Kräftskiva - dukning & detaljer för ett lyckat kräftkalas

Kräftpremiären närmar sig och det är dags att duka upp för årets kräftskiva! Låt din kräftskiva gå bortom grälla färger och skapa en dukning som känns elegant med inspiration från havets böljande blå vågor och med stämningshöjande detaljer. Här är alla dukningstips!

SOMMARDUKA

25 juli 2018
Bordet står uppdukat och redo för gästerna. Kräftorna ligger på plats och stämningsfulla ljus i både träd och på bord skapar en gemytlig stämning.
Kräftskiva - dukning med blåvitt porslin och fiskbestick från Hardanger Bestikk.

DUKA MED HAVET SOM INSPIRATION – BLÅTT & PÅ EN BRYGGA

På denna kräftskiva lyser traditionella färger och partydekorationer med sin frånvaro. Här får istället en romantisk dukning i blå toner ta plats och stå som grund till kvällens röda höjdpunkt; kräftorna! Som en liten brygga till havs får en skärbräda från Aida agera underlägg, perfekt tillbehör för en kräftskiva där en del spill kan förekomma. Tallrikar i blått och vitt knyter ann till dukningens tema, här från Royal Copenhagen. Praktiska fisk-och skaldjursbestick passar bra till kvällens godsaker och för kräftskivans traditionella drycker finns både ölglas, snapsglas och vattenglas vid varje kuvert.

En ljusgrå linneduk från Tell Me More tillsammans med en böljande blå löpare från Boel & Jan skapar en härlig havskänsla på denna dukning passande en kräftskiva.

Ett vackert dukningstips som kommer ge din kräftskiva och dukning en romantisk känsla, är att använda en till bordsduk eller flera löpare omlott om varandra – som en böljande blå löpare längs med bordets mitt. Det blåa plockas även upp i såväl porslin som i värmande plädar till varje gäst – varmt och gott för en sensommarkväll och perfekt när du vill duka med havet som tema!

Kräftskiva - dukning med glas för kvällens alla drycker som snaps och öl.
Kräftskiva - dukning med mindre skaldjursplatå med våningsfat från Royal Copenhagen.

SERVERA EN IMPONERANDE SKALDJURSPLATÅ

På en kräftskiva och dess dukning är det givetvis kräftorna som har huvudrollen, ackompanjerade av traditionella tillbehör och räkor. Servera kräftskivans alla godsaker på eleganta serveringsfat – här serveras de intensivt röda kräftorna på Bernadotte serveringsfat med fot från Georg Jensen och toppas traditionsenligt med stora krondillsblommor vilket är både vackert och en given smaksättare. Räkorna får i sin tur trona på Musselmalet våningsfat och bildar en härlig liten skaldjursplatå redo att frossa loss på.

Kvällens huvudroll – de röda kräftorna på kräftskivan serveras ur Bernadotte serveringsfat, toppade med vackra krondillsblommor.
Kräftskiva - dukning med blåvitt porslin från Royal Copenhagen och ölglas från Orrefors.

INGEN KRÄFTSKIVA & DUKNING UTAN DETALJERNA

En kräftskiva är en rolig och avslappnad tillställning så ta vara på dess lekfullhet och sätt sista touchen på din dukning med några av dessa vackra som praktiska detaljer på bordet:

En glasburk - två funktioner på kräftskivan

Duka med en enkel, mindre glasburk på varje tallrik – till en början blir den förvaring åt linneservetten som du enkelt viker ihop till en ros så slipper du avancerade servettvikningar, men under kvällens gång kan glasburken sedan användas till att tömma kräftskalen i, smart eller hur?

För servett & kräftskal – en enkel glasburk blir en praktisk, mångsidig och kul detalj på kräftskivan.
Tips till kräftskivan - frys in en snapsflaska i ett hölje av sommarblommor.

Frys in snapsflaskan i ett hölje av blommor

Ett DIY-tips är att frysa in snapsen i ett hölje av is och vildvuxna ängsblommor vilket blir både en vacker dekoration på kräftskivans dukning och en praktisk detalj då det håller brännvinet väl kylt.

Så här gör du:

  • Klipp av toppen på ett tomt mjölkpaket.
  • Ställ ner snapsflaskan och lägg i blommor runt flaskan.
  • Häll på vatten ända upp till kanten på mjölkpaketet.
  • Ställ in i frysen och vänta ett par timmar tills vattnet har blivit till is.
  • Ta bort mjölkpaketet och voilá den är färdig!

Använd små snapsflaskor till bordsplaceringen

Vill du på ett enkelt men finurligt sätt skapa fina placeringskort kan handskrivna etiketter knytas runt halsarna på små snapsflaskor. Varje gäst får sin egen flaska vilket blir en både personlig och festlig detalj passande för en kräftskiva!

Tips till kräftskivan - duka med små snapsflaskor med namnetiketter som fungerar som bordsplacering.
Kräftskiva - dukning med skaldjursplatå och bukett.

GLÖM INTE DEN BLOMMANDE KRONAN PÅ VERKET

Nog för att krondillsblommorna är tillräckligt vackra för en kräftskiva, men varför inte skapa något alldeles särskilt vackert för denna kväll? Låt en bukett få sätta den sista touchen på din dukning och för in lite färg och flärd. När du väljer blommor till din bukett kan du tänka dig den som en hel liten skolklass där både långa, korta, smala och stora får ta plats likaväl som den blyga och den framfusiga för en brokig mix!

Kräftskiva där det skålas med Holmegaard snapsglas.
Turkos pläd från Klippan Yllefabrik vilar på stolen på kräftskivan.

Vill du ha mer inspiration till årets kräftskiva? Läs vidare i artikeln Skaldjursafton vid bryggan för fler tips!

Varukorg
Stäng