Nordisk design, klassisk skandinavisk stil - Iittala är synonymt med det skandinaviska hemmet.
Iittalas början tog form redan år 1881 i den finska byn med samma namn. På den tiden var Iittala ett glasbruk som tillverkade munblåst, pressat och polerat glas i kontinentala mönster. Idag är Iittala en naturlig del av det skandinaviska hemmet, oavsett om det är med Essence-vinglas, Kastehelmi-ljuslyktor eller Teema-tallrikar som får förgylla vår vardag.
Alvar Aalto Limited Edition-vas – en specialutgåva hämtad ur Iittalas arkiv för att markera 140 år av designhistoria.
Det var på 1930-talet, i samband med funktionalismens framfart i designvärlden, som Iittalas stora genombrott kom. Med legendariska formgivare som Alvar Aalto, Aino Aalto och Kaj Franck vid rodret, anammade Iittala sin designfilosofi om att tänja på gränser och ge folket skönhet och funktion. Designfilosofin födde inte bara fram den numera ikoniska vasen Aalto år 1936 utan en rad designklassiker som alla står för enkel, funktionell design och gediget hantverk.
Processen bakom Iittalas glasföremål är långt ifrån så enkla som dess slutgiltiga design. Det fantastiska hantverk som sker inom Iittalas väggar går genom flera steg och händer innan det blir till föremål som följer oss genom livet, Det gjuts, bränns, knipsas och formas innan sand har förvandlats till en vas, ett glas eller en Birds by Toikka-skulptur. Inget glas målas, utan färgen mixas med glasmassan som därefter munblåses av glasmästare.
Visste du att det krävs sju hantverkare för att tillverka en Alvar Aalto-vas?
Det är ett hantverk som kräver precision och en titt in i Iittalas nästan mystiska fabrik ger bilden av en välinövad koreografi för att bemästra ett material som inte så enkelt ger vika. En Alvar Aalto-vas kräver sju hantverkares skicklighet och föremålen som tas fram pendlar mellan 80-åriga favoriter och nya, framtida klassiker. Iittala anser att människor har rätt att förvänta sig att föremål ska hålla livet ut, en ideologi som tydligt syns i de tidlösa stråken som kännetecknar Iittalas designspråk.
Gammalt blir nytt - denna Alvar Aalto-vas är gjord av 100% återvunnet glas, vilket innebär att varje vas får ett unikt färguttryck.
Även om klassikerna trängs på hyllan hos Iittala, finns det även ett gott utbud av modern design som omfamnar Iittalas arv och bär det aktsamt och innovativt in i framtiden. Essence av Alfredo Häberli, Nappula av Matti Klenell och Raami av Jasper Morrison – för alla Iittalas designfilosofi vidare in i framtiden.
Det nya Iittala hyllar designarvet och omfamnar nutiden – en av fanbärarna är Essence-serien, formgiven av Alfredo Häberli.
Om Swedish Grace är nationalservisen, är Essence nationalglaset. En av Iittalas mest älskade serier designades år 2001 av Alfredo Häberli med avsikten att skapa en serie som innehöll så få glas som möjligt. Vad som nog var en chansning för Iittala då, är idag en serie som går att hitta i hem över hela världen och som 2021 kompletterades med serveringsdelar som bär Essence-signum.
Nappula, formgiven av Matti Klenell, betyder knopp på finska och den stilrena ljusstaken har flyttat in i många hem världen över.
Nappula har utvecklats vidare till att även omfatta en serie med vackra krukor för det skandinaviska hemmet.
När Iittala frågade om en ljusstake som inte nödvändigtvis behövde vara i glas, var det ändå glas som inspirerade Matti Klenell i formgivningen av serien Nappula. Den enkla, rundade formen på Nappula är nämligen inspirerad av verktygen som finns i en glashytta när man arbetar med att fånga upp het glasmassa. Det var samma verktyg som hade kapats och använts som unika, rundade fötter på ett bord i glasmuseet i Nuutajärvi. Matti tog till sig formen och skapade Nappula som betyder knopp på finska.
- Nyckeln till tidlös design är att den är genomtänkt och av god kvalitet samt att den har en egen och stark karaktär. Ofta tänker vi på något tidlöst som något tillbakahållet och diskret som inte gör väsen av sig men jag tror tvärtom att det är föremål med starkt konstnärligt uttryck som har störst chans att leva över lång tid. Allra viktigast är dock att den är tillverkad av hög kvalitet som åldras vackert, säger Matti i intervju med oss.
Matti Klenell står även bakom den omåttligt populära glasserien Lempi.
- Min pappa blåste under många år ett glas med stor kupa på låg fot som jag tyckte väldigt mycket om. Det fanns hemma hos dem och användes till både vardag och fest. En av kvaliteterna var att man alltid frestades att hälla upp lite för mycket vilket gjorde våra familjesammankomster rätt livliga. Den generösa kvaliteten var något jag försökte överföra till Lempi och jag tycker att jag lyckats rätt bra faktiskt, säger Matti och visst lyckades han.
Raami är formgiven av Jasper Morrison och är en framtida Iittala-klassiker med sitt enkla formspråk som passar in i många hem och stilar!
2019 lanserade Iittala en ny serie i samarbete med formgivaren Jasper Morrison. Raami är en framtida Iittala-klassiker vars namn betyder ram på finska och serien ramar verkligen in små som stora tillfällen. Det diskreta designspråket med något rundade former känns inbjudande och tryggt. En serie som elegant för Iittalas arv vidare in i det moderna hemmet.
Iittalas roll i skandinavisk designhistoria är betydande. Glasbruket i södra Finland har under sina över 140 år hjälpt till att forma innebörden av funktionell, skandinavisk design som står tidens tester. Jubileet firas med en djupdykning in i Iittalas arkiv för en kollektion där gammalt som nytt samsas sida vid sida som ett prov på att god design inte har ett bäst före-datum. Iittala har inte bara en egen historia att berätta genom generationer av formgivare, de har även en del i de historier vi berättar när en designklassiker gång på gång finner nytt liv i nya hem.
Foto: Angeliqa Daldorph