Bjud in till avslappnat midsommarfirande

Barfota fötter, sommarbrisen mot huden och kransen i håret – midsommar är snart här och som vi längtat. Det är en högtid där delad glädje betyder dubbel glädje och då vi samtidigt vill hålla det avslappat och gemytligt. Därför bjuder vi på 5 tips för hur du kan duka och förbereda ett avslappnat midsommarfirande i sann skandinavisk stil, tillsammans med bästa sällskapet.

SOMMARDUKA

22 maj 2019
En midsommardukning i svala toner och mycket grönt välkomnar gästerna till bords för årets midsommarfirande.
För ett midsommarfirande med många kan en bänk som Georg från Skagerak komma väl till användning så många får plats runt midsommarbordet.
En midsommardukning i svala toner, med Georg matbord från Skagerak i centrum uppdukat som ett långbord för att många ska få plats.

ett midsommarfirande med PLATS FÖR FLER

Under juniljusets mjuka strålar samlas vi återigen för ett traditionsenligt firande i vänner och familjs goda sällskap, och hälsar sommaren välkommen. Och midsommar har alltid plats för fler. Duka upp ett långbord på verandan, ute i trädgården under trädkronorna eller i uterummet. Här har två av det tidlöst vackra matbordet Georg från Skagerak satts ihop och duken har skippats för att låta den vackra träskivan synas i all sin prakt. Har du inte stolar så det räcker? Ställ fram en snygg bänk om du har det eller en pall – det spelar inte så stor roll vad, så länge det finns rum för alla. I midsommar vill vi duka enkelt och somrigt: tänk skira glas och ljust porslin som förstärker träbordet och dagens vackra ljus, enstaka detaljer i mässing som för in elegansen och drömsk grönska från naturen utanför. Tips på hur du skapar vackra blomsterringar över dukningen hittar du här!

 På denna midsommardukning har porslinet blandats och tallrikskuvertet består utav vit Eva Solo tallrik, grå PotteryJo assiett och stilrena bestick.
Linneservetten knyts vackert ihop med en ängsblomma på tallrikskuvertet på denna skandinaviska midsommardukning.
En silltallrik är tradition på midsommarfirandet och på denna dukning serveras maten på vit tallrik från Pillivuyt.

midsommarduka enkelt för många

Bruset av många minnen och berättelser som delas runt bordet hör ett midsommarfirande till, men att skapa en midsommardukning för många gäster kan ibland vara en utmaning. Har du tallrikar så det räcker? Eller bestick? Tipset här – blanda fritt. Det gör ingenting om det blir udda porslin och servetter – det kan t.o.m skapa en snygg helhet om det går i vissa utvalda färger, samtidigt som det skapar en ledig känsla kring bordet. Midsommar är ändå en högtid då vi gärna lägger ner någon extra minut på dukningen men det behöver inte vara komplicerat. Ett vackert tips är att knyta ihop servetten med en handplockad ängsblomma – enkelt och ljuvligt, precis som vi vill att midsommar ska vara.

ERNST vit kudde och stickad pläd från Tell me more vilar i en träkorg bredvid bordet, så gästerna kan svepa in sig på midsommarfirandet.
Svartvit kudde från Chhatwal & Jonsson mjukar upp stolen In Between så gästerna på midsommarfirandet mjukt kan luta sig tillbaka.
Vit, våfflad pläd från ERNST läggs omsorgsfullt på stolen runt midsommardukningen för gästerna att svepa in sig i skulle det bli kyligare.

VÄRMANDE PLÄDAR NÄR SOL BLIR REGN

Midsommar är inte alltid blå himmel och solsken, regn har kommit att bli något av en midsommartradition i sig. Förbered dig för dessa, något kyligare, tillfällen genom att ställa fram värmande plädar och filtar runtomkring bordet i snygga korgar från ERNST, eller drapera dem ledigt på enstaka stolar för gästerna att svepa in sig i. På så sätt kan ni luta er tillbaka mot mjuka kuddar och fortsätta fira natten lång.

Ett drinkbord på midsommarfesten är ett svalkande tips där glas och dryck finns att tillgå ur stora glasburkar med tappkran från House Doctor.
 
Ett svalkande glas lemonad hälls upp i Ripple long drink-glas från Ferm Living på det ljuva midsommarfirandet.
Woud blompiedestal används under midsommarfirandet till servering av öl genom att fyllas med is och flaskor för gästerna att ta för sig.
En svalkande dryck avnjuts på midsommarfirandet ur Kastehelmi glas på fot från Iittala.

SVALKANDE DRYCKER FÖR STORA SOM SMÅ

Oavsett om det är regn eller sol, så kan du duka upp ett svalkande drinkbord som kommer väl till användning på en fest som denna. Istället för att hela tiden oroa dig för huruvida gästerna har fått något att dricka, kan de istället fritt ta för sig under dagen och kvällen. Här blir det somrigt och ljuvligt med snygga glasbehållare med tappkran från House Doctor ovanpå trälådor, citroner och lime ledigt utspridda och sedan själva drickan. Bjud gärna på minst två varianter av dryck så finns det något för alla smaker. Flädersaft och en lemonad eller två kanske? Ställ även fram glas och gärna generösa sådana som Ferm Livings Ripple long drink-glas tillsammans med snygga sugrör i metall från Orrefors. Bredvid kan du använda dig av en blomlåda eller något annat som tål vatten, för att ställa fram dryck på kylning till de vuxna i sällskapet.

Kaffekoppar från ERNST står uppstaplade på ett sidobord bredvid midsommardukningen för gästerna att plocka.
På midsommarfirandet mumsas det på jordgubbar serverade ur blåvita skålen Havspil från Nordic Nest.
Midsommartårta är given på ett midsommarfirande och här serveras den på tårtfat från Pillivuyt och med ERNST tårtspade.

DET LJUVA MIDSOMMARFIKAT

Midsommar är säsongens första, riktiga jordgubbar, kaffe och midsommartårta. Det är även spring i benen och det härliga, avslappnade minglet. Servera därför gärna även fikat på samma sätt som drickan: genom att ställa fram kaffekoppar, assietter och skedar för gästerna att plocka själva när de finner tiden. Här serveras den mumsiga midsommartårtan tillsammans med blåvita skålar fyllda med midsommarens röda gubbe och kaffet avnjuts ur en snygg kaffekopp från ERNST.

Midsommarfikat med tårta och kaffe avnjuts ur vit ERNST kaffekopp med fat & Daria desserttallrik från PotteryJo.
 Det mumsas glatt på midsommartårtan på midsommarfirandet.
Barnen springer glatt i trädgården och solen lyser över ett årets midsommarfirande.

Midsommar för med sig känslan av något magiskt i luften och vetskapen om att sommaren väntar – varm och inbjudande. Med få medel kan du enkelt skapa ett midsommarfirande som gör plats för alla och som kan pågå långt in i den drömska midsommarnatten. Så samla alla och ha en riktigt glad midsommar.

Läs mer: Konsten att blanda porslin - så gör du.