Catrine Åbergs bästa festtips för middag med vännerna

Catrine Åberg är grundare och Creative Director för svenska designföretaget Cooee Design samt namnet bakom det populära Instagramkontot @catcooee. Med ett starkt sinne för färg och form har Catrine skapat en matplats som utstrålar harmoni. Där står det nu uppdukat för en mysig middag med vännerna och Catrine bjuder på sina bästa festtips. Välkommen in!

FESTDUKA

18 september 2018
Catrine Åberg är creative director och grundare till Cooee Design.

EN HARMONISK MATPLATS FÖR UMGÄNGE

I det arkitektritade huset från 60-talet, beläget i Ljungby, välkomnas vi hem till Catrine Åberg och hennes familj för middagsbjudning. Och vi börjar i matplatsen.

- Vi flyttade bara in i midsommar egentligen, så det är ganska nytt! Vi har inte bott här så länge. Säger Catrine och skrattar.

Trots det, har Catrines känsla för färg och form redan gjort ett tydligt avtryck i hemmet. De svala tonerna i hemmet är genomtänkta och de vi är vana att se från Catrine och framgångsrika designföretaget Cooee Design.

- Det behöver inte vara så mycket färg, men det kan vara i en ton som ger karaktär. Jag gillar ju genomgående färger och nyanser – det utstrålar ett lugn.

Uttrycket blir mjukt och harmoniskt. Matstolarna och det ovala bordet går i liknande kulörer och i runda former, precis som spegeln bakom.

Catrine Åbergs matplats är inredd med vaser och ljusstakar från Cooee Design.

EN NATURINSPIRERAD FESTDUKNING

Middag med kollegor och vänner väntar hemma hos Catrine och kvällen inleds med en smaskig välkomstdrink innan sällskapet sätter sig vid det dukade bordet.

- Jag gillar att göra dukningar i samband med kalas eller middagar, och jag väljer nästan alltid att utgå ifrån den tid på året som man är i.

Fördrinken serveras ur Ferm Living long drink ripple glas och på en Cooee Design bricka.
 
Kuvertet på festen består av Sandrine tallrikar från Bloomingville och Nobel-bestick från Gense.

Ton-i-ton är Catrines signum, vilket man tydligt ser på det stilrena kuvertet som välkomnar gästerna till bords. Här har Catrine kombinerat rustika tallrikar från Bloomingvilles serie Sandrine med de eleganta Nobel-besticken från Gense. En enkel linneservett som ledigt kombineras med en servettring i silver, ett placeringskort och glas för kvällens alla drycker - fulländar dukningen.

 Linneservett från Broste Copenhagen fulländar kuvertet.

Dukningen är genomtänkt, men fingertoppskänslan i valet av färg och porslin skänker bordet en ledighet som känns varm och välkomnande. Den tidiga hösten står som en tydlig inspirationskälla och tonerna går åt det mörka med accentfärger som röd och grön, som plockas upp av de runda Cooee-vaserna och den spretiga blombuketten.

- Jag vill använda mig mycket av naturen och som det ser ut i naturen nu, att den börjar tappa färg och hur den förändras. Så nu var det blodtoppen från trädgården som jag tog in och björnbärsgrenarna.

CATRINES bästa festTIPS

  • Använd naturen och plocka efter säsong samt det som finns i din närhet. Det skapar diskussioner och intresse runt bordet.

  • Tända ljus är en klassiker!

  • Servetter är en stor del av dukningen – gästerna brukar inte våga använda linneservetterna när jag ställer fram dem. Speciellt om jag knutit något runt dem! Folk tycker det känns lite lyxigt och jag tycker det skapar volym i dukningen. De får gärna också matchas efter tema, årstid eller efter porslin.

  • Låg loungemusik i bakgrunden – det skapar en härlig atmosfär.

  • Placeringskort – om man är över 6-8 personer kan det vara roligt att gästerna sitter lite blandat.

Festdukning med Cooee Design vaser och ljusstakar samt vinglas från Broste Copenhagen.
Festen är igång och de söta Cooee vaserna blir dekorativa vaser på bordet.
Sällskapet skålar med de tonade Amber vitvinsglasen från Broste Copenhagen.

3 MÅSTEN PÅ DET DUKADE BORDET ENLIGT CATRINE

  • Blommor är ett måste, och då får de gärna stå kvar på bordet under kvällen så serverar jag maten vid sidan om.

  • 2 glas – ett vinglas eller öglas och sedan ett vattenglas. Det ser både trevlig ut och är praktiskt!

  • Levande ljus för de skapar en hög mysfaktor och passar året om.

Efterrätten står uppdukad i Ferm Livings Ripple champagneglas.
I Catrine Åbergs vardagsrum står snacks uppdukade på Pedrera soffbordet från Gubi.
Kvällen avslutas i vardagsrummet med kaffe som avnjuts ur rymliga Sandrine-muggen från Bloomingville.

KAFFE & SORBET AVSLUTAR KVÄLLEN

Efter middagen flyttar sällskapet ut till Catrines vardagsrum där de avnjuter en kopp kaffe ur rymliga Sandrine muggar och en skopa färggrann sorbet. Catrines favoriter – levande ljus och ett element från naturen har följt med till en mindre dukning på soffbordet. Loungemusiken hörs i bakgrunden och spelar ikapp med vännernas skratt och prat. Det är vardagslyx som heter duga och för Catrine har det varit ett tillfälle att visa på omtanke för sina gäster samtidigt som hon även glädjefyllt fått duka upp.

- Så här ser det ut när folk kommer till mig, jag gillar att duka! Jag tycker om att ha olika porslinsuppsättningar, till exempel till jul byter jag porslin och det tycker jag är superkul. Jag tycker också att man märker att gästerna känner att man ansträngt sig – att det på ett sätt är viktigt att de kommer, att man gjort det för dem. Jag kan tänka hela veckan på hur jag ska göra dukningen! Det är väldigt mycket jag.

 

Läs mer: Vardagsduka med @bonojurmadeleine

Varukorg
Stäng