ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

HELGBOA 10-50% på nästan allt*

Inspiration/Umgås /Get to know/Get to know - danska designern Thomas Bentzen
Danska  designern Thomas Bentzen utanför sin studio i Köpenhamn

Get to know - danska designern Thomas Bentzen

Han var Head of Design hos Muuto innan han satsade på egen studio i Köpenhamns kreativa stråk. Thomas Bentzen är en av våra största formgivare inom skandinavisk design med flera moderna designikoner till sitt namn. Han älskar att arbeta med trä och skulle utan problem kunna arbeta med en stol i tio år om tillfälle gavs.
tisdag 11 maj 2021
Dela artikel
Danska formgivaren Thomas Bentzen skissar i sin studio.

Thomas Bentzen är en av de största formgivarna inom skandinavisk design idag och är mannen bakom flera moderna designikoner. 

MED FÖRKÄRLEK FÖR TRÄ

Det är svårt att inte bli inspirerad av Thomas Bentzens charmiga studio i Köpenhamn. Det härliga ljusinsläppet, sorlet från gatan utanför och skisser på skisser av nuvarande och framtida designklassiker som bär Thomas signum. 

Det är en liten yta som hyser stor kreativitet. Och där Thomas arbetar fram sin inspiration.

- Inspiration för mig kommer från hårt arbete. Det kommer när jag bygger och sätter ihop modeller. När jag får tänka med händerna, säger Thomas och gestikulerar mot alla de prover, prototyper och verktyg som omger honom.

Designprototyper på Cover lounge-stol och soffbordet Around från Thomas Bentzen.

I hans charmiga studio i ett av Köpenhamns kreativa stråk trängs prototyper med skisser på Thomas nutida som framtida designs. 

Thomas Bentzen är mannen bakom moderna designikoner som Cover-stolen och Around-bordet. Förutom att vara en av de största formgivarna inom skandinavisk design, har Thomas även en karriär bakom sig som Head of Design hos danska varumärket Muuto. Idag har han egen studio i Köpenhamn där han kontinuerligt skissar och skapar nya projekt. Gärna med trä som grund.

- Jag har inget favoritmaterial på så sätt, man har rätt material för uppdraget – det är det korrekta svaret, säger Thomas. Men om jag ska vara ärlig, så har jag en svaghet för trä och framförallt faner – tunna skivor av trä. Det är jätteroligt men jättesvårt att arbeta med, säger Thomas och ler.

Cover lounge-stol från Muuto med design Thomas Bentzen.

Varje uppdrag har sitt rätta material menar Thomas men hans svaghet är ändå trä. 

citat från intervju mellan Thomas Bentzenoch Nordic Nest om att inte vara rädd för perfektion för det går inte att nå.
Intervju mellan Nordic Nest och Thomas Bentzen i hans studio i Köpenhamn.

För Thomas handlar skandinavisk design om funktionalitet och att göra något som är lika enkelt i sitt utförande som i sin design.

EN NATURLIG KÄNSLA FÖR FUNKTION

Från hans tidiga år med besök hos far- och morföräldrar till universitetsåren – för Thomas har god, enkel och funktionell skandinavisk design varit inget mindre än en naturlig del av omgivningen.

- För mig handlar skandinavisk design om funktionalitet. Och det har nog att göra med vår historia och livet på landsbygden där det inte fanns mycket pengar så det som skapades var inte för konstens skull utan för funktionen det fyllde, säger Thomas eftertänksamt.

- Det handlar om att försöka göra designen enkel – inte bara i utförandet utan det ska även vara enkelt att vila ögonen på. Det handlar väldigt mycket om ärlighet – att visa upp materialet man jobbar med och använda det på rätt sätt.

- Det fastnar i en liksom. Funktionalitet är ingenting som jag tänker på när jag designar utan det är bara en naturlig del av mig och hur jag tänker, förklarar Thomas.

Thomas Bentzen arbetar på sin stol Cover Side Chair för Muuto.

Skissa, bygga och testa – för Thomas är designprocessen lång och lärorik. Här var processen i full gång för stolen Cover Side Chair. 

EN LÅNG DESIGNPROCESS FÖR TIDLÖST RESULTAT

För Thomas är designprocessen en konstant process av att skissa, bygga och testa.

- Jag tror det var Salvador Dali som sa att man inte ska vara rädd för perfektion för du kommer aldrig nå det. Jag tänker på det ofta för jag skulle lätt kunna jobba med en stol i tio år. Om jag hade chansen, säger Thomas och ler.

I verkligheten tar designprocessen två och ett halvt år för en stol. Och ofta går det att känna igen Thomas tidigare verk i hans nya projekt.

- Varje gång jag gör ett projekt så lär jag mig något nytt som jag tar med mig in i nästa projekt och på så sätt bygger mina produkter på varandra. Mycket av min inspiration kommer därför från saker jag gjort tidigare.

Kollage med Thomas Bentzen toppdesigns stolen Cover, soffbordet Around och vasen Elevated för Muuto.

Thomas topp 3 – stolen Cover, vasen Elevated & soffbordet Around. 

Något som inte minst syns tydligt i tre av Thomas mest populära designs – Cover-stolen, Around-bordet och vasen Elevated.

- Jag är riktigt nöjd med Cover-stolen. Jag tycker verkligen att den representerar mycket av det som jag älskar med att vara designer, säger Thomas och lyser upp. Det här med att design skapas utifrån dina händer och där du lär dig genom att skapa och förändra designen hela tiden. Skydden på stolens armstöd kom till för att armstöden till en början inte var bekväma nog. Så vi funderade på vad vi skulle göra och hur vi skulle rädda den och kom fram till att vi sätter skydd på dem! Och det är så designprocessen fungerar.

Soffbordet Around i grå färg från Muuto.

Around skissades med en kant som förr i tiden när man inte ville spilla kaffe på mattan. När Thomas inte fick till det snyggt, gjorde han en öppning i ren frustration – resultatet blev en modern ikon.

Vad som kom att bli en lösning för en bekvämare stol, blev även namnet på den nu ikoniska Cover-stolen. Men stolen utvecklades från en annan ikon, nämligen det stilfulla soffbordet Around.

-Around-bordet skapades med inspiration från äldre skandinavisk design där soffbord brukade ha kanter så man inte skulle spilla kaffe på den fina mattan man hade under bordet. Så jag valde att ha med en kant i designen och arbeta med modernt faner, men jag fick inte ihop det på ett snyggt sätt. Så jag gjorde en öppning i kanten nästan ur ren frustration och det kom att bli det som gav bordet dess karaktär, säger Thomas och rycker lättsamt på axlarna.

citat från intervju mellan Nordic Nest och Thomas Bentzen om hur soffbordet Around skapades.
Grå rund vas från Muuto med design Thomas Bentzen.

Sand och trä i samklang blev vasen Elevated - ett annorlunda projekt för Thomas.

Även om Thomas förkärlek vilar i att designa möbler så har han även under åren gett sig i kast med, för honom, annorlunda projekt.

- Elevated-vasen för Muuto var ett annorlunda projekt för mig för en vas fyller inte samma funktion som en stol. Men jag var inspirerad av mitt arbete med Cover-stolen och ville därför kombinera trä med glas. På ett sätt blir det som att göra en vas av naturen och plocka in naturen i ett hem. Sedan ville jag lyfta fram och betona vad en vas faktiskt är, därav dess botten i trä som liksom lyfter upp blommorna i vasen så man verkligen ser dem, säger Thomas.

Thomas Bentzen i sin studio i Köpenhamn med prototyp av en stol.

Genom åren har Thomas fått lära sig att det sällan går att få saker perfekta, men man det går att få till det riktigt bra. 

INTE PERFEKT MEN RIKTIGT BRA

Att Thomas är noggrann i sitt arbete och att allting har en tanke bakom är tydligt. Själv känner han sig dock aldrig riktigt färdig med ett projekt.

- Man kommer till en punkt där man känner att man inte längre kan hitta saker att förbättra i själva designen. Så då börjar man istället kika på kvaliteten eller åka till fabriken och diskutera detaljer, men jag har lärt mig att man inte kan få det perfekt, men man kan få det riktigt bra.

Thomas Bentzen studio och inspirationstavla.

För Thomas kommer inspirationen när han får skapa och arbeta fram saker med händerna. 

VIKTEN AV HÅLLBAR DESIGN

Hållbar design har blivit en allt mer viktig del av inredningsbranschen och för Thomas är det en självklar del av arbetet.

- Vi tänker på sådana frågor hela tiden. Från start tills att produkten är i lager, och det handlar inte bara om att använda sig av återvunnen plast, utan vi måste även tänka på vilket material vi använder, hur det påverkar människorna som arbetar med det och hur vi fraktar produkten på bästa sätt.

- Och allt det börjar med riktigt bra design. Du vill skapa föremål som människor vill ha kvar och du vill göra det riktigt bra, du vill skapa ett gott hantverk. Det ska inte bara vara hållbart i designen, utan även i kvalitén så att även om någon tröttnar på själva stolen, så kan de bara flytta den till ett annat rum eller till sin sommarstuga och efter ett tag kanske de återupptäcker den igen och då är kvaliteten densamma.

citat från Thomas Bentzen i intervju med Nordic Nest om hur man ska uttrycka sin personlighet i sitt hem genom olika inredningsval.
Svartvit bild på Thomas Bentzen i hans studio i Köpenhamn när han bygger.

Hemma hos Thomas fylls rummen med prototyper av hans designs som han plockat in för att testa och se hur de fungerar i en riktig hemmamiljö. 

HEMMA HOS THOMAS

För Thomas ligger det en förhoppning i att hans designs ska göra nytta i vardagen och ge ögat något vackert att vila på i hemmet - även när möbeln inte används. I hans egna hem är det prototyper av hans egen design som fyller rummen.

- När du har en designstudio och tillverkar möbler, så måste du ta hem möbeln till ett riktigt hem för att kunna se om det fungerar som du tänkt dig. Så att det inte är för stort eller för litet liksom. Så jag använder mitt eget hem för dessa små experiment och ibland är experimenten kvar i hemmet. Vilket jag inte tror att min fru är särskilt förtjust i, säger Thomas och skrattar.

För Thomas är hemmets hjärta familjens matplats där kök och matsal kombinerats till ett livfullt rum.

- Jag gillar verkligen atmosfären i det rummet för folk kommer och går, lagar mat och äter, leker och pluggar. Så ja, jag tror att det är det viktigaste rummet i mitt hus just nu.

Thomas Bentzen skissar i sin studio i Köpenhamn med prototyper av Cover-stolen och Around-bordet runt sig.

Ett av Thomas tips för att skapa ett hem som du trivs i och känns välkomnande – ge uttryck för din egen personlighet. 

THOMAS 5 TIPS FÖR ETT VÄLKOMNANDE HEM

  1. Personlighet – det är viktigt att du tycker om det du har runt dig, att du väljer inredning som du älskar så att ditt hem återspeglar din personlighet.
  2. Tänk till – tänk efter innan du köper.
  3. Mixa och matcha nytt med gammalt.
  4. Kombinera olika material – trä är ett väldigt varmt material och blir snyggt ihop med exempelvis stål.
  5. Färg – våga ta in mer färg och undvik att ha allt för monokromt.

- Ge uttryck för din personlighet genom de val du gör och de saker du väljer att leva med: böckerna du har, koppen du tycker om att dricka kaffet ur, soffan du tycker om att sitta i – alla dessa saker är vad som gör ett hem så välj det som visar vem du är, avslutar Thomas.

Text: Arijana Kapic  Foto: Angeliqa Daldorph

SHOPPA THOMAS DESIGN

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB