- Belysning
- Advents- & Julbelysning
- Julstjärnor
Julstjärnor
En julstjärna i fönstret sprider julstämning både inomhus och utomhus och lyser varmt upp vintermörkret. Hos oss på Nordic Nest hittar du adventstjärnor i flera olika material, färger, former och storlekar från en rad kända varumärken.

VILL DU HA 50 KR RABATT?
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
så skickar vi en rabattkod till dig.
- FRI FRAKT
ÖVER 469 KR - 365 DAGAR
ÖPPET KÖP - 50 KR RABATT
VID NYHETSBREVSANMÄLAN
Julstjärnan – Funktionellt julpynt
Julstjärnan är det julpynt som flest väljer att pynta sitt hem med. Vare sig man väljer att gå all in, eller om man vill ha en mer subtil julstämning, så gör sig julstjärnan bra i alla hem. Kanske är den så populär för att den inte bara är dekorativ, men också fyller en funktion, och lyser upp våra hem i vinterns mörker.
Vad symboliserar julstjärnan?
Julstjärnan, eller adventsstjärnan som den också kallas, symboliserar Betlehems stjärna och är en stjärnformad lampa som du hänger upp eller ställer i fönstret till jul. Julstjärnor passar lika bra i köket som i sovrummet eller vardagsrummet och är en juldekoration, med elektrisk belysning, som sprider ett inbjudande sken och lyser upp mörka vinterkvällar.
När ska adventsstjärnan hängas upp? Och när ska den tas ner?
Traditionellt sett hängs adventsstjärnan upp vid första advent och tas ner när julen kastas ut, under Tjugondag Knut. När du vill hänga upp och ta ner dina julstjärnor är dock helt upp till dig! Många av de moderna adventsstjärnorna passar precis lika bra året runt, som vid jul.
Hängande julstjärnor
Seden att hänga en adventsstjärna i fönstret kommer ursprungligen från Tyskland och den första kända adventsstjärnan kom till Sverige 1894. Hos oss finner du ett brett utbud av både klassiska, hängande julstjärnor och mer moderna varianter.
Julstjärnor på fot
Julstjärnor finns inte bara i hängande varianter, du kan även välja en julstjärna på fot där lampfoten exempelvis är av metall och lampskärmen är tillverkad av papper. Bordslampor i form av julstjärnor kan placeras både i fönstret och på exempelvis en byrå eller ett sidobord, vart som helst i rummet, för att sprida den rätta julstämningen i hela huset.
Vilken julstjärna ska du välja?
När du väljer din adventsstjärna behöver du tänka på flera olika saker, bland annat:
- Material
- Form
- Storlek
- Färg
Dessa val bör inte enbart baseras på adventsstjärnans estetik, då bland annat storleken har stor betydelse för känslan i rummet och materialet kan ha betydelse för dess ljusstyrka.
Materialet kan vara avgörande för intrycket du skapar i ditt hem. En julstjärna i rotting kan ge en naturnära känsla, en julstjärna i papper kan bidra med en mjukhet och en adventsstjärna i metall kan till exempel passa för det stilrena, moderna hemmet. Men det finns inga regler inom heminredning och att mixa och matcha stilar kan mer än ofta vara ett vinnande koncept!
Adventsstjärnorna kommer dessutom i många olika utföranden vad gäller antalet uddar. En klassisk stjärna har fem uddar, men normalt sett kommer adventsstjärnor med fler än så. Mer vanligt än fem är sju uddar men antalet uddar kan också vara betydligt fler än så. Numera erbjuds det faktiskt till och med innovativa adventsstjärnor som inte alls följer den klassiska "stjärn-formen" vi så länge sett. Bra exempel på detta är Eldig julstjärna och Sputnik julstjärna, båda från svenska Watt & Veke som gjort sig kända inom lampor och julbelysning.
Våra mest populära hängande julstjärnor:
- Snöblomma adventsstjärna från Watt & Veke
- Fling lampa från Bsweden
- Oslo julstjärna från Watt & Veke
Topp 3 adventsstjärnor på fot:
- Lysekil adventsstjärna från Star Trading
- Sensy adventsstjärna 78 cm från Star Trading
- Sensy adventsstjärna 83 cm från Star Trading
Hur många adventsstjärnor ska man ha?
Hur många adventsstjärnor man ska ha beror såklart på tycke och smak. Men det beror också på rymden i ditt hem samt storleken på adventsstjärnan. Är stjärnan större så behövs kanske färre, är dem mindre så kan man hänga fler. Tvärtom gäller utrymmet - har du ett större utrymme så kan det behövas fler julstjärnor för att skapa den perfekta balansen och är utrymmet mindre så måste kanske också antalet minska för att skapa en trevlig komposition.
Ett trendigt sätt att inreda med julstjärnor just nu är att samla flera stjärnor tillsammans, i olika storlekar och hänga dem i olika höjder. De måste inte heller hänga i ett fönster utan kan förslagsvis lysa upp ett mörkt hörn eller fungera som dekorativ belysning över matbordet.
Behöver du köpa till lampsladd och ljuskälla till din julstjärna?
Till vissa adventsstjärnor ingår lampsladd och/eller ljuskälla, och till vissa julstjärnor behöver man köpa till detta. Du hittar information om detta, för vardera julstjärna som säljs hos oss, i dess produktbeskrivning. Vänligen läs på respektive produktsida för att hitta den information du behöver. Ingår det inte så hittar du de tillbehör du behöver i vårt sortiment.
Hur du förvarar din julstjärna när den inte används:
- Om adventsstjärnan är vikbar så viker du ihop den kompakt. Var försiktig så att du inte stöter i uddarna, då dem lätt viks och nöts. Var också noga med att ha rena händer, så att du inte lämnar fett- eller smutsfläckar när du hanterar den.
- Om du har kvar originalförpackningen så brukar den vara perfekt även för att förvara julstjärnan i. Har du inte kvar den så är det optimalt om du hittar en annan, ej för stor förpackning att lägga den i, så att den ligger fast, utan risk att röra på sig, då friktion kan orsaka skador. Du kan förslagsvis skapa din egen förpackning av en sönderklippt papperskasse och tejp.
- Förvara julstjärnan i ett icke fuktigt utrymme där den ej utsätts för solljus.