ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

HELGBOA 10-50% på nästan allt*

Inspiration/Umgås /Get to know/Berättelsen bakom varje Mateus-dukning – unik keramik där två världar möts
Skapa en Mateus dukning med keramik från serien Oyster, Basic, Lace och Bubbles i färgerna Sand, grå och blå.

Berättelsen bakom varje Mateus-dukning – unik keramik där två världar möts

Mor- och dotterduon Teresa Mateus Lundahl och Filippa Burenstam Linder driver det framgångsrika keramikföretaget Mateus som är inspirerat av mötet mellan svensk design och portugisiskt hantverk. Ta reda på hur allt började, få en inblick i tillverkningsprocessen och se hur du kan skapa en inbjudande Mateus-dukning. Välkommen in i Mateus värld!
Torsdag 21 april 2022
Dela artikel
Teresa Mateus Lundahl och Filippa Burenstam Linder som driver keramikföretaget Mateus där svensk design möter portugisiskt hantverk.

Teresa Mateus Lundahl och Filippa Burenstam Linder driver keramikföretaget Mateus där svensk design möter portugisiskt hantverk.

MATEUS – EN FAMILJEHISTORIA

1993 var året då allt började. Teresa Mateus Lundahl lanserade första kollektionen av Mateus keramik med inspiration från traditionellt portugisiskt hantverk som idag säljs över hela världen. Mateus är idag ett framgångsrikt keramikföretag vars styrka ligger i de drivande krafterna bakom varumärket, nämligen mor- och dotterduon Teresa Mateus Lundahl och Filippa Burenstam Linder. All keramik är producerat och målat för hand i totalt fyra fabriker i Portugal varav en är samma familjeägda fabrik sedan start, vilket gör Mateus unikt.

Den största styrkan ligger i att allt vi gör är genuint. Vi skulle aldrig göra något som inte känns 100% som Mateus. Mateus DNA är vårt DNA och vi är väldigt samspelta i vår syn på Mateus, säger Filippa, dotter till Teresa.

Vi fick äran att intervjua Filippa Burenstam Linder där vi fick inblick i hur allt började, hur tillverkningsprocessen går till samt hur man enligt Filippa, skapar en välkomnande Mateus-dukning och vad ett hem att älska innebär.

Visa mer
Skapa en Mateus dukning med beige ostronskål i färgen Sand och grå skål, tallrik och mugg i Mateus-serien Basic, MSY, Stripes och Oyster.

Mateus erbjuder ett vackert handgjort hantverk där mycket kärlek ligger bakom varje produkt.

En grå och blå tallrik från Mateus-serien Lace som för tankarna till medelhavet.
MateusLace tallrik 32 cm
525 kr

SVENSK DESIGN MÖTER PORTUGISISKT HANTVERK

Mateus har en unik historia där det ligger ett gediget hantverk bakom varje produkt som tillverkas i Portugal. Allt började när Teresa flyttade till Sverige och såg att färg och mönster började bli mer trendigt i de svenska hemmen, något hon anammade i sin första egendesignade keramik-serie. 1993 blev hennes dröm verklighet och hennes första kollektion av Mateus keramik lanserades. Dottern Filippa berättar att:

Den första kollektionen var endast en produkt. En gul tallrik. Teresas tanke bakom kollektionen 1993 var att ta modevärldens färger till det dukade bordet.

- Från de här idéerna växte fler kollektioner fram, idag består Mateus av sex kollektioner och runt 600 unika produkter. Jag började arbeta i företaget 2014 och står bakom kollektionerna Bubbles och Stripes, berättar Filippa.

Duka bordet med en beige skål och tallrik från Mateus-serien Stripes i färgen Sand.
MateusStripes tallrik Ø21 cm
295 kr
Skapa en Mateus dukning med dessa blå skålar och tallrikar från Mateus-serien MSY, Oyster, Lace, Basic och Bubbles.

Addera mer färger, former och mönster i hemmet genom Mateus vackra keramik.

SÅ TILLVERKAS MATEUS - FRÅN RÅMATERIAL TILL FÄRDIG PRODUKT

Något som gör Mateus unikt är deras tillverkning, som fortfarande sker i samma fabrik i Portugal sedan starten 1993. Den gedigna tid och energi som det tar att göra varje unik produkt speglar den värme och livsglädje som visas i den handgjorda designen.

Produktionen av Mateus-porslin är ett gediget hantverk i vad Mateus själva kallar "tillverkning i mänsklig skala". Här möts erfarenhet och skicklighet i mänskliga händer med samtida design och tekning för unika produkter.

Processen mellan råvara till färdig produkt tar fem till sju dagar och är en vacker resa av traditionellt hantverk där både Filippa och Teresa hämtar sin inspiration från sina tidigare resor. Filippa berättar att:

Under pandemin har vi lärt oss att hitta inspiration i vardagen och allt som finns runt omkring oss. Jag har försökt anamma Vintage-tänket i det mesta i livet och har då tittat mycket på vad mamma har gjort tidigare och frågat mig själv; hur kan jag hedra hennes design med nytt uttryck?

- En av storsäljarna i slutet av 90-talet/början på 00-talet var tallrikar med målade mönster på. Just nu håller jag på att se hur vi kan ta tillbaka det och använda oss av två färger på en produkt, på ett modernt sätt, säger Filippa.

Leran i sin ursprungliga form i steg 1 i Mateus tillverkningsprocess.

1. Leran i sin ursprungliga form

Mateus keramik pressas till önskad produkt som är steg 2 i tillverkningsprocessen.

2. Sedan pressas den till önskad produkt

Överflödig lera tas bort från Mateus keramik som är steg 3 i tillverkningsprocessen.

3. Överflödig lera tas bort

Mateus keramik tillbringar ett dygn i "Green House" för att torka som är steg 4 i tillverkningsprocessen.

4. Produkterna tillbringar ett dygn i ”Green House” för att torka

Mateus keramik bränns i ugnen i 12 timmar som är steg 5 i tillverkningsprocessen.

5. Tallriken bränns sedan i ugnen i 12 timmar

Mateus keramik målas för hand som är steg 6 i tillverkningsprocessen.

6. För att efter bränningen målas för hand

Mateus keramik glaseras som är steg 7 i tillverkningsprocessen.

7. Och efter det glaseras

Mateus keramik torkas i ugnen i 12 timmar som är steg 8 i tillverkningsprocessen.

8. Och sedan ytterligare 12 timmar i ugnen

Skapa en Mateus dukning med blå skålar och tallrikar från Mateus-serien MSY, Oyster, Lace, Basic och Bubbles.

9. Färdig unik produkt!

ATT SKAPA EN INBJUDANDE MATEUS-DUKNING

Att skapa en inbjudande dukning är viktigt för att dina gäster ska känna sig välkomna då det är kring det dukade bordet som goda samtal och glädje uppstår. Mateus keramik är skapad för att kunna förvandla det dukade bordet till en samlingsplats av glädje, värme och färg. Filippa menar att:

- Jag brukar utgå från vilken stämning jag vill skapa, en sobrare och mer elegant dukning ger en lugnare stämning vid bordet. Är man sugen på fest och en lite galnare känsla så kan man blanda massa färger och ställa fram dryck och mat på bordet. Det viktigaste att tänka på är att det inte finns några regler!

Skapa en Mateus dukning med grå och beigea tallrikar, skålar, muggar, fat och kanna från Mateus-serien Bubbles, Stripes, MSY, Basic och Oyster.

Mateus keramik passar till alla sorters tillfällen, både till fest som till vardags.

Skapa en Mateus dukning med grå Stripes skålar, beigea Oyster ostronskålar i färgen Sand tillsammans med grå Basic tallrikar från Mateus.

Mateus portugisiska hantverk är handmålat och tillverkat för hand, vilket gör varje Mateus-dukning unik i sig.

KERAMIK FÖR GENERATIONER

Skapa ett hem att älska genom att unna dig själv keramik från Mateus som passar för livets alla stunder. Det är keramik för generationer, keramik som du kan använda år efter år och är även den perfekta gåvan att ge bort till nära och kära. Filippa berättar att:

Ett hem att älska är ett hem som har växt fram under flera år och konsten att kunna blanda saker som man fått från släkten tillsammans med nya produkter.

- Likaså att det är okej att det inte är perfekt; att ha teckningar som barnen har gjort på förskolan över hela kylskåpet ger värme till hemmet. Jag tycker att det är så fint när vi ser våra produkter kombineras med till exempel serviser som kommer från en farmor eller liknande, avslutar Filippa.

Dekorera din Mateus dukning med beigt Bubbles ovalt fat från Mateus i färgen Sand med gott bröd på.

Bubbles var Filippas första egendesignade kollektion och passar perfekt på det dukade bordet.

Skapa en Mateus dukning med Blå MSY skål från Mateus i färgen icy blue.
MateusMSY skål 75 cl
445 kr

Med en djupare inblick i Mateus unika värld blir det tydligt hur varje handgjord och handmålad produkt bär med sig värme och kärlek till det dukade bordet. Mateus är keramik att ha i generationer, år efter år. Det är ett unikt hantverk med en historia där två världar möts.

Text: Linnéa Axelson Foto: Angeliqa Daldorph, Mateus Styling: Linnéa Axelson & Angeliqa Daldorph

UPPTÄCK MATEUS

Visa mer

Ta del av fler tips

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB