13 skandinaviska designlampor – vi hjälper dig hitta din favorit

En designlampa kan förutom att bidra med sitt fantastiska ljus bli en riktig ”statement piece” i ditt hem. Vill du uppnå en skandinavisk stil i ditt hem är en designlampa värd att investera i för att verkligen sätta stilen!

MATPLATSEN INNE

17 januari 2020
Carrie bordslampa från Menu är en portabel, laddbar bordslampa i skandinavisk design.

Vad kännetecknar en designlampa?

En designlampa kännetecknas vid sitt unika formspråk, material och höga kvalitet. Bakom lampans design finns en formgivare och ett starkt varumärke som utifrån en idé skapat en skiss och sedan arbetat vidare med det som slutligen resulterat i den färdiga lampan. En designlampa är ofta tidlös och kan oavsett rådande trender leva vidare och fortsätta att lysa med sin närvaro. Så investerar du i en designlampa får du en inredningsdetalj som kan lysa upp ditt hem år efter år.

Eos micro lampskärm i vitt från Umage är den minsta varianten av lampskärmar i Eos-serien.

Skandinavisk belysningsdesign – så ser den ut

När man kikar närmre på skandinaviska designlampor upptäcker man snabbt att det finns olika kategorier när det kommer till stil och uttryck. Antingen är det minimalistiskt, stilrent och funktionellt eller så är det organiska former, spännande materialkombinationer och finurliga detaljer. Gemensamt för skandinavisk belysningsdesign är dock att den har ett starkt ID som många känner till. Därför är det inte så konstigt att skandinaviska designlampor har kommit att bli populära inredningsdetaljer i hem världen över.

13 skandinaviska lampfavoriter för alla rum

En ny lampa att hänga över köksbordet, en vägglampa för ökad mysfaktor eller en bordslampa som välkomnar dig hem – om du letar efter en ny lampa att lysa upp ditt hem med finns det flera olika fina varianter som kvalar in under skandinavisk design. Låt oss gå igenom några riktiga favoriter när det kommer till skandinaviska designlampor:

Acorn taklampa från Northern har ett formspråk inspirerat av ett ekollon.
Acorn taklampa har en trädetalj som går att byta ut, med följer två varianter att växla mellan, en ljus och en mörk.

1. ACORN TAKLAMPA

Acorn taklampa från norska Northern är formgiven av Atle Tveit och har en design inspirerad av ekollonets mjuka former. Denna lampa är tillverkad i mattlackerad aluminium med en vacker trädetalj. Denna detalj finns i två olika träslag som gör det möjligt att kunna variera lampans utseende. Taklampan visar verkligen prov på både snygg och smart design där två material möts. Acorn är perfekt för dig som letar efter en lampa att hänga över ett matbord exempelvis då den riktar ljuset nedåt.

Carl-Johan bordslampa från Olsson & Jensen har en design inspirerad av svampsorten med samma namn.
Bordslampan Carl-Johan från Olsson & Jensen blir en stämningsfull detalj i ditt hem och för verkligen tankarna till den skandinaviska naturen och den vackra höstskogen.

2. CARL-JOHAN BORDSLAMPA

Carl-Johan bordslampa från svenska Olsson & Jensen är precis som namnet avslöjar inspirerad av den svamp du hittar i skogen om hösten. Den rundade, organiska formen ger ett mjukt intryck och med sitt formspråk blir den verkligen en utstickande belysningsdetalj i ditt hem!

JWDA bordslampa från Menu, här i betong och mässing är ett bra exempel på en skandinavisk designlampa som kombinerar två material riktigt snyggt.
Bordslampan JWDA från Menu är en populär designlampa som vart den än placeras bidrar med en skandinavisk touch till inredningen.

3. JWDA BORDSLAMPA

JWDA bordslampa är formgiven av Jonas Wagell för danska Menu, denna lilla bordslampa har verkligen kommit att bli en modern designklassiker med sin enkla men samtidigt egna form. Lampan finns i flera utföranden men den kanske mest populära är den med fot i rå betong och knapp i mässing - ännu ett snyggt exempel på när två vitt skilda material kombineras ihop.

Beslite BL5 vägglampa från Gubi tillhör den lite mer exklusiva delen av skandinaviska designlampor.
Vägglampan Bestlite BL5 från Gubi är med sin design otroligt flexibel i både funktion och design, detta gör att den kan placeras i de allra flesta miljöer.

4. BESTLITE BL5 VÄGGLAMPA

Bestlite BL5 vägglampa från Gubi är en sann ikon när det kommer till skandinavisk lampdesign. Lampan formgavs av Robert Dudley Best 1930 med ett tidlöst och samtidigt industriellt formspråk inspirerat av den tyska konstskolan Bauhaus. Denna vägglampa visar på gedigen kvalitet och funktion med sitt höj- och sänkbara stativ och riktbara skärm. Perfekt när du söker efter mer punktbelysning i både kök, sovrum och vardagsrum!

Vägglampan Club från House Doctor har två svängbara armar som gör den perfekt som läslampa.
Med sina två svängbara armar är Club vägglampa från House Doctor en perfekt läslampa för vardagsrummet.

5. CLUB VÄGGLAMPA

Club vägglampa från House Doctor är en modern lampfavorit i industriell stil. Lampan som är tillverkad i svart, mattlackerad metall har en smart design med svängbara ”armar” vilket gör den ultimat som läslampa i exempelvis vardagsrummet.

Octo taklampa från Secto Design har en tidlös, skandinavisk design i formpressad björk med valnötsfanér.
Octo taklampa är tillverkad i formpressad björk, här med mörk valnötsfanér. Det enkla formspråket och de smala ribborna gör att den verkligen utstrålar skandinavisk design.

6. OCTO SMALL 4241 TAKLAMPA

Octo Small 4241 taklampa från finska Secto Design är en lampa tillverkad i formpressat björkträ klädd i fanér. Lampan är formgiven av Seppo Koho och producerad av skickliga hantverkare i Finland. Den organiska formen tillsammans med de enkla träribborna skapar ett varmt och ombonat sken. Här får du verkligen en gedigen skandinavisk känsla i lampformat!

Twice taklampa från House Doctor är en modern version av den klassiska klotlampan, här med upphäng i mässing och klot i opalglas.
Taklampan Twice från House Doctor har en minimalistisk design med en twist. Den asymmetriska taklampan är stilren samtidigt som den sticker ut med sitt lilla och stora ljusklot.

7. TWICE TAKLAMPA

Twice taklampa från House Doctor har en härlig asymmetrisk design som är en vidareutveckling på den klassiska klotlampan. Lampan består av ett upphäng i mässing med två ljuskällor, en större och en mindre kupa i vackert opalglas. Twice är en riktig favorit bland taklampor och kan hängas såväl i matplatsen och vardagsrummet som i sovrummet.

FlowerPot VP3 bordslampa från &Traditon är en skandinavisk lampfavorit designad av Verner Panton, här i färgen grå-beige.
Bordslampan FlowerPot VP3 har en tidlös design med över 50 år på nacken, trots det så är den fortfarande lika aktuell och populär.

8. FLOWERPOT VP3 BORDSLAMPA

FlowerPot VP3 bordslampa är en världsberömd klassiker som formgavs av Verner Panton 1968. Denna retrosköna lampa har överlevt många trendsvängningar och kan verkligen placeras i alla hem, oavsett inredningsstil. Bordslampan finns i flera färger och kommer då och då i nya kulörer som flirtar med rådande trender.

Lampan E27 från Muuto är en stilren och minimalistisk lampa som finns i flera olika färger. Lampan består av en sladd och fäste i silikon som kombineras med en stor, naken glödlampa.
E27 lampa från Muuto är perfekt att inreda med om man vill ha en skandinavisk, minimalistisk känsla. Häng en bara som den är eller samla flera i ett kluster för en maffigare effekt.

9. E27 TAKLAMPA

E27 taklampa från Muuto kan verkligen sättas in under uttrycket ”less is more” med sin oerhört enkla och minimalistiska design. Lampan som är formgiven av Mattias Ståhlbom består av ett fäste och sladd i silikon som kombineras med en stor naken glödlampa. Tack vare dess enkla och stilrena uttryck kan den hängas upp överallt i hemmet och blir verkligen en symbol för skandinavisk minimalism.

Eos lampa från Umage är den populära fjäderlampan som blivit en stor favorit när det kommer till designlampor i skandinavisk stil.
Lampan Eos från Umage är unik av sitt slag och har verkligen blivit en kontrast till många andra skandinaviska designlampor som tenderar att vara lite mer industriella eller avskalade.

10. EOS TAKLAMPA

Eos taklampa från danska Umage, en modern lampklassiker som med sin vackra fjäderdräkt tagit många med storm. Dess mjuka, runda formspråk gör sig bra i många olika rum och blir verkligen en iögonfallande detalj som väcker uppmärksamhet. Eos lanserades först i vitt men finns numera i flera sobra färgställningar.

Carrie bordslampa från Menu är en portabel bordslampa med en design som liknar en större lykta. Lampan har en integrerad LED-lampa som även är laddbar via USB-uttag.
Bordslampan Carrie från Menu är laddbar via USB. Du laddar den enkelt och sen är den bara att placera där du önskar mer ljus!

11. CARRIE BORDSLAMPA

Carrie bordslampa från Menu, signerad Norm Architects är en modern version på den klassiska lyktan. Den portabla lampan kombinerar modern teknik och formspråk i ett, där den inbyggda LED-lampan är laddbar med hjälp av ett batteri. Lampan är enkel att bära med sig och kan smidigt placeras där det behövs lite extra ljus!

Chimes taklampa från Umage är har en cylinderformad lampskärm tillverkad i ek med inbyggd LED-lampa som ger ett varmt, koncentrerat ljus.
Taklampan Chimes från Umage har en stilren och minimalistisk design med en cylinderformad skärm tillverkad i ek.

12. UMAGE CHIMES TAKLAMPA

Chimes taklampa från danska Umage sätter verkligen skandinavisk minimalism på kartan med sin enkla, stilrena form. Lampan är konstruerad av ek, polypropen och metall. Den cylinderformade skärmen har en inbyggd LED-lampa som ger ett koncentrerat men varmt ljus nedåt. Denna taklampa är perfekt att hänga ensam eller om fler i grupp och gör sig bäst över ett soffbord eller matbord.

Panthella Mini bordslampa från Louis Poulsen är en klassisk designlampa i tidlös stil med en skärm och fot som tillsammans skapar mjuka ljusreflektioner. Dessutom har den inbyggd dimmer och timer.
Bordslampan Panthella Mini i krom är en snygg belysningsdetalj som sätter en skandinavisk prägel på ditt hem. Ritad av Verner Panton för varumärket Louis Poulsen.

13. PANTHELLA MINI BORDSLAMPA

Panthella Mini bordslampa är en av Louis Poulsens alla populära lampor, designad av Verner Panton. Bordslampan har en klassisk, skandinavisk design där formen är framtagen för att både skärm och fot ska skapa ljusreflektioner. Den halvklotsformade skärmen riktar ljuset nedåt samtidigt som den trumpetformade foten reflekterar det uppåt. Bordslampan har en inbyggd dimmerfunktion samt timerfunktion vilket gör den både användarvänlig och lättplacerad!

Läs mer: Skandinavisk design - varför världen inte får nog

Varukorg
Stäng