Detaljer för midsommar - blomster & grönt

Sommarens fagraste högtid Midsommar närmar sig och det är dags att börja tänka på dukningen och allt som hör där till. Ingen högtid är väl så starkt förknippat med blomster och grönska, sju sorters blommor under kudden och vajande rapsfält? Så ta till vara på det liv som växer utanför husknuten och skapa blomstrande detaljer till din midsommardukning!

FESTDUKA

13 juni 2018
Mässingsljusstakar från Skultuna & Cooee skapar nivåer i midsommardukningen och ger tillsammans med blommor i glasvaser från Ernst en sommarljuv look.
Blåa och vita blommor i stora och små buketter står utplacerade på den vita linneduken från Himla i skira glasvaser från Ernst.

Blommor högt & lågt

För att få en känsla av en vacker sommaräng på bordet är det bra att våga ”ösa på” på mycket blommor för att få effekt. Större fång och enstaka små blommor får gärna mixas för att få till den vackert vildvuxna looken. Placera gärna små vaser mitt på bordet och låt det som är högt få ta plats på sidorna – på så sätt skymmer de inte sikten mellan gästerna.

Låga buketter och arrangemang blir fina stämningshöjare man gärna vilar ögonen på. Ett tips är att använda sig av oasis när du arbetar med snittblommor:

  • Klipp ner stjälkarna på blommorna riktigt kort och fäst i den blötlagda oasisen som fungerar som en vattenreservoar. Oasisen finns att köpa i blomsterbutiker och hjälper till att hålla blommorna fräscha och fina under en lång tid.
  • Innan du använder Oasis är det bra att låta snittblommorna få vattendra en stund. Snitta sedan varje blomma med en vass kniv och låt sedan blomsterarrangemanget stå svalt tills det är dags att duka.
  • Med hjälp av denna teknik kan du frångå den klassiska vasen och använda vackra fat istället.
White Elements uppläggningsfat från Royal Copenhagen tillsammans med blötlagd oasis blir ett fint alternativ till den klassiska vasen för blommorna.
Rabarber får trona i Urna vas från Marimekko tillsammans med örter i Edge kruka – ett spännande alternativ till de klassiska midsommarblommorna.

I stället för klassiska blommor

Vill man ha något lite mer modernt till sin midsommardukning som frångår det traditionella? Då kan odlade skatter från trädgården vara ett vackert alternativ. Pampiga rabarber, kryddväxter eller kvistar från träd blir minst lika vackert i vaserna som snittblommor. Enkelt att återskapa och ett spännande alternativ för den som vågar något annorlunda!

Gröna blad från rabarber i dricksglas från Ernst bidrar med grönska till midsommardukningen, ett fint alternativ till snittblommor.Gröna blad från rabarber i dricksglas från Ernst bidrar med grönska till midsommardukningen, ett fint alternativ till snittblommor.
Ljuslyktan från svenska Ernst fungerar även bra som en liten blomvas, perfekt för små buketter eller kvistar.
Små hänglyktor från Ernst skapar en mysig stämning under midsommarkvällen. En riktig stämningshöjare perfekt för en midsommardukning!

Triss i kransar

Inget är väl så symboliskt för denna högtid som midsommarkransar? Blommor och grönt noggrant utvalt och plockat för hand, bundna med kärlek och omtanke. En grön krans blir stilren och elegant medan en fylld med svenska sommarblommor blir mer traditionell – båda sagolikt vackra. Har man en takkrona kan även den få agera midsommarkrans, invirad i grönska och försedd med levande ljus sprider den sitt trivsamma sken i midsommarnatten.

Midsommarkransarna blir fina symboliska dekorationer att låta ligga framme till midsommardukningen, här på Hannelin kudde från Himla.
Midsommarkransar är minst lika fina på huvudet som i form av en dekoration.  Här får en grönskande krans vila på kudde från Elvang och Tango ullpläd från Klippan Yllefabrik.

Så binder du din midsommarkrans

Att skapa sin egen midsommarkrans är en fin tradition som hör högtiden till. Det är inte speciellt svårt att göra och resultatet blir både personligt och vackert!

Det här behöver du:

  • Valfria blommor och blad klippta till 7 cm långa stjälkar.
  • Ståltråd Bindtråd för blommor.
  • Sax


Så här gör du:

  • Mät ut hur stor krans du behöver till ditt huvud med hjälp av ståltråd och klipp av där det känns lagom. Forma sedan en cirkel och vira fast trådens ändar så att de inte sticker ut.
  • Skapa sedan små mini-buketter av blommor och blad för att slippa fästa varje blomma en och en. Knyt de små buketterna tajt med tråd eller tejp och trimma stjälkarna om det behövs.
  • När du gjort 10–15 mini-buketter är det bara att börja fästa den första på kransen och sedan fortsätta överlappa med resterande tills hela kransen är fylld. Spraya sedan hela kransen med vatten och håll den förvarad svalt fram tills användning!