ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 10% RABATT

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

Produkter
Annat
Inspiration/Umgås /Get to know/Modernt & kreativt - upptäck det nya Kosta Boda

Modernt & kreativt - upptäck det nya Kosta Boda

Kosta Boda har haft sina ugnar tända sedan 1742 och räknas idag till en av våra främsta producenter av skandinavisk design. Varumärket som för de flesta av oss kännetecknas av världsledande glasproduktion, tar sig nu an en ny identitet. Det är färgstarkt, vågat och inget annat än krispig statement design – välkommen att lära känna det nya Kosta Boda.
onsdag 17 maj 2023
Dela artikel

FRÅN DE SMÅLÄNDSKA SKOGARNA TILL INTERNATIONELLA DESIGNSCENEN

Kosta Boda har kommit långt från sin ödmjuka start för snart 300 år sedan, där kärleken till glas var det som satte igång ugnarna mitt i Smålands skogar. Och nu väntar nästa kapitel för varumärket som håller en plats i allas våra hjärtan.

Få varumärken bär skandinavisk design på sina axlar som Kosta Boda. Som en av grundpelarna bakom begreppet, har Kosta Boda befäst sig som det främsta glasbruket i norra Europa med starkt fokus på minimalistisk och funktionell design. Genom att sätta vår moderna livsstil i hjärtat av verksamheten, kan vi nu med förväntan se fram emot ett Kosta Boda som tolkar vår samtid. Vi fick en pratstund med Kosta Bodas Creative Director David Carlson.

TRADITIONERNA SOM HÅLLER UGNARNA IGÅNG

Historiskt sett har Kosta Boda producerat allt från fönster till porslin, men det var deras glas och glaskonst och samarbetet med framstående konstnärer som satte varumärket på designscenen.

Resan från ett småstads glasbruk till internationellt erkänt varumärke har varit allt annat än rak, men David menar att Kosta Bodas framgång ligger i ”hängivna ägare som hade en tydlig vision och förstod vikten av att hänga med i samtida designprocesser”.

- Samtidigt är det väldigt viktigt att värna om designarvvet och inte glömma bort vart vi kommer ifrån, fortsätter David.

- Detta ihop med ett unikt sortiment av produkter och stark design DNA, är hemligheten till Kosta Bodas framgång.

SAMARBETE OCH HANTVERK

Det vilar en magi över glas, kanske är det sättet som det fångar ljuset eller kanske ligger magin i skapandet, i processen: den nästan ologiska processen av att förvandla en grynig substans till flytande, het massa som svalnar för att ta form av ett transparent material som både är lätt och hållbart.

Det är denna magiska process som fångat glasblåsarna och formgivarna hos Kosta Boda i generationer.

- Glas är ett otroligt svårt material att arbeta med, berättar David. Men det är också väldigt speciellt att arbeta med.

Det tar många år för glasblåsarna på Kosta Boda att bemästra hantverket och samarbetet mellan formgivare och hantverkare är unikt för processen hos detta älskade varumärke där produkter tas fram som inte bara är tillverkade för hand, men de är också genomtänkta så de vackert ska passa in i ditt hem.

Med starkt fokus på vardagen, hämtar formgivarna hos Kosta Boda inspiration från mode-, musik- och konstvärlden samt miljöerna runt oss. Sara Woodrows unika kolletion All about you förmedlar berättelsen av ett långdistansförhållande och är det perfekt exemplet på gott samarbete mellan glasblåsare och konstnär.

Saras vackra skisser kommer till liv på en glasserie bestående av glas och karaffer som tillsammans får fram en hel berättelse som speglar de känslor och ögonblick vi delar med de vi älskar mest, medan vi tar oss genom livets resa.

All About you serien av vattenglas, vinglas, ölglas med olika tryck av ansikten.

All About you serien förmedlar en berättelse av känslor och ögonblick som vi genom livet delar med nära och kära.

NYCKELN TILL FRAMGÅNG

Kosta Bodas senaste kollektion är en fängslande mix av färg och textur, där lekfull design kombineras med modern estetik. Denna kombination tycks vara ett vinnande koncept för Kosta Boda, de har nämligen vunnit det prestigefyllda designpriset Red Dot Award 2023 inom kategorin ”Best of the Best”, för deras nyhet Crackle. En krackelerad vas, lika, statement piece, designad av konstnären Åsa Jungnelius.

Genom åren har Kosta Boda arbetat med några av vår tids med framstående konstnärer och formgivare som Sara Woodrow, Göran Wärff och Bertil Vallien bara för att nämna några. Även idag fortsätter designers och konstnärer att utgöra kärnan i Kosta Bodas fortsatta framgångssaga.

Dessa vågade kollektioner är nyckeln till Kosta Bodas historia och framtid, där samarbete och hantverkskap är det som alltid är det konstanta i ett varumärke som annars valt att ge sig på en större förvandling och en helt ny riktning.

Kollektion av Pagod och Limelight vaser från Kosta Boda i olika storlekar och färger som rött, grönt, grått och klarglas på ett ekbord.
Pagod vas 16,7 cm
Klar
599 kr
Vi skapar ett varumärke som är I framkant av design och inredning – David Carlson Creative Director hos Kosta Boda
Röda Pagod-vaser från Kosta Boda med gula och gröna blommor i.

Med en hyllning till 60-talet, för Pagod in trendriktiga färger in i alla hem och stilar. 

Ett matbord i ek med stolar i ek runt bordet och färgglada glasvaser på bordet från Kosta Boda i form av Pagod och Limelight-vaser i grönt, klarglas och rött.

Funktionellt & vackert. 

EN GLASKLAR FRAMTID

Kosta Bodas vision har alltid varit glasklar – funktionell design för funktionella hem. Bland glaskonsten du känner igen finns ett utbud av inredningsdetaljer som känns lika mycket konstverk som kontemporära inredningsdetaljer.

- Vi befinner oss på en resa, säger David och förklarar:

- De senaste åren har vi arbetat med att göra om varumärket för att göra det relevant för framtidens konsumenter.

Vi vill använda våra 300 år av glastradition och kombinera det med det främsta inom modern design på ett sätt som förstår våra yngre konsumenter och vad som händer I världen – David.
En kollektion av vattenglas och ölglas från serien Chateu från Kosta Boda på en blå, fyrkantig bricka från HAY.

Klassisk elegans som fångar eftermiddagsljuset. 

Glasserien Chateu från Kosta Boda med vinglas, vattenglas och ölglas staplade på köksbänken och hylla över i ett vackert plywood-kök.

Chateau, Kosta Boda

HA KUL MED GLAS I DITT HEM

En av de mest häpnadsväckande saker med Kosta Bodas glas är hur det kan förvandla vilket utrymme som helst när det fångar ljuset en solig dag och får rummet att bada i vackra reflektioner och färger.

Kosta Bodas senaste design innehåller allt från dricksglas till ljushållare och vaser, allt i en explosion av färger men för dem av oss som är osäkra på hur vi kan inreda med dessa föremål har David ett enkelt tips till oss:

- När det kommer till glas, ha bara kul med det, säger han lättsamt och fortsätter:

- Välj något som passar din personlighet och ha kul med det. Det finns inte längre en trend av att samla en och samma serie av glas till exempel, vi säger inte åt människor att de måste ha specifika glas beroende på dryck utan välj hellre det som passar dig, din stil och det du redan har i ditt hem.

- När det kommer till mer inredningsdetaljer så använd dem till att skjuta in personlighet in i ditt hem, mixa och matcha och våga vara modig, säger David avslutningsvis.

Kosta Bodas produkter är vackra bevis på hur glas som material till sin natur är väldigt lekfullt och mångsidigt. Genom en unik samarbetsprocess, visar Kosta Boda hur glas kan vara både funktionellt och snyggt. Deras gedigna historia, uppseendeväckande samarbeten med konstnärer och designers samt en uppfriskande, lekfull och ja, snygg identitet kommer ugnarna i Kosta Boda att fortsätta brinna i många år till.

Stylist: Rebecca Sparling

Foto: Angeliqa Daldorph, Elof Martinsson

Video: Lukas Kunwaryanto

Rebecca Sparling
Skribent

Upptäck mer från Kosta Boda

Se mer

Ta del av fler tips

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB