ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

SISTA CHANSEN Extra rabatt på utvalt med kod: SPRING

Inspiration/Stöka i köket /Recept/Baka med Frida till nyår - 3 festliga bakverk att bjuda på
Baka med Frida till nyår – 3 festliga bakverk att bjuda på. Här ser du en bild på en nyårstårta, en chokladfondant och en chokladcheesecake med tillbehör från Pillivuyt, Scandi Living och Iittala.

Baka med Frida till nyår - 3 festliga bakverk att bjuda på

Bakdrottningen och influencern Frida Skattberg även känd som ”Baka med Frida” har tagit hela Sverige med storm med sin framgångsrika bakblogg och bakböcker. Nu när det snart är dags för nyår har Frida komponerat ihop tre festliga bakverk att bjuda på inför nyårsfesten – en chokladfondant, en cheesecake och en pampig nyårstårta. Ta del av recepten här!
Onsdag 15 december 2021
Dela artikel
Baka med Frida till nyår – 3 festliga bakverk att bjuda på. Här ser du en god chokladfondant i vit suffléform från Pillivuyt.

En chokladfondant går alltid hem – bjud på denna festliga dessert innan tolvslaget.

1.   CHOKLADFONDANT MED KOLAGÖMMA

Inget nyår utan en chokladfondant till dessert, eller hur? Här i kombination med kola – vilken drömkombo!

- Enkelt, festligt och fantastiskt gott. Toppa eventuellt med en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass, och lite hallon för att balansera sötman, berättar Frida.

Ingredienser för 4 portioner:

  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad 70%
  • 2 st äggulor
  • 2 stora ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk kakao
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk karamelliserad mjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°c över/undervärme, och smöra- samt sockra 4 ugnsfasta portionsformar.
  2. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på låg värme. Rör om tills all choklad smält. Tag bort från värmen.
  3. Vispa äggulor, de två äggen och strösocker fluffigt. Rör ner chokladblandningen, vetemjöl och kakao, häll upp i formarna. Klicka i en rågad matsked karamelliserad mjölk i mitten av varje form, och göm den sedan med lite smet.
  4. Grädda på gallret i mitten av ugnen. Tiden i ugnen varierar mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. De är färdiga när det börjar resa sig en aning på mitten.

2.   CHOKLADCHEESECAKE I GLAS

En cheesecake går alltid hem som efterrätt vid festliga tillfällen. Cheesecake med choklad blir dessutom en smakupplevelse utan dess like!

- En enkel dessert som du svänger ihop på ett par minuter. Len cheesecake och krispiga kexsmulor, det får varje människa på fall, säger Frida.

Ingredienser för 4 portioner:

  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 200 g färskost
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 8 st. Digestivekex
  • Färska hallon till garnering

Gör så här:

  1. Smält chokladen och låt den svalna.
  2. Vispa färskost, vispgrädde, florsocker och kakao fluffigt med elvisp. Tillsätt chokladen under konstant vispning, rör ihop en jämn cheesecakesmet.
  3. Smula två kex i varje glas och fördela sedan cheesecakesmeten över kexen. Toppa med hallon.
Baka med Frida till nyår – 3 festliga bakverk att bjuda på. Här ser du Frida som spritsar chokladkräm i Essence dricksglas från Iittala ovanför Spillkum från Paradisverkstaden.

Tips: Använd en spritspåse för att fördela ut cheesecake-smeten på ett snabbt och enkelt sätt.

3.    NYÅRSTÅRTA MED PASSIONSFRUKTSCURD & VIT CHOKLADSMÖRKRÄM

Slå på stort och bjud på nyårstårta! Denna är den ultimata tårtan för att imponera på dina gäster - då den både är enkel att göra och smakar riktigt riktigt gott!

- En nyårstårta med smak av citron, passionsfrukt och vit choklad. Perfekt balans mellan syra och sötma. En tårta för såväl stora som små, berättar Frida.

Ingredienser för 8 bitar:

Tårtbotten:

  • 6 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Passionscurd:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl citronsaft
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 passionsfrukter

Vit chokladsmörkräm:

  • 150 g vit choklad
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl florsocker

Gör så här:

Tårtbotten:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 22 cm med bakplåtspapper. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
  2. Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, vispa med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i tre anslag.

Passionscurd:

  1. Vispa upp äggen lätt i en värmetålig bunke. Rör sedan ner strösocker, citronskal och citronsaft.
  2. Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme. Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
  3. Tag av från värmen och rör ner smöret samt innehållet av två passionsfrukter, rör om tills allt smör smält. Häll upp på rengjord burk och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.
  4. Vit chokladsmörkräm: Smält chokladen på låg värme och låt svalna.
  5. Vispa smör och florsocker på hög hastighet med elvisp i ca. 5 minuter.
  6. Tillsätt chokladen under konstant vispning och vispa till en slät smörkräm.

Montering:

  1. Lägg första tårtbotten på ett tårtfat. Bred på hälften av curden och lägg sedan på nästa anslag. Bred på resterande curd och lägg på sista anslaget.
  2. Ställ tårtan i kylskåp i minst 30 minuter.
  3. Tag ut ur kylen och spackla med vit chokladsmörkräm.
Baka med Frida till nyår – 3 festliga bakverk att bjuda på. Här sprider Frida Skattberg ut god grädde med Craft slickepott från Le Creuset på tårtan som står på Iittala Kastehelmi kakfat.

Använd en slickepott såsom denna från Le Creuset till att fördela ut grädden jämt över tårtbottnen.

Vill du veta mer om Baka med Frida?

Ta del av hennes bästa bakningstips och lär känna henne mer här!

Foto: Frida Skattberg

Recept: Frida Skattberg

Linnéa Axelson
Skribent

TILL BAKNINGEN

Visa mer

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB