Duka med servetter – tips & idéer

Oavsett om du ska duka till vardag eller fest, frukost eller supé är servetten en given detalj på det dukade bordet. En servett är lika mycket dekoration som för händerna och med lite inspiration och tips kan du ta dina servettvikningar till helt nya nivåer!

DUKNINGSTIPS

19 september 2018
 Linneservetten från ERNST passar till alla tillfällen och kan vikas på flera olika sätt.
En linneservett från ERNST passar både till vardags och fest.

Sagt om servetter

Servetten har en gedigen historia och har varit en del av det dukade bordet sedan romartiden. Under 1400-talet infördes servetten för sittande matgäster av Karl VII av Frankrike, under denna period tog man maten med fingrarna och servetten byttes då ut flera gånger under varje måltid. Till en början lade man servetten över vänster arm eller axel ner mot knät men genom att modet ändrades knöt man den sedan under hakan. Först på 1900-talet hamnade servetten i knät, precis som vi lägger den idag!

Gracie linneservett från Broste Copenhagen finns i regnbågens alla färger!

Linneservetten – en tidlös favorit

Servetter i linne har funnits sedan länge och har blivit en tidlös klassiker som kan användas vid olika tillfällen och på olika sätt. Det slitstarka materialet gör att den både kan knytas, vikas, pressas slät eller hållas ledigt skrynklig – helt efter tycke och smak. Linne är ett material som på senare tid har blivit populärare än någonsin och därför har linneservetten fått ta plats även på de enklare dukningarna.

Linneservetten By i färgen nude från House Doctor är en populär servettfavorit
By linneservett i färgen curry från House Doctor är lika fin skrynklig som slät.
Servettringar i olika former och färger – en enkel detalj som gör stor skillnad på en dukning.

Servett + servettring = sant

En servettring kan verkligen göra stor skillnad för känslan på en dukning. Oavsett om den är av ett enklare slag eller mer som ett smycke blir det en vacker detalj som visar på omtanke och känsla. Servettringen har verkligen börjat göra come-back och idag hittar du både tidlösa klassiker och mer dekorativa alternativ från olika varumärken. Så känner du att något saknas i din dukning och du vill ha det där lilla extra, testa med en servettring!

Sunshine linneservett från Himla tillsammans med servettring i mässing från Bloomingville.
Pyramid servettring från Georg Jensen tillsammans med Gracie linneservett från Broste Copenhagen.

Servettvikningar & knutar – 8 enkla varianter

När det kommer till att vika servetter finns det egentligen inga rätt eller fel. Här kan du välja att våga frångå det traditionella och köra på less is more men du kan också välja att avancera och ta servettvikningen till helt nya nivåer för att imponera på dina gäster. Så låt oss gå igenom några enkla varianter på vikningar – från den avslappnade latmansvikningen till den mer sofistikerade knuten!

Sunshine linneservett knuten med dekorativt band och en levande blomma.
Sunshine linneservett från Himla passar perfekt för servettvikningen snabba knopen.
  • Klassiska knuten – Här fungerar en linneservett eller bomullsservett allra bäst, som exempelvis varianten Sunshine från Himla. Här är det bara att ta tag i servettens mitt och forma en ”ögla” som försluts med exempelvis ett dekorativt band eller en vacker servettring. Denna variant på vikning passar för alla typer av dukningar och kan kännas både elegant eller avslappnad beroende på vad du är ute efter.
  • Snabba knopen – För den som vill ha något avslappnat men samtidigt snyggt är den snabba knopen perfekt att ta till. Här är det bara att rulla ihop servetten och knyta den på mitten – superenkelt och snyggt!
Washed Linen linneservett från Tell Me More kan vikas på många olika sätt och passar perfekt till vardagsdukningen.
By Linneservett från House Doctor ihoprullad tillsammans med Bernadotte servettring från Georg Jensen.
  • Dubbelvikaren – En riktig klassiker som aldrig blir fel är den så kallade dubbelvikaren. Denna variant fungerar både på pappersservett och tygservett. Allt du behöver göra är att veckla ut den och vika den i rektangulär form. Servetten kan sedan läggas över tallriken eller på höger sida med besticken vilandes ovanpå.
  • Traditionella rullen – Har du inga idéer på servettvikning eller bara vill ha något enkelt är en traditionell rulle snabb att få ihop. Bara rulla ihop servetten och förslut med band, något grönt eller en servettring.
By Linneservett från House Doctor är fin att bara lägga nonchalant bredvid varje kuvert, rustikt och snyggt i sin enkelhet.
ERNST linneservett kan enkelt vikas som en ros och placeras i en glasburk, en garanterat uppskattad servettvikning av dina gäster!
  • Latmansvikningen – Denna ”servettvikning” är perfekt för den som vill åt den rustika och avslappnade känslan på bordet. Denna vikning kräver varken tid eller kunskap, allt du behöver göra är att nonchalant slänga servetten över bordet eller under kuvertet och låta det slumpmässiga bli hela charmen.
  • Servettros i burk – Vill du imponera på dina gäster och skapa något extra med servetterna på dukningen är denna variant perfekt – dessutom är den otroligt enkel att göra! Rulla ihop din servett och placera den i en glasburk, ”dra” sedan lite i kanterna på servetten så att den liknar en ros och inte bara en rulle för ett lyckat resultat.
Gracie Linneservett från Broste Copenhagen passar perfekt om du vill vika servetten som en kanin eller påskhare!
Washed Linen servett från Tell Me More blir snygg att hänga över stolsryggen!
  • Kaninöron – Till påsk är denna servettvikning ett måste! Här har Gracie linneservett från Broste Copenhagen använts men en pappersservett går minst lika bra. Allt du behöver göra är att veckla ut servetten och rulla ihop den på diagonalen, vik den sedan på mitten och spara en liten ögla som du försluter på valfritt sätt. I öglan placerar du ett ägg som ”huvud” och ändarna på servetten bildar sedan ett par ståtliga kaninöron!
  • Servett på stolsrygg – Vem har sagt att servetten måste ligga på bordet? Genom att hänga en fin tygservett över stolsryggen skapar du istället något intressant och okonventionellt. En rolig idé för den som vill prova något nytt!

Läs mer: Servettvikning - 3 stilar till fest och vardag