ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 10% RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Inspiration/Trender & Livsstil /Så tar du hand om utemöbler i teak
Ta hand om utemöbler i teak på bästa sätt genom noggrann rengöring och olja gärna in dem om du vill behålla ren rödbruna färgen. Här inoljning av bänk med anpassad teakolja och trasa.

Så tar du hand om utemöbler i teak

Teak är det ultimata träslaget för utemöbler då det är slitstarkt och motståndskraftigt mot väder och vind tack vare dess naturliga oljehalt. För att dina utemöbler i teak ska hålla sig fina i många år kan det vara bra att veta hur man rengör utemöbler i teak och hur du underhåller dem på bästa sätt för att dem ska hålla både i kvalitet och utseende. Vi ger dig våra bästa skötselråd på temat: utemöbler teak i en steg-för-steg-guide.
Måndag 8 april 2024
Dela artikel

Vad är teak?

Träslaget teak härstammar från ett träd som växer i södra och sydöstra Asien. Det är ett mycket eftertraktat träslag och förekommer oftast i utemöbler, snickerier och mindre redskap. Teak har av naturen en rödbrun färg som varierar något beroende på vart trädet har vuxit. Träslaget används dels för sitt naturligt vackra utseende men kanske allra främst för de slitstarka egenskaper materialet har vilket gör det extra passande för utemöbler. Andra egenskaper teak har är:

 • Motståndskraftigt för väder och vind
 • Motståndskraftigt mot röta
 • Har ett naturligt skydd mot brand
Sköndal bänk från 1898 är en klassisk utemöbel i teak som du kan olja in för att behålla den rödbruna färgen eller låta vara för att få den mer grånad i utseendet.
Sköndal bänk 199x40x45 cm
Teak
5 091 kr5 990 kr

Behandla & rengöra utemöbler i teak – så gör du

Oljebehandlade teakmöbler har en fin rödbrun färg vilket träslaget har naturligt till en början. Men för utemöbler som inte behandlas med olja kommer väder och vind med tiden göra att träslaget grånar, så vill du behålla den rödbruna nyansen är det viktigt att ta hand om dina utemöbler på rätt sätt. Vill du i stället åt den karaktäristiskt silvergrå nyans som teaken kan få är det bara låta väder och vind göra sitt, denna process kan ta veckor eller månader.  Hur ofta du behöver behandla dina teakmöbler för att behålla den rödbruna nyansen beror på miljön de står placerade i, om de står skyddade under tak eller är placerade på en öppen yta kan göra skillnad i hur snabbt materialet grånar men det viktigaste är att du behandlar träet innan det blir för torrt och blekt. Våra bästa tips för att ta hand om dina utemöbler i teak är följande:

Att rengöra sina utemöbler i teak är viktigt för att möblerna ska kunna hålla sig fina både i utseende och kvalitet under en lång tid. Varmt vatten och milt rengöringsmedel tillsammans med en trasa är bra att börja med för att få bort löst smuts och fläckar.

Börja alltid med att rengöra dina utemöbler i teak med varmt vatten. milt rengöringsmedel och en mjuk trasa.

 • Rengöring: Innan du påbörjar behandlingen är det viktigt att rengöra dina utemöbler i teak ordentligt. Använd en borste och en liten mängd milt rengöringsmedel för att avlägsna smuts, damm och eventuell mögeltillväxt. Skölj sedan noggrant med rent vatten och låt dem torka helt innan du påbörjar nästa steg.
 • Slipning: Vid behov kan du slipa dina utemöbler i teak, har möblerna blivit gråa och slitna kan ytan behöva slipas för att materialet ska få tillbaka sin naturliga glans. Använd ett fint sandpapper med kornstorlek 180–220 och slipa försiktigt i träets riktning tills ytan känns jämn och slät.
 • Val av olja: Att välja rätt sorts olja är viktigt för att få bästa resultat. Välj en högkvalitativ teakolja som är avsedd för utomhusbruk och som är UV-resistent och som ger ett bra skydd mot väder och vind.
 • Applicering: För att få ett jämnt och fint resultat rekommenderar vi att använda en pensel eller trasa för att applicera teakoljan. Se till att arbeta i träets riktning och att alla ytor blir inoljade ordentligt för att få ett komplett skydd.

 

När du rengjort dina utemöbler i teak med vatten och rengöring är det viktigt att du torkar möblerna helt torra med en ren trasa innan du påbörjar nästa steg som är att sandpappra ytan med fint sandpapper, detta gör du om du vill olja in dina utemöbler i teak.

Vill du olja in dina utemöbler i teak kan du efter rengöring sandpappra ytan med finkornigt sandpapper om det behövs, se till att följa träets riktning för bäst resultat.

 • Låt torka: När du penslat på oljan så är det viktigt att låta den absorberas ordentligt i träet enligt de anvisningar som medföljer teakoljan. Torktiden kan variera men räkna med ett par timmar upp till en dag.
 • Upprepa vid behov: För att ge dina utemöbler i teak ett optomalt skydd kan det vara nödvändigt att applicera flera lager av teakolja, se bara till att låta varje lager torka ordentligt innan nästa strykning.
 • Regelbunden rengöring: För att förhindra att smuts och fläckar byggs upp på ytan är det viktigt att rengöra dina utemöbler i teak regelbundet, använd samma metod med milt rengöringsmedel och vatten tillsammans med en mjuk borste.
 • Upprepa applicering av olja: Då väder och vind gradvis kommer att bryta ned teakoljan är det viktigt att upprätthålla skyddet så att dina utemöbler behåller sitt utseende. Vi rekommenderar att du oljar in dina utemöbler minst en gång per år eller vid behov.
 • Använd skyddshölje: Ett annat sätt att hålla dina utemöbler i teak skyddade när de inte används är att täcka dem med någon form av skyddshölje, exempelvis under vintern. Detta hjälper till att hålla dem skyddade från extremt väder och förlänger därav möblernas livslängd.

 

Genom att följa vår steg-för-steg-guide på hur du kan rengöra utemöbler i teak säkerställer du att de förblir både vackra och hållbara under många år framöver, oavsett om du väljer att behålla den rödbruna nyansen eller välkomnar den silvergrå patinan.

Ett par händer som oljar in en teakbänk med teakolja och en mjuk trasa.

Olja in dina utemöbler i teak om du önskar behålla den rödbruna nyansen, teakolja hjälper till att bevara färgen samtidigt som det ger möblerna ett extra skydd mot väder och vind.

Josefin Beijer
Skribent

MÖBELVÅRD FÖR DINA UTEMÖBLER

Se fler

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB