Detaljer för en lyckad kräftskiva

Kräftpremiären närmar sig och det är dags att duka upp för årets kräftskiva! I år kanske det är dags att frångå de traditionella dekorationerna och typiska kräfthattarna? Våga dig istället på en havsinspirerad dukning med fokus på vackra, roliga och praktiska detaljer – ja allt du behöver för att skapa ett lyckat kräftkalas!

SOMMARDUKA

25 juli 2018
Rislampor blir fina ljuskällor att lysa upp kräftskivan med. Häng upp flera i träd och grönska runt omkring för en stämningsfull känsla.
Levande ljus blir aldrig fel på en dukning. Nagel ljusstake från danska Stoff lyser upp bordet under kräftskivans gång.

Ljus för ljumma sensommarkvällar

Sensommarkvällar är verkligen magiska, värmen finns kvar men skymningen och mörkret kommer tidigare. Här vill man ta vara på de sista varma kvällarna och vad passar då bättre än att dekorera kräftkalaset med olika typer av ljuskällor ute i trädgården?

Rislampor blir både stämningsfullt och vackert att hänga i träden - kombinera gärna med en eller flera ljusslingor för ett varmt och mysigt sken. På bordet kan ljusstakar och lyktor få lysa upp och skapa stämning under kräftskivans gång. Här får exempelvis den ikoniska Nagel-ljusstaken från Stoff ta plats på dukningen, en lagom hög ljusstake som inte skymmer sikten mellan gästerna.

Varma plädar och andra textilier skapar värme och ombonad på kräftskivan. Havanna & Rumba ullplädar från Klippan Yllefabrik värmer skönt på kvällen.

Värmande plädar för de frusna

Även om sensommarkvällen till en början är ljum kan den snabbt vända och bli lite kylig. Ett tips är då att hänga värmande plädar över varje stol för att visa omtanke för dina gäster. Dessutom skapar det en ombonad och mysig känsla som gjord för en kräftskiva ute i trädgården.

Här får exempelvis ullplädarna Havanna och Rumba från Klippan Yllefabrik vila på varje stol, båda varianterna går i gråa och blåa toner vilket passar fint med det havsinspirerade temat som denna dukning har.

Plädarna Rumba & Havanna från Klippan Yllefabrik matchar kräftskivans färgpalett i blåa och gråa toner.
En pläd är perfekt att svepa om sig när sommarkvällen blir kylig. Ullpläden Havanna från Klippan Yllefabrik blir en fin och värmande detalj.

En glasburk – två funktioner på kräftskivan

När man äter kräftor krävs en del fingerfärdighet och det kan bli lite spill här och där. För att göra varje kuvert i kräftskivans dukning så inbjudande och praktiskt som möjligt finns en del tips att ta fasta på.

Här har exempelvis en enkel glasburk fått ta plats på varje tallrik. Till en början blir den förvaring åt linneservetten som du enkelt viker ihop till en ros så slipper du avancerade servettvikningar, men under kvällens gång kan glasburken sedan användas till att tömma kräftskalen i, smart eller hur?

Optional Content förvaringsburk från House Doctor blir en fin och funktionell behållare för Ernst linneservett.
Förvaringsburken Optional Content är en smart detalj som exempelvis kan användas till att tömma kräftskal i.
Genom att frysa in snapsflaskan i ett hölje av is och blommor skapar du en festlig och annorlunda detalj för kräftskivan.

Snaps på flera vis blir vacker dekoration

Snaps med tillhörande visor är lite ut av en tradition på en kräftskiva, så varför inte göra något roligt och fint av det hela?

 • Ett DIY-tips är att frysa in snapsen i ett hölje av is och vildvuxna ängsblommor vilket blir både en vacker dekoration på dukningen och en praktisk detalj då det håller brännvinet väl kylt. Så här gör du:
  • Klipp av toppen på ett tomt mjölkpaket.
  • Ställ ner snapsflaskan och lägg i blommor runt flaskan.
  • Häll på vatten ända upp till kanten på mjölkpaketet.
  • Ställ in i frysen och vänta ett par timmar tills vattnet har blivit till is.
  • Ta bort mjölkpaketet och voilá den är färdig!

 • Med Sagaforms isglasformar kan du gjuta egna snapsglas, även här kan du dekorera med blommor eller annan grönska för att skapa något unikt och fint till kräftskivans dukning.
 • Vill du på ett enkelt men finurligt sätt skapa fina placeringskort kan handskrivna etiketter knytas runt halsarna på små snapsflaskor. Varje gäst får sin egna flaska vilket blir en både personlig och festlig detalj passande för en kräftskiva!
 
Med vatten och blommor kan du skapa ett fryst hölje runt om din snapsflaska, en både vacker och praktisk detalj.
Gjut egna snapsglas av is med Sagaforms isglasformar, enkelt och en rolig detalj perfekt för kräftskivan.
Skapa personliga placeringskort genom att skriva namnen för hand, fäst exempelvis på små snapsflaskor för en festlig touch.
Snaps med tillhörande visor hör kräftskivan till, servera brännvin i Cabernet snapsglas från Holmegaard.

Skåla & njut av sommarens kräftpremiär

När dukningen är klar, dekorationerna och detaljerna är på plats ja då är det bara att låta gästerna slå sig ner till bords och börja skala, rensa och sörpla på kvällens huvudrätt; kräftorna! Njut sedan av sensommarkvällen, alla godsaker och det kryddiga brännvinet till tonerna av snapsvisor och vännernas böljande skratt!

Läs mer: Så skapar du stämning på uteplatsen.