ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Inspiration/Umgås /Get to know/En modern klassiker - skapandet av Hammershøi-serien
Vaser, dricksglas, Poppy tekanna och tekopp med fat från Hammershøi-serien från Kähler till fikat.

En modern klassiker - skapandet av Hammershøi-serien

Med en examen från Konstakademin i Köpenhamn 2010 har Hans-Christian Bauer samarbetat med några av de största namnen inom skandinavisk design. Ta reda på vad det har betytt för honom att arbeta med en av grundpelarna i skandinavisk keramik – Kähler, och hur den klassiska Hammershøi-serien kom till. Välkomna!
Måndag 25 april 2022
Dela artikel
Hammershøi vas i färgen Valnöt från Kähler.

Upptäck Kähler´s ikoniska Hammershøi-serie.

HISTORIAN OM KÄHLER

Danska keramikproducenten Kähler är varumärket som presenterade oss för den ikoniska Hammershøi-serien till att börja med. Allt började 1839 då Herman Kähler flyttade från Tyskland till Danmark för att öppna en keramikverkstad i Næstved. Kähler har sedan dess producerat vacker keramik i snart 200 år. Men det var inte förrän hans son, Herman A Kähler, tog över verkstaden som varumärket blev känt världen över.

Kähler är idag känd för sin unika design och konstnärliga keramik tack vare flertal samarbeten med olika konstnärer genom åren, som lämnat sin egen individuella prägel på företaget. Denna berömda gästfrihet och samling av olika konstnärliga talanger fortsätter att vara grundpelarna för Kähler idag, något som aldrig har förändrats. Kombinerat med de handgjorda designtraditionerna, där konst och hantverk möts, har Kähler blivit ett av de största designvarumärken inom skandinavisk design.

Hammershøi vas mellan
vit
569 kr

FORMGIVAREN BAKOM HAMMERSHØI-SERIEN

Hans-Christian Bauer tog examen från Kungliga Konstakademin år 2010 och blev snabbt därefter ett känt namn inom designvärlden efter att ha arbetat med många välkända skandinaviska designmärken. Intresset för design började i tidig ålder för Hans-Christian då han redan som tonåring tyckte om att samla på designprodukter från loppmarknader runt om i Norge.

Jag har alltid varit fascinerad av porslin, bestick och möbler. Jag funderade först på att studera inredning, men fick snart reda på att det var själv produkterna som var mitt största intresse.

Efter hans examen i design fortsatte Hans-Christian att arbeta för olika designvarumärken och studior som gav honom värdefull erfarenhet. Hans-Christian insåg dock snabbt att det fanns potential i att vidareutveckla vissa områden, vilket uppmuntrade honom till att starta eget och kort därefter etablerade han sin egen designstudio.

Hammershøi-seriens grundare Hans-Christian Bauer för Kähler.

Kollektionens designer - Hans-Christian Bauer.

Funktionalitet är alltid högsta prioritet enligt Hans-Christian när det kommer till designprocessen, då han både utgår från historiska former och moderna tekniska lösningar. Hans produkter bör även vara estetiskt tilltalande, både som enstaka föremål men likaså matcha resten av kollektionen. Denna noggrannhet på detaljnivå är något som är tydligt i Hans-Christians verk och kanske framför allt i Hammershøi-serien. Den enkla designen är subtil och diskret för sig och när du kombinerar flera delar ur kollektionen med varandra blir uttrycket enhetligt harmoniskt.

Produktion av Hammershøi vas i verkstaden för Kähler.

All keramik som Kähler producerar är handgjord, precis som för 175 år sedan.

SVEND HAMMERSHØI – KOLLEKTIONENS INSPIRATÖR

Kählers resa började för nästan 200 år sedan och har sedan dess gått från att ha varit ett litet familjeföretag till att bli en av grundpelarna inom skandinavisk design, något som bidragit till uppkomsten av Hammershøi-serien i samarbete med Hans-Christian Bauer. Serien har fått sitt namn efter konstnären Svend Hammershøi - en illustratör, målare och utbildad krukmakare som arbetade med Kähler i totalt 55 år från 1893 till hans bortgång 1948.

Svend Hammershøi var överlägset den mest produktiva designern i Kählers historia,

berättar Hans-Christian. Det är denna ikoniska status och unika historia som gjort Hammershøi till en naturlig inspirationskälla.

- Jag gjorde den första pitchen till Kähler med cirka åtta produktidéer, och de älskade det. Tillsammans tog vi fram den första kollektionen som består av 13 olika mönster, berättar Hans-Christian.

Kollektionen blev en riktig succé!

- När man hämtar inspiration från en så ikonisk artist är det viktigt att ha sympati för deras verk. Jag inspirerades och kombinerade hans design med min egen design för att göra en design som är inspirerad av det förflutna. Lite som en musikproducent som plockar ut musik och texter från en gammal skiva för att göra en ny hit, säger Hans-Christian.

Det är denna sammanslagning av det gamla med det nya, det historiska med det samtida som gör Hammershøi till den sanna definitionen av en modern klassiker.

Designern och konstnären Rikke Jacobsen målar Hammershøi Poppy-serien för Kähler.

Kähler har en lång historia av att samarbeta med designers och konstnärer för att producera genomtänkta och unika produkter.

ATT SKAPA ETT HEM ATT ÄLSKA

Hammershøi-serien är den perfekta gåvan att ge till dem du älskar eller till dig själv - en glasvas som kan placeras på fönsterbrädan för att fånga morgonsolens ljus eller Poppy tekopp och fat att ha till eftermiddagsfikat som dina gäster kan glädjas åt. Naturligtvis ville vi veta vad det betyder för Kähler att skapa ett hem som du älskar.

Ditt hem behöver inte vara perfekt, utan personligt och ge dig mening.

- Varje hem är unikt, och vi har alla inrett vårt hem lite olika. Varje förändring du gör i din omgivning kommer att forma hemmet du bor i till en autentisk reflektion av vem du är, berättar Cecilie Opsand, Marknadschef för Kähler.

Hammershøi-serien är just det, en autentisk återspegling av Kähler. Det är en modern klassiker skapad av Hans-Christian Bauer, som tar hänsyn till Kählers personliga historia och den produktiva samlingen av verk som producerats av Sved Hammershøi, något som är ett tecken på Hammershøis framgångssaga.

Photography: Angeliqa Daldorph, Rosendahl Design group Styling: Rebecca Sparling, Angeliqa Daldorph

Rebecca Sparling
Skribent

UPPTÄCK HAMMERSHØI

Visa mer

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB