ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Allt för utelivet

Inspiration/Umgås /Get to know/Vi möter Royal Copenhagen – världskända för sitt blåvita hantverk
Ett tallrikskuvert med vackra Blue fluted mega tallrikar från Royal Copenhagen i klassiskt blåvitt.

Vi möter Royal Copenhagen – världskända för sitt blåvita hantverk

Som en av Europas äldsta porslinstillverkare grundat år 1775, har Royal Copenhagen blivit kända världen över för sitt klassiska porslin och gedigna hantverk som aldrig går ut tiden. Upptäck hur deras designprocess ser ut och varför just hantverk är deras signum. Välkommen in i Royal Copenhagens värld!
Torsdag 10 november
Dela artikel
Blueline tallrikar från Royal Copenhagen i klassiskt blåvitt.

Danska Royal Copenhagen grundades år 1775 och är idag en symbol för design, kvalitet, tradition och hantverk.

ROYAL COPENHAGEN – EN SYMBOL FÖR DESIGN, KVALITET, TRADITION OCH HANTVERK

1775 var året då allt började för det danska varumärket Royal Copenhagen. De har blivit kända för sitt handmålade blåvita porslin, vilket är en betydande del av det danska designarvet och tillverkar än idag porslin av högsta kvalitet - gediget hantverk som håller i generationer.

- Royal Copenhagen grundades för mer än 240 år sedan av drottning Juliane Marie med grundtanken att nyttja landets resurser och ge arbete till folket. Idag är Royal Copenhagen en symbol för design, kvalitet, tradition och hantverk. Det första mönstret som producerades var Blue Fluted Plain, där den blå färgen betraktas som en del av Danmarks kulturarv och är något som alla danskar har en relation till. Ända sedan 1775 har varje produkt från Royal Copenhagen burit fabrikens signatur; de tre vågorna, den kungliga kronan och målarens signatur. Dessa är symboler för autenticitet, den kungliga förbindelsen och hantverket. De tre vågorna symboliserar Danmarks tre vattenvägar, Stora bält, Lilla Bält och Öresund, säger Royal Copenhagen.

Vi har tittat närmare på hur designprocessen går till från idé till färdig produkt samt vad hemligheten är bakom Royal Copenhagens bestående närvaro i designvärlden.

Blue fluted plain skål i klassiskt blåvitt på White fluted lace tallrikar från Royal Copenhagen.

Det klassiska blåvita porslinet Blue Fluted Plain är det första mönstret som Royal Copenhagen producerade.

Mega rose skål från Royal Copenhagen i klassiskt blåvitt med de tre blå vågorna som klassisk signatur på undersidan.

Varje mästerverk som tas fram signeras med tre blå vågor, vilket symboliserar Danmarks tre vattenvägar – Stora bält, Lilla bält och Öresund.

ROYAL COPENHAGENS DESIGNPROCESS – FRÅN IDÉ TILL TIDLÖS PRODUKT GJORD MED KÄRLEK

Designprocessen hos Royal Copenhagen är en lång och speciell process där varje hantverkare utbildas under cirka fyra år i att måla det klassiska porslinet. Allt som Royal Copenhagen tillverkar är handgjort och handmålat vilket gör att varje produkt är unik i sig.

När du håller en färdig produkt från Royal Copenhagen i din hand har den redan gått igenom upp till trettio par händer som har tagit porslinet genom formning, målning, bränning, glasering och packning.

- Blue Fluted Plain, vilket är det första mönstret som togs fram, har funnits i över 240 år och har inspirerat Royal Copenhagens designers till att skapa nya porslin med element från det mönstret. En Blue Fluted Plain tallrik har cirka 1000 penseldrag och det tar cirka fyra år att lära sig måla hantverket på Royal Copenhagens porslin. Även om det kan vara svårt för en lekman att skilja en Blue Fluted Plain design från en annan, känner en skicklig målare alltid igen sitt eget arbete - som om det var en personlig handstil, menar Royal Copenhagen.

Målningsprocessen av Blue fluted plain mugg från Royal Copenhagen i klassiskt blåvitt.

Porslinet går igenom upp till trettio par händer innan det är färdigt.

Målningsprocessen av Blue fluted plain skål från Royal Copenhagen i klassiskt blåvitt.

Varje målare har sin egen stil och känner alltid igen sitt eget arbete.

Målningsprocessen av de tre blå vågorna är en signatur på varje porslin från Royal Copenhagen.

Här signeras porslinet med de tre blå vågorna som finns under varje unikt hantverk.

- Blue Fluted Plain finns i tre versioner: Blue Fluted Plain - med slät kant, Blue Fluted Full Lace - med spetskant och Blue Fluted Half Lace med halv spetskant. I dag har de influerat serier som Blue Mega och Blue Elements vilka har varit viktiga serier för att stärka och förnya Royal Copenhagen som varumärke.

Alla serier är fina att kombinera och mixa med varandra för att skapa nya och personliga uttryck, och har varit betydelsefulla för att göra Royal Copenhagen relevant igen för nya och yngre målgrupper.

- Det började med Blue Mega som lanserades år 2000 där designern Karen Kjælgård-Larsen förstorade upp element från Blue Fluted Plain och satte ihop det på nya sätt. 2008 designade Louise Campbell Multicolored elements, som kombinerade element från Royal Copenhagens historiska porslin och satte ihop dem på nya och lekfulla sätt; räfflorna från den räfflade plattformen, det handmålade mönstret från Blue Fluted Plain, spetsen från Half Lace och den taggiga kanten från Flora Danica, säger Royal Copenhagen.

Ett dukat bord med Blue fluted mega tallrikar, ljusstakar och vas från Royal Copenhagen i klassiskt blåvitt.

Det handmålade porslinet gör varje Royal Copenhagen-dukning unik i sig då det går igenom trettio par händer innan det är färdigt.

- Blue Fluted Mega är den serien som du kommer hitta i flest nordiska hem. Serien är relativt ung och togs fram av Karen Kjælgård-Larsen år 2000. Det är modern tolkning av det klassiska musselmalet som togs fram 1775 (Eng = Blue Fluted Plain) där man har förstorat upp detaljer från musselmalet och gett varje del i Blue Fluted Plain en egen unik bit av originalmönstret. Det är alltid svårt att förnya produkter med så mycket historia och designarv, men vi gjorde det med stor respekt för originalet och det tror jag människor världen över har sett och uppskattar, fortsätter Royal Copenhagen.

ETT GEDIGET HANTVERK FÖR LIVETS ALLA STUNDER

Royal Copenhagens handmålade och handgjorda porslin är ett välkänt och klassiskt hantverk som kan användas i generationer och till alla tillfällen. Stunder när porslinet dukas fram till en middag eller till en fikastund att minnas med dess gedigna designprocess bakom sig – det är det som gör Royal Copenhagen unika.

Det handlar om hantverket. Vi har stått emot tidens tand och levt genom otaliga trender genom åren. Vi skapar något bestående där man varje dag träffas av det passionerade arbete som ligger bakom varje unik del som lämnar vår fabrik.

- Att addera elegans till middagen med dina vänner eller skönhet till stunden du har för dig själv när du dricker en kaffe mellan dina måsten är något som uppskattas av alla men som inte alltid prioriteras. Människor dras till skönhet, oavsett om det är i naturen, en vacker tavla eller en vacker tallrik. Det tvingar oss att stanna upp och reflektera och var passar det bättre att göra det än i hemmet? – avslutar Royal Copenhagen.

Black fluted mega mjölkkanna, tallrik med kanelbullar och kopp med fat från Royal Copenhagen i svart och vitt - perfekt till fikastunden.

Royal Copenhagens porslin passar till alla sorters tillfällen, både till fest som till vardags.

Foto: Angeliqa Daldorph, Royal Copenhagen

Styling: Linnéa Axelson

Linnéa Axelson
Skribent

UPPTÄCK ROYAL COPENHAGEN

Kika in hos Royal Copenhagen

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB