ÖPPET KÖP 30 DAGAR

SAMLA POÄNG I KUNDKLUBBEN

TRYGGA KÖP MED PRISGARANTI I 30 DAGAR

SISTA CHANSEN Extra rabatt på utvalt med kod: SPRING

Högtider/Jul/Julgranskulor

Julgranskulor

Julgranskulor är omåttligt populära som julgranspynt, men tiden då vi pyntade vårt träd med plastiga julkulor i storpack känns passé. Vill du ha en magisk julgran i år? Då har du kommit rätt! Här finner du ett brett utbud av vackra julgranskulor i exklusiv design, från kända varumärken.

70 träffar sorterat på  
Popularitet
12
Sida 1 av 2

Julgranskulor - ett måste i julgranen

Julgranskulan kan vara det mest populära julpyntet i våra hem och är sannerligen ett måste i julgranen. Ingen julgran är riktigt fulländad utan vackra julkulor hängandes från dess grenar. Hos oss på Nordic Nest finner du ett brett utbud av fina julkulor, i exklusiv design, från kända varumärken. Allt för att du ska kunna skapa din dröm-gran.

Varför julkulor i granen?

Till en början pyntade man sin julgran med levande ljus och röda äpplen. De tunga äpplena tyngde med avsikt ned grenarna på granen för att ljusen skulle sitta rakare. Sedermera blev det allt vanligare att pynta granen med dekorationer av garn, silkespapper och trä. När julgranskulorna i glas sedan började tillverkas blev dem allt mer populära med årens gång. Till en början var dessa glaskulor utformade som just äpplen, men även andra frukter och nötter, innan de med tiden övergick till den runda formen vi ser idag.

Hur många julgranskulor ska man ha i granen?

Hur många julkulor som behövs till en julgran beror så klart på smak och tycke. Men även granens storlek spelar givetvis en stor roll. En större gran kräver fler julkulor och en mindre gran behöver kanske inte fullt så många. Men allt beror så klart på vilket resultat man är ute efter. Vissa vill ha en mer detaljerad gran, fullsmockad med julgranskulor och annat julpynt. Andra vill ha en subtilt dekorerad gran med få, men ack så vackra, dekorationer. 

Men, tro det eller ej - det finns faktiskt matematiska formler som sägs ange det perfekta antalet julgranskulor för granen. 
Brittiska studenter vid University of Sheffield har räknat ut att om man tar kvadratroten ur 17 (4.12310562562), dividerar den med 20 och sedan multiplicerar detta med julgranens höjd i centimeter, så får man antalet julgranskulor som krävs för att uppnå den perfekt, estetiskt pyntade julgranen. 

Enligt denna uträkning krävs det 41 julkulor för en julgran som är 200 cm hög. 

Var härstammar julkulor från?

Julkulor härstammar från Lauscha i sydöstra Tyskland. Tillverkningen av enkla glaskulor startade år 1597 och blev riktigt populära efter den amerikanske affärsmannen, Frank Woolworth, besökte glasbruket i Tyskland i början av 1800-talet och efter viss skepsis ändå köpte med sig, vad han trodde var ett parti tråkiga kulor som hans kunder inte alls skulle uppskatta, hem till USA. Men snabbare än han någonsin kunnat ana hade julgranskulorna sålt slut. Redan samma kväll som de sattes på hyllan faktiskt! 

Känner du till julgranskulornas olika namn?

Julgranskula har också följande benämningar, runt om i Sverige:

  • Pumla / Julgranspumla
  • Polla / Julgranspolla

Många har aldrig tidigare hört något annat än just julgranskula eller julkula, men är du från exempelvis norra Sverige så kan du med stor sannolikhet använda något av ovan ord för att beskriva kulorna i granen, framför de rikssvenska varianterna. Det är helt enkelt dialektalt! 

Dekorera med julkulor i hemmet

Vanligtvis är det kanske just precis i julgranen som man hänger julgranskulorna, men julkulorna gör sig också bra som julpynt på andra ställen i ditt hem. Att våga tänka utanför boxen kan ibland vara det mest lyckade inom inredning, då innovation och våghalsighet skapar spännande, iögonfallande dekorationer och en touch personlighet i hemmet. 

Du kan tillexempel fylla en vas i klarglas med dina julkulor och låta den få vara ett statement piece på julbordet, eller varför inte ta en vacker gren från naturen, hänga den över matbordet och dekorera denna med dina julkulor. Du kan också välja ut dina absoluta favoriter och lägga dem på ett ljusfat på bordet, för att skapa ett juligt arrangemang, tillsammans med förslagsvis levande ljus och amaryllis, julrosor, hyacinter eller annat blomster som hör julen till. Endast fantasin sätter gränser!Populära filtreringar

Samla poäng på dina köp som medlem i vår kundklubb

Nordic Nest AB (org. nummer 556628-1597) Stämpelvägen 3, SE-394 70 KALMAR, Sverige E-post: info@nordicnest.se Tel. 0480 - 44 99 20
© 2003 - 2024 Copyright Nordic Nest AB