ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

HELGBOA 10-50% på nästan allt*

Inspiration/Trender & Livsstil /”Det sociala köket” – välkommen in i arkitekten @arkihems trendiga kök
Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med Multi-Lite taklampor från Gubi tillsammans med fint beigt Lines porslin från NJRD.

”Det sociala köket” – välkommen in i arkitekten @arkihems trendiga kök

Arkitekten Anela Tahirovic inspirerar sina följare dagligen genom sitt Instagramkonto @arkihem där hon delar tips och inspiration om sin passion för inredning. Lär känna @arkihem på djupet och få reda på hennes bästa tips för att inreda ett kök mer socialt!
Onsdag 30 mars 2022
Dela artikel

VÄLKOMMEN HEM TILL ARKITEKTEN @ARKIHEM

Arkitekten Anela Tahirovic bor med sin man och sina tre pojkar i Söderslätt utanför Malmö. Hon är uppväxt i Småland och med sitt brinnande intresse för inredning och design inspirerar hon sina följare genom Instagramkontot @arkihem .

- Som arkitekt känner jag glädje och stolthet över att få jobba med den fysiska miljön, att få forma publika rum och platser där människor kan mötas, känna glädje och må bra, säger Anela.

Vad Anelas bästa tips för ett socialt kök är och vad det viktigaste är när man planerar ett kök kommer du få reda på här!

Profilbild på Anela Tahirovic @arkihem som har inrett köksön med Multi-Lite taklampor från Gubi.

Anela Tahirovic når ut till sina följare genom sitt Instagramkonto @arkihem med inspirerande tips och bilder.

VEM ÄR ANELA TAHIROVIC?

Med en uppväxt i Småland och arkitektutbildning från Göteborg i ryggsäcken har Anela nu nio år på nacken som verksam arkitekt. Anela är bara 33 år gammal men har redan medverkat i olika arkitekttävlingar, både nationella och internationella. Idag arbetar hon på ett av Europas största arkitektkontor med inriktning vårdarkitektur.

- Min man kommer från Köpenhamn och jag bodde i Göteborg när vi träffades. Sedan flyttade vi till Malmö som en form av kompromiss. Efter några år i Malmös innerstad snubblade vi 2017 över en tomt ute på landsbygden strax utanför Malmö som kändes helt rätt med barn två och tre på väg. Vi slog till och spenderade ett halvår på att rita vårt hus. Bygget tog ytterligare ett halvår och julen 2018 flyttade vi in. Tre år senare trivs vi fortfarande väldigt bra på landet med närhet till staden.

Jag präglas mycket av den plats jag bor på. Lugnet och naturen här ute gör gott för själen, något jag värdesätter högt och behöver för att må bra. Det ger mig balans och perspektiv i livet.
Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med en vas med gröna växter i från Ernst tillsammans med fint beigt porslin från NJRD.

Anelas egendesignade hus är beläget nära naturen som bidrar med en lugn atmosfär, något hon värdesätter högt.

Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med Form Chair barstolar från Normann Copenhagen tillsammans med Multi-Lite taklampor från Gubi.
Normann CopenhagenForm Chair barstol metallben
2 347 kr3 070 kr

BETYDELSEN AV EN GENOMTÄNKT PLANLÖSNING

Den fysiska miljön är otroligt viktig och har enligt Anela en stor betydelse för vårt välbefinnande. Hon menar även att:

- Det var otroligt stimulerande att rita sitt eget hus med utgångspunkt i vår familjs levnadsvanor och behov. Skissprocessen var dock inte lätt, jag tenderar att vara orimligt kritisk när jag ska designa och välja åt mig själv. Det känns bra att kunna påverka människor till att göra mer genomtänkta val när det gäller hus och hem!

- Idag försöker jag inspirera andra till att göra kloka val, via min plattform @arkihem på Instagram, dels i processen med att designa och bygga hus, dels i skedet med att inreda hemmet. Jag gör det för att det verkligen stimulerar mitt brinnande intresse för inredning, design, detaljer och arkitektur i den lilla skalan, medan jag till vardags nästan bara jobbar med tidiga skeden i en väldigt stor och mer komplex skala, berättar Anela.

Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med Lines porslin från NJRD och Multi-Lite taklampor från Gubi.
GUBIMulti-Lite taklampa
6 067 kr9 699 kr
Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med Ripple glas och karaff från Ferm Living, Lines porslin från NJRD i beigt tillsammans med linneservetter från Himla.
NJRDLines mjölkkanna 50 cl
279 kr349 kr

”FÖR OSS ÄR KÖKET HEMMETS HJÄRTA”

Sociala aspekten är det allra viktigaste i ett kök enlig Anela där visionen med hemmet var att skapa en avskalad stil som smälter ihop med resten av inredningen på ett naturligt sätt.

- En perfekt kväll spenderar jag med familj och vänner. Vi lyssnar på skön musik, lagar och äter god mat tillsammans i köket som vi själva designat. Jag trivs bäst hemma med nära och kära!

För oss är köket hemmets hjärta och utan tvekan det rum vi ägnade mest tid åt att planera i designprocessen. Vi ville först och främst skapa ett socialt, inbjudande och inkluderande kök.

- Vårt kök är en öppen och social yta som på ett sömlöst sätt vävs ihop med övriga rum i den öppna planlösningen. Det visuella intrycket är luftigt då vi inte har några överskåp och öppet i nock. Kökets placering i ena gaveln, med stora fönster och utblick mot framsidan av huset, skapar ett fantastiskt ljusinsläpp, kontakt med utsidan och en inbjudande atmosfär, berättar Anela.

Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med Form Chair barstolar från Normann Copenhagen tillsammans med Multi-Lite taklampor från Gubi.

Köket blir en inbjudande atmosfär genom den öppna och sociala ytan.

Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med Form Chair barstolar från Normann Copenhagen tillsammans med Multi-Lite taklampor från Gubi och Lines porslin från NJRD i beigt.

Anelas vision var att skapa ett socialt, inbjudande och inkluderande kök då köket är hemmets hjärta!

ANELAS 7 BÄSTA TIPS FÖR ETT SOCIALT KÖK

1. STORA SAMMANHÄNGANDE BÄNKYTOR

Där flera personer kan samlas, samsas och hjälpas åt med matlagningen: hacka grönsaker, hälla upp vin eller mingla kring en uppdukad buffé.

2. BRA DAGSLJUSINSLÄPP & GOD BELYSNING

Planera ditt kök med stora fönsterpartier och dagsljusinsläpp från flera väderstreck som är viktigt för trevnaden i köket. Sena kvällar med vänner i köket kräver också god belysning. Den ska helst vara vacker att titta på men också funktionell och gärna dimbar.

3. UPPLÄGGNINGSFAT, TALLRIKAR & GLAS

Investera i ett fint porslin och trevliga glas. Det gör mycket för det visuella och sociala intrycket när du dukar fram dryck, småplock och andra godsaker.

4. EN PLATS FÖR MER ÄN BARA MATLAGNING

Köket är så mycket mer än bara en plats för matlagning. Köket är en av de dyraste investeringarna vi gör i hemmet, så se till att utnyttja det maximalt. Det kan vara en studieplats där barnen sitter och gör sina läxor, en arbetsplats där din partner läser in manus för morgondagens viktiga presentation, en myshörna där du läser en bra bok till en kopp kaffe eller en temporär station där ni tillsammans står och viker tvätten.

Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med Lines porslin från NJRD i beigt tillsammans med Ripple glas och karaff från Ferm Living.
NJRDLines skål Ø16 cm
179 kr
Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med fint Lines porslin från NJRD i beigt tillsammans med Ripple glas och karaff från Ferm Living.

Investera i sköna barstolar runt en central köksö som gör köket till en plats för mer än bara matlagning.

5. FLÖDEN, SAMBAND & DISPONERING

Tänk flöden och samband mellan olika funktioner i köket. Ett genomtänkt och välplanerat flöde i köket uppmuntrar till social aktivitet. Har man inte planerat köket väl riskerar man att bygga bort det sociala med alldeles för många korsande flöden. Du ska kunna tömma diskmaskinen utan att stå i vägen för din partner som slänger ihop fredagens tacos.

6. NATURLIGA SITT- & STÅPLATSER

Förslagsvis runt en central köksö där man kan umgås och prata runt maten. Se till att det både finns plats för att stå och sitta vid köksön. Tänk på att investera i riktigt sköna barstolar med hög komfort så att man kan sitta länge och ha trevligt.

7. RUNDGÅNG, SIKTLINJER & VISUELL KONTAKT

Köket får aldrig vara en återvändsgränd. Är du inte en anhängare av öppna planlösningar, se då till att ha minst två vägar in/ut från köket. Skapa visuell kontakt mellan köket och andra rum i hemmet och gärna siktlinjer hela vägen ut i det fria.

Anela Tahirovic @arkihem har inrett köksön med fint Lines porslin från NJRD i beigt tillsammans med en gröna växter i en vas från Ernst.
Det sociala köket börjar redan vid fönstret hemma hos oss. Vi ser när vänner och familj närmar sig huset, vi nickar och hälsar redan där. Det var en avsiktlig placering av köket när vi ritade vårt hus.

- Med generösa bänkytor där vi kan umgås och laga mat tillsammans och en stor central köksö som knyter ihop köket med matplatsen och vardagsrummet, bjuder vi in barn, vänner och familj till en social stund i köket, avslutar Anela.

Text: Linnéa Axelson Foto & styling: Anela Tahirovic, @arkihem

ANELAS FAVORITER

Visa Anelas inspirationssida

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB