ÖPPET KÖP 30 DAGAR

BLI MEDLEM - FÅ 500 POÄNG

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

GLAD MIDSOMMAR Fira med upp till 50%*

Varumärken/Morakniv

Morakniv

Morakniv är synonymt med god svensk kvalitet och är ett välkänt namn över hela världen. Hos oss hittar du flera olika typer av köksknivar såsom Morakniv kockkniv, skalkniv och brödkniv samt diverse tillbehör till dina Moraknivar.
5 träffar sorterat på

Morakniv – fabrik i Sverige

Morakniv är en svensk klassiker med lång hantverkstradition. Morakniv står för god kvalitet och ett gediget svenskt hantverk. Alla delar i den komplicerade processen sker på knivfabriken i Mora i Dalarna och exakt hur härdningsprocessen går till är en välbevarad företagshemlighet. I fabriken i Mora tillverkas idag 7000 knivblad i timmen.

Morakniv – hur började det?

Området kring Mora i Dalarna har en lång tradition av knivmakeri som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Företaget som idag heter Morakniv AB grundades 1891 då Frost-Erik Erson startade ett företag som till en början tillverkade och sålde kälkar, trillor och knivar. Knivarna blev efter hand en eftertraktad bytesvara bland gårdfarihandlare som tack vare sitt resande spred knivarna vidare i landet. Så småningom började knivarna exporteras till framför allt grossister samt krut- och järnhandlare i Europa.

År 1912 grundade Krång-Johan Eriksson, som tidigare arbetat hos Frost-Erik, en egen knivfabrik tillsammans med Lok-Anders Mattsson. Under 1920- och 1930-talet fanns flertalet aktiva knivtillverkare i trakten som konkurrerade med varandra samtidigt som efterfrågan växte över hela världen, vilket medförde att utbudet av knivar utvecklades.

Sedan dess har de båda knivfabrikerna slagits samman. År 2005 bytte företaget namn till Mora of Sweden och sedan 2016 heter företaget Morakniv AB.

Vilka knivar tillverkar Morakniv?

Morakniv tillverkar flera olika typer av knivar där de olika sorterna är särskilt anpassade för ändamålet, exempelvis Moraknivs populära överlevnadsknivar. Morakniv tillverkar även flera tillbehör. I Moraknivs knivsortiment finns:

 • Barnknivar
 • Byggknivar
 • Fiskeknivar
 • Jaktknivar
 • Friluftsknivar
 • Hovknivar
 • Köksknivar
 • Slöjdknivar

Morakniv – blad med unika kvaliteter

Morakniv tillverkar knivar med blad i antingen rostfritt stål, kolstål eller laminerat kolstål beroende på användningsområde. Morakniv köksknivar tillverkas alla av högkvalitativt rostfritt stål. Det är genom en hemlig härdningsprocess som Moraknivarna får sina unika kvaliteter i form av skärpa, styrka och flexibilitet. För att Moraknivarnas blad ska få sin slutgiltiga form slipas de sedan på olika sätt beroende på vilka egenskaper knivarna ska ha.

Varför ska jag välja en Morakniv kökskniv?

Moraknivarna är tillverkade för att användas under lång tid, vilket är viktigt både med tanke på den ekonomiska och på den miljömässiga aspekten. Tack vare Moraknivs noggranna produktion med lång hantverkstradition får du vid valet av en Morakniv kökskniv en mycket användbar kniv med genomtänkt design och material av högsta kvalitet.

Morakniv Classic 1891

Classic 1891 är en serie populära köksknivar som är enkla och smidiga att använda. Morakniv kockkniv, Morakniv allkniv och Morakniv brödkniv i denna serie har alla ett integrerat fingerstopp som gör att hanteringen blir säkrare. Morakniv Classic 1891 har ett blad i rostfritt svenskt stål samt ett genuint och ergonomiskt trähandtag i målad björk som fungerar lika bra för högerhänta som för vänsterhänta. Knivarna skaftas för hand precis som då företaget grundades år 1891. När knivens karaktäristiska holk med dalavapnet har nitats fast blir kniven fulländad. Välj mellan följande traditionella färger på skaftet:

 • Morakniv röd
 • Morakniv svart

Vilka typer av köksknivar tillverkar Morakniv?

Morakniv tillverkar många olika typer av köksknivar och tillbehör till knivarna såsom slipstål och tranchergaffel. Några av de köksknivar som Morakniv tillverkar är:

I ett samarbete med väskvarumärket Sandqvist har Morakniv även tagit fram bland annat:

Hur tar jag hand om min Morakniv kökskniv?

Även om Moraknivarna är tillverkade för att hålla länge behöver du samtidigt själv ge dina Moraknivar lite kärlek för att bevara deras kvalitet och effektivitet. Diska din nya Morakniv kökskniv i varmt vatten med hjälp av en mjuk tvättsvamp innan du använder den för första gången. Morakniv köksknivar ska inte diskas i diskmaskin på grund av maskindiskmedlets negativa verkan på knivbladet och trähandtaget. Diska istället din Morakniv kökskniv för hand för att behålla den goda kvaliteten.

Ha alltid för vana att skölja av bladet under varmt vatten, gärna med diskmedel eller en mild tvållösning, efter att du har använt kniven. Speciellt viktigt är detta när du har skurit i syrliga livsmedel, till exempel citrusfrukter och tomat. Torka alltid Morakniv kökskniv helt torr med en trasa efter användning och diskning. Om den lämnas fuktig kan missfärgningar uppstå.

Tänk på att aldrig skära i hårda material såsom ben och fryst mat och undvik även att skrapa eggen mot skärbrädan för att flytta livsmedel utan använd hellre bladryggen så att kniven behåller sin skärpa under längre tid.

Morakniv skärpstål - för maximal skärpa

Det är viktigt med vassa knivar i köket eftersom det är mycket enklare och dessutom säkrare att använda en vass kniv. Med ett skärpstål från Morakniv ur serien Classic 1891 kan du återskärpa dina Moraknivar, vilket ger dig bättre förutsättningar i köket. Med detta polerstål får knivseggen maximal skärpa genom att rikta upp kanten. Slipstålet har även en grövre sida som du kan använda om eggen är extra sliten. Tack vare skärpstålet kan du använda dina Moraknivar under en längre tid, vilket är bra både för miljön och för plånboken.

Morakniv röd – varumärkets signum

Det röda skaftet har blivit ett signum för Morakniv. Till en början användes lackerad masurbjörk till skaften, men när denna typ av björk blev en bristvara började man istället att använda vanlig björk. För att skaften skulle likna mahogny valde man att betsa skaften med en röd färg innan man lackade dem. När produktionen efter hand blev större började man istället att måla skaften.

Hur jobbar Morakniv med hållbarhet?

För Morakniv är hållbarhet ur olika perspektiv mycket viktigt. Ledstjärnorna i Moraknivs produktion är:

 • Ekologiskt hållbar utveckling
 • Socialt hållbar utveckling
 • Ekonomiskt hållbar utveckling

Historiskt sett var det på grund av ekonomiska skäl viktigt att dra nytta av allt material som användes i produktionen. Då utnyttjades spillmaterial från exempelvis slädar till knivskaft. Idag arbetar Morakniv fortfarande utifrån samma tanke om att använda materialet på bästa tänkbara sätt. Istället för de ekonomiska anledningarna handlar det idag framför allt om ekologisk hållbarhet. Företaget jobbar kontinuerligt för att effektivisera sina arbetsprocesser för att minimera miljöpåverkan – både arbetsmiljön för Moraknivs medarbetare och för den globala miljön. Morakniv prioriterar även material som är förnyelsebara och återanvändbara. För Morakniv är det sociala ansvaret lika viktigt som det miljömässiga. Därför stödjer Morakniv olika lokala föreningar och projekt.

Hur återvinns en Morakniv?

Moraknivar sorteras som metallskrot och slidan som hårdplast. Beroende på vilket material Moraknivens förpackning har sorteras den antingen som plastförpackning eller pappersförpackning.

Få 500 poäng när du blir medlem i vår kundklubb! Och samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb.

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2002 - 2024 Copyright Nordic Nest AB