ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Inspiration/Trender & Livsstil /Finsk design - där funktionalitet möter skönhet
Alvar Aalto-vasen i färgen clear från Iittala står vid en vask i ett kök, innehållandes gröna blomster.

Finsk design - där funktionalitet möter skönhet

Känt för sin minimalistiska estetik och användning av naturliga material som kombinerar enkelhet, funktionalitet, skönhet och elegans skapar finsk design en känsla av lugn och harmoni i ditt hem. Vi guidar dig genom en av pelarna inom skandinavisk design och varumärkena samt formgivarna som satt finsk design på världskartan.
Måndag 15 maj 2023
Dela artikel

FINSK DESIGNS HISTORIA

Finsk design har en rik historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Under denna tid utvecklades en revolutionär ny stil som kallades för “funkis”, som var en reaktion på den lite förfallna jugendstilen som hade präglat finsk design under en lång tid. Funkis var en stil som kännetecknades av enkelhet, funktionalitet och rationalitet, och som influerade en hel generation av finska designers.

Under senare 1900-tal utvecklades finsk design ytterligare, med ikoniska designers som Alvar Aalto som banade väg för en modern, minimalistisk estetik. Idag är finsk design känt över hela världen för sin enkelhet, funktionalitet och hållbarhet, och för dess fokus på att skapa design som är både vacker och praktisk.

VAD KÄNNETECKNAR FINSK DESIGN?

Finsk design är ett ypperligt exempel på hur enkelhet och funktionalitet kan kombineras med skönhet och elegans. Med sin minimalistiska estetik och användning av naturliga material, så som trä och sten, skapar finsk design en känsla av lugn och harmoni i alla rum. Varje designidé är skapad med omsorg och uppmärksamhet på detaljer, vilket gör att slutprodukterna inte bara är vackra utan också praktiska och hållbara. Finsk design är också ett uttryck för den finska kulturen och dess fokus på att leva i harmoni med naturen. Det är en stil som inspirerar till enkelhet, elegans och funktionalitet, och som ger oss en påminnelse om att det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden.

FINSKA FORMGIVARE SOM KOMMIT ATT FORMA FINSK DESIGN

Det finns många finska formgivare som har kommit att forma finsk design. Några av de främsta formgivarna inom finsk design är Alvar Aalto, som är känd för att skapa enkla och funktionella möbler, och Armi Maria Ratia, skaparen till Marimekko, som är känd för sina färgglada mönster och textilier.

ALVAR AALTO

Alvar Aalto är en av de mest inflytelserika finska arkitekterna och formgivarna genom tiderna. Hans arbete har haft en stor inverkan på finsk design och internationell modernism. Aaltos designfilosofi var att skapa objekt som var både funktionella och estetiskt tilltalande. Han använde sig av naturliga material som trä och sten, och hans verk kännetecknas av mjuka, organiska former inspirerade av människokroppen. Aalto var också en pionjär inom ljusdesign och använde belysning för att skapa atmosfär och ge liv åt rum. Aalto har inspirerat generationer av finska formgivare och arkitekter och hans arv lever vidare än idag.

En svartvit porträttbild av den finländske formgivaren och arkitekten Alvar Aalto.

Formgivaren och arkitekten Alvar Aalto (1898 - 1976).

ARMI MARIA RATIA

Armi Maria Ratia var en finsk formgivare och entreprenör som grundade det ikoniska varumärket Marimekko 1951. Ratias vision var att skapa en kollektion av färgglada och livfulla textilier som skulle bryta mot den traditionella, mörka och tunga finska designen. Marimekko blev snabbt känt för sina djärva mönster och färger, och blev en symbol för finsk design och livsstil. Ratia var också en innovatör inom textiltrycksteknik och använde sig av nya metoder och material för att skapa unika och högkvalitativa produkter. Ratias vision och arv lever vidare än idag och Marimekko fortsätter att inspirera och påverka finsk design och kultur.

En svartvit porträttbild av den finländske formgivaren och arkitekten Armi Maria Ratia.

Formgivaren och entreprenören Armi Maria Ratia (1912 - 1979).

DE STÖRSTA FINSKA VARUMÄRKENA IDAG

Flera finska varumärken har gjort sig välkända runt om i världen. Lär känna de finska varumärkena som gjort sig allra störst på marknaden idag:

IITTALA

Iittala är ett av Finlands främsta varumärken inom design och är mest känt för sin högkvalitativa design av glas. Varumärket grundades år 1881 och har sedan dess blivit känt för sin enkla och eleganta designstil. Designstilen är ofta inspirerad av naturen och den nordiska livsstilen, med fokus på funktionalitet och hållbarhet. Varumärkets designfilosofi är att skapa produkter som är tidlösa och som passar in i alla hem.

Ett Iittala Essence vitvinsglas hålls upp över ett midsommarbord.

När det kommer till Iittalas hantverk av glas, är detta en lång och noggrann process som kräver erfarenhet och skicklighet. Först väljs ett råmaterial av hög kvalitet ut, så som sand, soda och kalk, för att skapa det perfekta glaset. Därefter smälts råmaterialet i en ugn med hög temperatur, tills det blir en flytande massa. Efter att glasmassan har svalnat, formas den med hjälp av olika tekniker som blåsning, gjutning eller pressning. När produkten är färdigformad, putsas och poleras den för att få till en perfekt yta och slutprodukt.

Ett av Iittalas mest ikoniska verk är Alvar Aalto-vasen, även känd som Savoy-vasen, som arkitekten Alvar Aalto designade 1936. Vasen är känd för sin organiska, vågformade design och har blivit en symbol för finsk design. Savoy-vasen är handgjord av erfarna hantverkare och finns i flera olika storlekar och färger. Den har också vunnit flera priser och finns idag på permanent utställning på Museum of Modern Art i New York.

Upptäck mer från Iittala

MARIMEKKO

Marimekko har också kommit att bli ett av Finlands mest kända varumärken och är känt för sin färgglada och lekfulla design av tyger, kläder och inredningsdetaljer. Varumärket grundades år 1951 och har sedan dess blivit känt världen över för sina mönster som ofta är inspirerade av naturen och den nordiska kulturen.

På ett bord ligger tre olika tallrikar i Mariemekkos Unikko-mönster, två muggar i samma mönster och en Seireeni tekanna i färgen terra-mörkblå.
Unikko mugg 40 cl
Vit-mörkblå
189 kr280 kr

Marimekkos hantverk är precis som Iittalas en väldigt noggrann process som kräver mycket skicklighet och erfarenhet. Marimekko använder sig av material av hög kvalitet såsom bomull, linne och ull för att skapa sina produkter. Materialen väljs ut med omsorg för att säkerställa en hög kvalitet och hållbar produktion. När materialet har valts ut, trycks det med hjälp av olika tekniker som screentryck eller blocktryck. När produkten är färdigtryckt, kontrolleras varje detalj för att säkerställa att slutprodukten blir perfekt. Marimekko har samarbetat med flera kända formgivare och har vunnit flera priser för sin design. Marimekkos mest välkända mönster är Unikko-mönstret som ritades av designern Maija Isola och har sedan dess bestått som varumärkets mest ikoniska mönster som är älskat av många runt om i världen.

På ett träbord ligger Marimekkos Unikko tallrik i färgen vit-mörkblå, Unikko assiett i färgen terra-mörkblå, Unikko fat i beige och så en Siirtolapuutarha tallrik i färgen white-clay.

Upptäck mer från Marimekko

ARABIA

Arabia är ett varumärke som har varit en del av finsk designtradition i över 130 år. Varumärket grundades år 1873 och har sedan dess prytt många hem med deras fina muminmuggar, porslin och glas. Varumärket är känt för sin högkvalitativa keramik och sin tidlösa design. Arabia har alltid varit en föregångare inom finsk design och har samarbetat med flera kända formgivare för att skapa ikoniska produkter. Produkterna är både vackra och funktionella, och är skapade för att hålla i generationer.

När det kommer till Arabias hantverk så väljs råmaterial som porslinslera och kristallglas ut med omsorg. När materialet valts ut formas det med hjälp av drejning eller formgjutning och bränns sedan i höga temperaturer för att få till den perfekta hållbarheten och glansen. Arabias omsorgsfulla och noggranna hantverk har gjort varumärket till en av de mest respekterade tillverkarna av porslin och glas i Finland och runt om i världen. Det är till exempel hos Arabia vi hittar de älskade muminmuggarna och den ikoniska serien 24h Tuokio.

På ett runt träbord ligger Arabias muminmugg "Kärlek" som har Mumin och Snorkfröken avbildade på sig.

Fler produkter från Arabia

VAD FÅR DEN FINSKA DESIGNSTILEN ATT STICKA UT FRÅN MÄNGDEN?

Det som gör finsk design så speciellt och utmärkande är dess fokus på enkelhet, funktionalitet och hållbarhet. Finsk designstil är återhållsam och fokuserar på naturliga material och organiska former. Inom finsk design är det vanligt att använda sig av naturliga färger som grönt, brunt och blått. Dessa färger speglar den finska naturen och ger en känsla av lugn och harmoni. När det gäller mönster, är det vanligt med geometriska former och enkelhet. Finska designers använder ofta mönster som representerar naturen, så som träd och fåglar. Dessa mönster ger en känsla av harmoni och balans. Finska designers är också kända för att använda sig av enkelhet och funktionalitet i sina mönster, vilket ger en tidlös känsla. Avslutningsvis sticker finsk design ut genom att med ett öga för detaljer och inspiration från den finska kulturen, ge oss en påminnelse om att det är de små detaljerna som gör livet vackert.

Upptäck mer av finsk design

Iittalas ikoniska vaser designade av Alvar Aalto i olika färger står på ett sidobord i trä framför en tavla med blått tryck.

Iittalas ikoniska vaser designade av formgivaren Alvar Aalto, som är formade efter människokroppen.

Foto: Iittala, Marimekko, Elof Martinsson, Angeliqa Daldorph & Ebba Persson

Ebba Persson
Skribent

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB