Glasklart del 3 – Välj rätt sorts ölglas

Stout, IPA och lager – Oavsett vilken typ av öl du föredrar har formen en stor inverkan på de nyanser och smaker som finns i varje ölsort. I Glasklart del 3 guidar vi dig genom de olika ölglasens modeller och egenskaper så att just du kan hitta rätt glas till dina ölfavoriter!

DUKNINGSTIPS

30 juli 2018
Från Holmegaard finns flera fina ölglas att välja från som exempelvis Det danske ölglas, Idéelle, Perfection & Charlotte Amalie

Lilla checklistan för ölglas

När du står inför valet att köpa nya ölglas kan det vara bra att få några hjälpande tips på vägen innan vi går vidare in på specifika former och funktioner:

 • Öl gör sig mer eller mindre alltid bättre i ett rymligt glas där en rejäl skumkrona får plats.
 • För att kunna frigöra aromer ur ölet bör ett bra ölglas vara kupat eller tulpanformat, på så vis kan du ”snurra” ölet i glaset och låta allt det goda komma fram.
 • Uteslut glas i plast, det gör aldrig drycken rättvisa och plasten kan efterlämna en oangenäm bismak.
 • Välj form efter sort – Olika typer av öl passar i olika glas.
 • Rent & fräscht – Öl ska alltid serveras i ett rent glas då fett eller andra smutsrester kan förstöra både skum och aromer.
Från Eva Solo finns både höga och smala ölglas samt låga och breda varianter. Dessa ölglas passar många olika ölsorter och har en modern design.
Med ölglasen från Eva Solo får du fram en härlig skumkrona och aromerna samt smakerna kommer fram på ett fint sätt.
Från Orrefors Beer Collection finns ölglas för olika typer av öl, som IPA, Lager och Pilsner.

Ölglasets olika former

Idag finns det en mängd olika ölsorter att välja bland och trenden med öl och mikrobryggerier har mer eller mindre exploderat de senaste åren. I och med denna utveckling har sortimentet av ölglas vuxit och flera välkända varumärken har tagit fram sina varianter och serier. Då olika ölsorter passar i olika glas kan det vara bra att veta vad som passar till just dina favoriter, så låt oss gå igenom några ut av de vanligaste formerna:

 • Stout – Ett mörkt, nästan svart överjäst öl som kännetecknas vid att innehålla en stor mängd rostad malt samt korn. Denna smakrika sort passar bäst i ett kupat glas i likhet med en konjakskupa. Här kan du ”snurra” din öl och få fram alla fina smaker.
 • IPA (Indian Pale Ale) – Är ett överjäst öl med hög alkoholhalt med en tydlig beska som alltid är mer eller mindre ljus till färgen. Denna ölsort passar också i en kupa men gör sig extra bra i ett IPA-glas. Detta glas är designat att lyfta fram smakerna, bevara skummet och ge öldrickaren en fin smakupplevelse i varje klunk.
 • Ale – Är ett samlingsnamn för många överjästa öl och finns i många olika varianter. För denna typ av ölsort är ett aleglas på fot passande, antingen rakt eller med en något svängd och kupad kant för att kunna bevara kylan, skummet och doften.
 • Lager – är den vanligaste typen av öl vars jäsning sker vid förhållandevis låg temperatur. Lager serveras med fördel i ett högt och smalt glas som ger ölet en rejäl skumkrona.
 • Veteöl – Är överjäst öl där man inte bara använder malt från korn utan även en viss del vetemalt. Traditionellt dricks denna sort ur ett avlångt glas med smal botten och bred öppning för att smaken ska kunna upplevas med både näsa och mun.
Beer Ipa ölglas från Orrefors Beer Collection passar perfekt till alla typer av IPA-sorter.
Beer Lager ölglas från Orrefors Beer Collection är perfekt för lager och annan ljus öl.
Essence ölglas från Iittala är formgivet av Alfredo Häberli. Ett klassiskt ölglas som passar till olika sorters öl.
Tapio Wirkkalas klassiska Ultima Thule ölglas från Iittala är rejäla ölglas som passar till många olika sorters öl.
Servera ölen med stil och finess i Pulse ölglas från Orrefors, ett tulpanformat glas designat att passa många olika ölsorter.

Så serverar du öl – 3 steg

När du slutligen hittat de perfekta ölglasen kan det vara bra att lära sig hur man serverar drycken på bästa sätt för att uppnå en perfekt smakupplevelse:

 1. Luta glaset – Genom att luta ölglaset och hälla ner drycken sakta med glasets kant behåller du mycket av kolsyran. Då kolsyran binder smak frigörs då inte allt för mycket smak och aromer i onödan.
 2. Låt glaset stå plant – Om du låter glaset stå plant så bör du hälla ölen mitt i glaset från ca 10 cm höjd. Med detta sätt frigörs mycket skum och härliga aromer vilket bidrar till att du får ett öl som doftar och smakar mycket med något mjukare kolsyra.
 3. Lutning & plant – Ett tredje sätt är att kombinera steg 1 & 2. Börja då med att luta glaset och häll i ölet försiktigt utmed kanten. Därefter håller du glaset upprätt och häller i mitten av glaset – på så vis får du ett öl med nåde arom, smak men även riklig kolsyra.

 

Läs mer: Glasklart del 4 - Välj rätt sorts snapsglas.