365 DAGAR ÖPPET KÖP

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Logga in

Bli medlem & få 10% rabatt vid köp över 1000 kr

Den nya kollektionen för Gense, formgiven av Monica Förster. Här kan du se vasen och ljusstakarna i blankt, rostfritt stål ta plats i en enkel dukning.

Serien som förenar form & funktion – Dorotea av Monica Förster

Uppvuxen i de nordligaste delarna av Sverige i en avlägsen liten by påbörjade formgivaren Monica Förster sin resa mot att bli ett av de mest hyllade namnen inom svensk design. I ett gemytligt samtal fick Monica berätta om sin imponerande karriär som designer och om den nyligen lanserande expansionen av hennes berömda Dorotea-kollektion för varumärket Gense.
Torsdag 4 maj 2023
Dela artikel

FRÅN LIVET I EN SMÅSTAD TILL INTERNATIONELLT ERKÄND DESIGNER

Med en karriär som sträcker sig över närmare 30 år har den svenska formgivaren Monica Förster designat för ett brett spann av välkända varumärken som Volvo, Whirlpool, Orrefors och Gense för att nämna några. Med en imponerande meritlista lista & flertalet utmärkelser är det svårt att tro att Monica inte alltid drömt om att bli formgivare.

Monica växte upp i den lilla staden Dorotea i Lappland där hon omgavs av en kreativ familj som bodde nära naturen och där livet och uppväxten var starkt präglade av sättet att leva på i det lappländska landskapet.

”Min pappa var köksmästare under min uppväxt, och tillsammans med min mamma drev de en (för denna tid) väldigt innovativ restaurang” berättar Monica.

”Det var på 70-talet och då allting skulle odlas lokalt, det plockades örter och ätbara växter från skogen, men även bär och svamp. All fisk köpte mina föräldrar direkt från lokala fiskare som de kände väldigt väl” fortsätter Monica.

Det är många ingredienser som behöver samarbeta för att uppnå ett lyckat äktenskap (i köket). Något jag tycker kan likställas med en designprocess – Monica Förster
Porträttbild av formgivaren Monica Förster.

Foto: Per Ranung

De nya Dorotea-vaserna från Gense, formgivna av Monica Förster. Här ser du en gul låg vas, en syrénlila vas och en hög kleinblå vas med matchande buketter i vasernas färger. Placerade på ett bord med en enkel dukning.
Med de nya Dorotea-vaserna får dukningen ett härligt inslag av färg.
Gense
Dorotea vas 18x19,5 cm, Lilac purple
479 kr599 kr
Gense
Dorotea vas 12x25 cm, Mellow yellow
639 kr799 kr
Gense
Dorotea vas 17x28 cm, Iris blue
639 kr799 kr
Gense
Dorotea vas 9x10 cm, Sea green
255 kr319 kr

EN MÅNGFACETTERAD DESIGNAPPROACH

1999 grundade Monica sin egen designstudio som med åren kommit att bli en av de mest välrenommerade i Sverige. Studion har belönats med flertalet designpriser och utmärkelser, nu senast det prestigefyllda priset AW Designer of the year award 2023.

Primärt en industridesigner men med en imponerande katalog som visar på mångfald bland projekt berättar Monica om hur hon tar sig an varje projekt med samma filosofi.

”Vi gör omfattande research innan vi påbörjar ett nytt projekt. Vi jobbar med idéer och koncept i första hand och därefter följer ett arbete av form, färg och textur. Jag är av övertygelsen om att detta arbetssätt gör att projektet blir tydligare för både mig, kunden och pressen” berättar Monica.

”Det är samma sak med ett konstnärligt projekt, jag arbetar med koncept och idéer. Jag hoppas det lyser igenom i alla mina projekt” fortsätter Monica.

Enkel dukning med Dorotea-seriens nya delar i form av vaser och ljusstakar i rostfritt stål. Här med en flerfärgad blombukett och gula ljus.

Det polerade stålet ger en direkt elegant känsla.

Dorotea vas 9x10 cm
Blankt stål
639 kr799 kr

DESIGNSAMARBETET MED GENSE

Bland Monicas många samarbeten är ett av de kanske mest välkända det hon gör tillsammans med den välkända besticktillverkaren Gense. Grundat 1856 är Gense ett av Sveriges äldsta företag som nästan uteslutande producerar bestick och som arbetat utifrån samma vision i närmare 170 år. Detta är exempel på detaljer som Monica tar i beaktning när hon överväger ett samarbete.

”För mig är varje projekt och varje klient lika viktig, men jag värdesätter också företag och varumärken som har en stark identitet och vision” berättar hon för oss.

Monicas historia med Gense började redan för tio år sedan när hon fick i uppdrag att formge en bestick-serie som skulle vara både funktionell och estetiskt vacker. Serien som fick namnet Dorotea, efter hennes hemstad är inspirerad av det böljande landskapet i norr. Besticken är välbalanserade och designade att uppnå den perfekta föreningen mellan form och funktion – detta genom att balansera runt en mittlinje som gör att de ligger bra i handen.

Enkel dukning med Dorotea-bestick från Gense samt vattenkaraff och vaser ur samma serie. Här ser du en hand som lägger ner Dorotea-bestick.

Dorotea-besticken har en välbalanserad design som gör att varje del ska ligga bra i handen.

Dorotea-bestick tillsammans med tallrik och glas på träbord, bild tagen uppifrån.
GenseDorotea för- och efterättsbestick 8 delar
877 kr1 349 kr

DOROTEA-KOLLEKTIONEN VÄXER

Samarbetet med Gense har nyligen utvecklats och mynnat ut i en expansion av Dorotea-serien. Nu finns en helt ny kollektion som består av vackert formade keramikvaser i färgstarka kulörer men även föremål som kanske är lite mer bekanta för den som gillar Genes produkter i rostfritt stål; en vattenkaraff, serveringsfat, ljusstakar och ytterligare en vas men då i samma blanka, rostfria stål som kommit att bli synonymt med Gense.

Monica beskriver den nya kollektionen som förlängning av den ikoniska bestickserien där bestickens linjer går igen i samtliga delar. Detta skapar ett starkt och tydligt band mellan det gamla och det nya.

”Ta vattenkaraffen som exempel, när du tittar på handtaget och jämför det med besticken så blir det ganska tydligt var inspirationen kommer ifrån. Du kan se linjerna överallt – I den lilla vasen, kanterna på de stora vaserna, och serveringsfatet är faktiskt en förstorad version av skedens skopa” berättar Monica.

Syrénlila Dorotea-vas i enkel dukning med Dorotea vattenkaraff och Dorotea-bestick från Gense, formgivna av Monica Förster.

Lek med färger och reflektioner och skapa en komplett dukning med Dorotea från Gense.

Dorotea-vaserna på ett bord med enkel dukning. Här ser du de tre Dorotea-vaserna i gult, syrénlila och kleinblå. I vaserna blombuketter som matchar färgerna på vaserna.

Förstärk vasernas härliga färger genom att addera en bukett inom samma färgskala.

Det var helt naturligt att serien skulle vara tillverkad i rostfritt stål, för det är vad Gense är känt för. Men vi ville också tillföra en varmare kontrast med hjälp av keramik för att ge delarna ett helt annat uttryck.
Enkel dukning med Dorotea vattenkaraff, Dorotea vas i syrénlila med bukett i lila och rosa, Dorotea-bestick till enkla tallrikar och dricksglas.
Gense
Dorotea karaff 30 cm, Blankt stål
1 199 kr1 499 kr
Gense
Dorotea fat 42 cm, Blankt stål
959 kr1 199 kr
Gense
Dorotea vas 9x10 cm, Blankt stål
639 kr799 kr
Gense
Dorotea vas 18x19,5 cm, Blankt stål
1 199 kr1 499 kr

BALANSEN MELLAN ESTETIK & FUNKTIONALITET

”För vissa delar är funktionalitet viktigare än andra” förklarar Monica. För Dorotea-kollektionen betyder det att besticken är perfekt balanserade och formade för att ligga rätt i handflatan och att vattenkaraffen är enkel att hälla ifrån samtidigt som den håller sig jämt balanserad.

En av de mest slående egenskaperna för Dorotea-kollektionen är kombinationen av den smakfullt färgade keramiken och den högblanka finishen från det rostfria stålet. Det rostfria stålet är direkt stilfullt medan den färgade keramiken adderar en mer lekfull tvist.

När du ser kollektionen uppdukad på ett bord kommer du se hur färgerna på keramiken fångas upp och reflekteras i det blanka stålet, något som jag tycker ger kollektionen det där lilla extra.
Hand som häller upp vatten från Dorotea vattenkaraff i rostfritt stål från Gense. Här ser du även Dorotea vas i syrénlila.
GenseDorotea karaff 30 cm
1 199 kr1 499 kr
Händer som håller Dorotea vas i färgen mellow yellow från Gense, formgiven av Monica Förster. I vasen ser du en gul bukett med rosor och gröna kvistar.
GenseDorotea vas 12x25 cm
639 kr799 kr
Enkel dukning med Dorotea bestick i rostfritt stål. På träbordet ser du även Dorotea vas i rostfritt stål och i syrénlila keramik.

VAD KÄNNETECKNAR FRAMGÅNGSRIK DESIGN?

Trots sina framgångar håller sig Monica hängiven och dedikerad till sitt yrke. Hon fortsätter att arbeta med nya projekt och samarbeten. Ständigt förflyttar hon gränser för vad som är möjligt inom design men när vi frågar henne vad som gör att hennes design nått stora framgångar svarar hon ödmjukt och lite blygsamt.

”Jag tror att det är något som andra människor kan svara på bättre än jag, men jag tror vi har en väldigt stark känsla för form och design. Vårt tillvägagångssätt är också väldigt humant och mjukt, oavsett hur hårt eller stramt klimatet kan vara runt omkring oss” berättar Monica.

HÅLL DET PERSONLIGT

Känd för att framgångsrikt bringa liv I konceptuella idéer ville vi naturligtvis ställa frågan om vad som gör Monicas hus till ett hem.

”Var inte rädd att hålla det personligt, gör vad du känner är rätt och gå på det du gillar” säger Monica.

Dorotea ljusstake i blankt stål från Gense med ljusgult ljus i. Bredvid står Dorotea vas i blankt stål - båda formgivna av Monica Förster.
GenseDorotea ljusstake 5,5 cm
319 kr399 kr
Dorotea vas och vattenkaraff i blankt stål från Gense, bakom skymtar Dorotea vas i syrénlila med bukett i lila och rosa toner.
GenseDorotea vas 9x10 cm
639 kr799 kr

En mycket respekterad designer, vars arbete har haft en betydande inverkan på designvärlden. Monicas fokus på funktionalitet och minimalism har resulterat i verk som är både innovativa och tidlösa. Med en hängivenhet till sitt yrke och skarpa känsla för kvalitet kommer hon utan tvekan fortsätta att forma designvärlden under en lång tid framöver.

Rebecca Sparling
Skribent

Upptäck Dorotea-serien

Se fler

Ta del av fler tips

Nordic Nest använder cookies för att ge dig en bättre och säkrare kundupplevelse, personalisera innehåll och annonser och för att analysera trafiken på webbsidan. Vi kan också komma att dela information om din användning av sidan med våra partners inom sociala medier, marknadsföring och analys. Du bekräftar att du har tagit del av vår cookiepolicy och samtycker till vår användning av cookies genom att klicka på "Godkänn & stäng".

Läs mer