FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP TILL 31 JANUARI

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Öppna DAGENS LUCKA i julkalendern

Inspiration/Trender & Livsstil /Lys upp din vardag - belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI
Lys upp din vardag med Multi-Lite golvlampa i krom-vit som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.

Lys upp din vardag - belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI

Belysning är A och O för välbefinnandet i våra hem och även om det är funktionellt är det samtidigt avgörande för att skapa en ombonad atmosfär i ditt hem. Vi har intervjuat det danska designvarumärket GUBI som är kända för sina innovativa och vackra designprodukter och tagit reda på hur man bör placera lampor i ett rum samt om deras kärlek för belysning.
Torsdag 17 februari 2022
Dela artikel
Lys upp din vardag med Bestlite BL2 bordslampa i benporslin-mässing som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBIBestlite BL2 bordslampa
8 435 kr9 699 kr
Lys upp din vardag med Gräshoppa bordslampa i blågrå som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBIGräshoppa bordslampa
4 745 kr5 999 kr

DANSK DESIGN

GUBI grundades 1967 och har sedan dess varit kända för sina vackra och inspirerande produkter där namnet associeras med tidlöshet, visionär design och högkvalitativt hantverk. Företagets fokus var ursprungligen att producera familjens egen möbeldesign men har under åren utvecklats och vuxit till ett ikoniskt designvarumärke.

Dansk design är älskad över hela världen och av goda skäl. Vi frågade Marie Schmidt, CMO på GUBI, vad det är med dansk design som lockar så många. ”Danskarna har design i blodet”, menar Marie. ”Begreppen hem och gästfrihet har alltid spelat en speciell roll inom den danska kulturen. Vi är därför uppväxta med att uppskatta design av hög kvalité och en estetisk känsla som uppskattar funktionalitet”. Danskar har ofta en känslomässig koppling till designobjekten de omger sig med, säger Marie, vilket hon tror är anledningen till att dansk design tenderar att vara väldigt tidlös. Dels på grund av de material som används, dels för att dansk design går i arv från generation till generation.

Lys upp din vardag med Semi pendel i matt vit som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBI
Semi pendel Ø47 cm, White semi matt
4 199 kr5 999 kr
GUBI
Turbo taklampa, Ø 36 cm
7 999 kr
GUBI
1965 pendel, Classic white
7 199 kr

GUBIS KÄRLEK FÖR BELYSNING

“Belysning har två designelement: den fysiska ljuskällan och effekten som själva ljuset har på utrymmet i hemmet. Att designa belysning handlar därför inte bara om att skapa vackra och funktionella föremål, utan också om att förutse hur de kommer att användas”, säger Marie.

GUBIs främsta mål när de skapar en ny belysningskollektion är att skapa något som är dubbelfunktionellt, det vill säga att det dels bör vara en funktionell produkt som ger ifrån sig det perfekta ljuset för funktionen det ska fylla, dels att dess design är tilltalande och inbjudande även när lampan är släckt. Lampan ska helt enkelt vara ett konstverk i sig självt men även ge dig rätt ljus.

Lys upp din vardag med Gravity S bordslampa i svart marmor-canvas som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBIGravity S bordslampa
5 955 kr8 499 kr
Lys upp din vardag med Gravity S bordslampa i vit marmor-canvas som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.

Tänk på din lampa som ett konstverk – fundera på hur du ska visa den när du bestämmer dig för placeringen.

Övertygelsen om att belysning fyller en tvåfaldig funktion genomsyrar GUBIs arbete med belysning. ”Vi eftersträvar inte efter en viss stil, vi letar efter vågad och genomtänkt design med ett konstnärligt utförande", säger Marie. Detta tillvägagångssätt syns tydligt i många av GUBIs numera ikoniska designlampor och visst ser vi starka skulpturala inslag i deras kollektioner.

Unbound och Gravity är exempel på konstverk i sig. “Som med vilket ljus som helst är det viktigaste att tänka på var man placerar en lampa såsom Unbound eller Gravity utifrån dess relation till omgivningen”, säger Marie.

Tänk på lampans placering såväl som effekten som skapas av ljusets riktning och kvalitén av ljuset den utstrålar".
Lys upp din vardag med Unbound golvlampa i Kanvas-grå marmor som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.

“En lampa som Unbound kan hjälpa till att definiera utrymmet och ge värme till mörka hörn, medan Gravity XL-golvlampan leker med rummets storlek och erbjuder låg belysning med en stadig bas".

Lys upp din vardag med Unbound bordslampa i Kanvas-grå marmor som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBIUnbound bordslampa
7 199 kr

Lys upp din vardag med Multi-Lite taklampa i mässing-kolsvart som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.

GUBIs instinktiva öga för design innebär att de lyfter en imponerande samling av både moderna och klassiska designlampor.

MULTI-LITE – EN TIDLÖS IKON

Förutom samtida och skulpturala samlingar har GUBI en kollektioner med klassisk och tidlös formgivning varav den mest kända är förmodligen den ikoniska Multi-Lite. ”Weisdorfs 1972 Multi-Lite-kollektion av pendlar, golvlampor och bordslampor representerar den “gyllene eran” av dansk design” förklarar Marie. Den här familjen av lampor innehåller några fantastiska produkter som idag passar in i alla sorters miljöer precis som när de först designades.

Marie tror att ”designens livslängd till stor del beror på dess mångsidighet. Multi-Lite är en belysningsfamilj som består av imponerande produkter där klassiska material möter modern stil”. Och vi håller med. Denna iögonfallande lampa låter dig rikta ljuset hur du önskar och dess tidlösa design gör den till en av våra favoriter.

Lys upp din vardag med Multi-Lite taklampa i mässing som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBI
Multi-Lite golvlampa, Krom-vit
9 780 kr14 999 kr
GUBI
Multi-Lite taklampa, krom-vit
6 017 kr9 699 kr
GUBI
Multi-Lite bordslampa, Krom-vit
7 942 kr9 699 kr

BELYSNING ÄR VIKTIGT FÖR VÅRT VÄLBEFINNANDE

Vi är alla medvetna om hur viktig belysning är för vårt välbefinnande och hemmet. Men hur kan vi få in variation och en bra blandning av belysning i hemmet? Vi frågade experterna!

Belysning har använts för att skapa en atmosfär och för att förstärka de unika berättelserna av våra hem lika länge som vi har byggt dem. Ljus binder samman utrymmet och påverkar hur du upplever varje föremål i det”, förklarar Marie.
Lys upp din vardag med Bestlite BL3S golvlampa i svart-krom som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBIBestlite BL3S golvlampa
9 495 kr11 999 kr
Lys upp din vardag med Gräshoppa taklampa i svart som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBIGräshoppa taklampa
3 355 kr4 199 kr

Hon är snabb med att påpeka att "vi påverkas mycket av ljuset - det kalla, blå morgonljuset hjälper till att väcka oss, och det varma, gula kvällsljuset talar om för oss att det är dags att koppla av, varva ner och så småningom sova. Starkt ljus förstärker våra känslor medan svagare ljusnivåer tenderar att dämpa dem".

Även om detta kan verka som en självklar observation är det avgörande när vi överväger vilken typ av ljuskälla vi behöver och i vilken del av vårt hem vi kommer att använda den. Du kanske vill använda ett sorts ljus för att hjälpa dig att vakna på morgonen medan ett varmare och mer subtilt ljus hjälper dig att varva ner på kvällen. På så sätt handlar det väldigt mycket om att bygga lager av belysning i ditt hem för att både möta dina belysningsbehov och för att skapa ett mer harmoniskt hem.

Lys upp din vardag med 5321 bordslampa i mässing som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBI5321 bordslampa
6 525 kr9 699 kr
Lys upp din vardag med Bestlite BL10 vägglampa i svart-krom som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI.
GUBIBestlite BL10 vägglampa
9 699 kr

GUBIS BELYSNINGSTIPS FÖR HEMMET:

  1. Tänk på din ljussättning i olika lager av belysning.
  2. Börja med ett lager av stämningsbelysning för hela rummet.
  3. Lägg till fyra eller fem andra ljuspunkter i hela rummet för olika funktioner och användningsområden (dessa kan slås på eller av för att skapa olika stämningar).
  4. Riktat ljus är ett annat sätt att skapa olika lager av belysning – perfekt för att framhäva specifika inredningsdetaljer.
  5. Och kom ihåg, en lampa kan alltid vara ett eget dekorativt föremål.
Lys upp din vardag med Semi taklampa i vitt som är ett belysningstips för hemmet från ikoniska GUBI. Foto: @moeofsweden
GUBISemi pendel Ø30 cm
4 079 kr4 799 kr

Slutligen frågade vi Marie vad hon tror är framtidens belysningstrend:

Belysning brukade vara säsongsbetonat men håller på att förändras då designälskare lär sig att uppskatta belysning året om. Lampor ses idag som skulpturala designobjekt och kan bidra till att skapa en känsla av personlig identitet i hemmet. Jag tror att vi kommer att se en utveckling mot en mer medveten balans av funktion och estetik inom ljusdesign - lampor ska ses både som konstverk såväl som praktiska föremål".

Text: Rebecca Sparling

Foto: GUBI, Angeliqa Daldorph, @moeofsweden

LYS UPP DITT HEM MED GUBI

Visa mer

Ta del av fler tips

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2023 Copyright Nordic Nest AB