett uppskattat, litet, småländskt konsthantverksföretag som tillverkar tomtar för hand, vilket gör varje tomte unik. De små tomtarna är tillverkade i tovad ull och fårskinn. De skäggiga ulltomtarna kommer iklädda röda eller gråa tomteluvor som utgör klassiska julfärger.

Hur länge har tomten funnits?

Tomten har funnits under lång tid bakåt, men har under åren tagit olika gestalter.

Gårdstomten

I Norden fanns det, enligt sägnen, förr i tiden en ”gårdstomte”, en liten man klädd i grått, som rådde över gårdarna. Om gårdstomten var glad hjälpte han till på gården, om inte, så drabbades gården av olycka. Därav ställde man förr ofta ut en tallrik julgröt i ladan över julnatten, för att hålla den vresige gårdstomten glad.

Sankt Nikolaus

Jultomten är inspirerad av helgonet Sankt Nikolaus, främst känd för sin givmildhet och sin vilja att hjälpa de fattiga. Nikolaus är även igenkänd som ”barnens beskyddare”. Julen handlar därför för många av oss om just barnen och givmildheten i att ge varandra julklappar.

Jultomten

Medan gårdstomten har funnits i Sverige sedan medeltiden, kom ”jultomten” hit först under 1800-talet.

I Sveriges 1800-tal smälte Sankt Nikolaus ihop med gårdstomten och blev till jultomten, så som vi känner honom idag. Då jultomten sedan kom till USA blev han rundare och kläddes i en röd dräkt.

Därför är tomtarna vi dekorerar med till jul såväl röda som grå och finns i olika modeller och färger. Ingen tomte är den andra lik och tillsammans skapar de en personlig prägel till julpyntet.

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB