ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 10% RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Bli medlem & få 10% rabatt

Inspiration/Umgås /Get to know/Fritz Hansen - varumärket där ikonisk design bara är förnamnet
Kaiser Idell-lampa i rött, Ikaru-vas och design från Fritz Hansen i ett stilrent, modernt kök med plywood.

Fritz Hansen - varumärket där ikonisk design bara är förnamnet

För den som kan sin designhistoria så är danska Fritz Hansen essensen av tidlös skandinavisk design. Här hittar du en välkurerad portfolio där vår tids största designnamn står sida vid sida. Välkommen att lära känna varumärket som hyllar dansk designtradition samtidigt som de utmanar vad design kan vara. Resultatet är föremål som lever med oss nu, och i generationer.
torsdag 20 april 2023
Dela artikel

DANSK DESIGNTRADITION SEDAN 1872

Att kliva in i Fritz Hansens butik i Köpenhamn är som att kliva in i ett konstgalleri. Här möts du av noggrant framtagna designföremål som alla för dansk designtradition vidare i sitt mest avskalade och sanna format.

- Fritz Hansens designfilosofi handlar om att skapa produkter som berikar människors liv och de miljöer där vi lever, träffas och arbetar i. Vare sig det är en stol, en inredningsdetalj eller belysning så har varje Fritz Hansen produkt designats för att vara ett stycke konst att avnjutas i flera generationer framöver, säger Fritz Hansens Creative Design Director Marie-Louise Høstbo.

Visst märks det.

Fritz Hansen grundades år 1872 av möbelsnickaren med samma namn. Det tog inte lång tid innan prestigefyllda designuppdrag kom hans väg och i över 150 år har Fritz Hansen varit en av pelarna som bär skandinavisk design framåt och vidare ut i världen.

- Vi kommer aldrig att kompromissa på kvalitet, hantverk, detaljer och material, säger Marie-Louise och fortsätter:

Vår hängivelse till gott hantverk och öga för detaljer har varit en grundvärdering som väglett Fritz Hansen-varumärket i över 150 år.

Det är just hängivelsen och förmågan att hitta framstående danska som internationella designers och arkitekter att samarbeta med som gör Fritz Hansen lika aktuella nu som då. Resultatet är välgjort hantverk som lever länge och som även står emot ögats slitage.

DESIGN SOM FORMAT VARUMÄRKET

Fritz Hansen har en imponerande portfolio av designsamarbeten som kommit att formge varumärket. Ett av de främsta var med den danska arkitekten och designern Arne Jacobsen. Partnerskapet mellan Arne Jacobsen och Fritz Hansen började på 1950-talet och har resulterat i några av våra största designklassiker som Ägget, Svanen, Sjuan och AJ-bordet. Nyckeln till framgång blir Fritz Hansens förmåga att balansera nytänkande och utmanande designidéer med en fot kvar i dansk designtradition.

- Vi letar alltid efter talangfulla designers som är lika hängivna till att skapa tidlös och funktionell design, säger Marie-Louise.

AJ sidobord från Fritz Hansen är ikonisk skandinavisk design, här med lampan Night Owl i midnattsblått och ek samt Ikeru-vaser i grönt.
Ikeru vas Forest green
Låg
1 391 kr

Från Night Owl till High Dot-pallen och kreativa Ikebana-vasen – Fritz Hansens belysning och inredningsdetaljer bär även de varumärkets signum av vacker design, funktionalitet och minimalistiska former som inte går att missta sig om. Och produkterna är signerade framstående namn som Nicholai Wiig Hansen, Christian Idell och Jaime Hayon.

- Det är viktigt för oss att designers tar med sig ett inspirerande perspektiv och unik framförhållning in i arbetet samtidigt som de har förståelse för Fritz Hansens danska designtradition, säger Marie-Louise.

En vit bokhylla fylld med design från Fritz Hansen i form av Ikebana-vaser, Night Owl-bordslampa och kuddar i stilrent hem.

Låt god design ta plats i ditt hem – visa upp ditt kurerade val av föremål som betyder något.

PROBLEMLÖSANDE & TIDLÖS DESIGN FÖR MORGONDAGENS BEHOV

Jamie Hayon, en av Fritz Hansens senare designsamarbeten sa en gång att ”god design ska vara problemlösande och tidlös”. Det är samma filosofi som vilar i hjärtat av Fritz Hansen samtidigt som de även strävar efter att skapa design som inte bara är vacker och funktionell, utan även hållbar.

- I takt med att världen blir mer medveten om dess påverkan på miljön så blir hållbarhet kopplat till design allt viktigare, säger Marie-Louise.

- Vi undersöker i detta nu hur vi kan minska vårt klimatavtryck på våra produkter utan att tumma på kvalitet och formspråk. Vi tror att design, kvalitet och hållbarhet måste vara en del av en och samma lösning, fortsätter Marie-Louise.

DESIGN FÖR FRAMTIDENS HEM

Inredningsbranschen förändras och utvecklas konstant i takt med skiftande livsstilsförändringar och nya behov i hemmet.

- Det finns tecken på att människor blir alltmer medvetna om hur de skapar miljöer för arbete, möten och i det privata hemmet – inne som ute, säger Marie-Louise och fortsätter:

Denna medvetenhet gör skillnad för då är varje föremål [i ditt hem] noggrant utvalt. Det gör att vi interagerar med föremålen på ett annat sätt och vi bryr oss mer om dem.
Ljusstakar i rostfritt stål med design av Jaime Hayon för Fritz Hansen står på en köksö.

- Vi flyttar mer nu än vad vi gjort förr, både av jobb- och privatskäl, vilket gör att våra designföremål måste kunna anpassa sig för nya syften. De flexibla och ibland mindre utrymmena behöver också vår uppmärksamhet och vår entusiasm när de ska inredas, avslutar Marie-Louise.

Fritz Hansen har i över 150 år svarat på det moderna hemmets behov och gett oss kollektioner där varje föremål har ett syfte i hemmet. Och få förenar funktionalitet och kvalitet med skönhet på det sätt som Fritz Hansen gör, medan de samtidigt ser till att möta behoven hos nästa generations designentusiaster.

Foto: Elof Martinsson, Fritz Hansen

Styling: Arijana Kapic

Arijana Rosso
Skribent

Se mer från Fritz Hansen

Få 10% rabatt på ditt nästa köp! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB