Glasklart del 3 – Välj rätt sorts ölglas
Stout, IPA och lager – Oavsett vilken typ av öl du föredrar har formen en stor inverkan på de nyanser och smaker som finns i varje ölsort. I Glasklart del 3 guidar vi dig genom de olika ölglasens modeller och egenskaper så att just du kan hitta rätt glas till dina ölfavoriter!

Lilla checklistan för ölglas
När du står inför valet att köpa nya ölglas kan det vara bra att få några hjälpande tips på vägen innan vi går vidare in på specifika former och funktioner:
- Öl gör sig mer eller mindre alltid bättre i ett rymligt glas där en rejäl skumkrona får plats.
- För att kunna frigöra aromer ur ölet bör ett bra ölglas vara kupat eller tulpanformat, på så vis kan du ”snurra” ölet i glaset och låta allt det goda komma fram.
- Uteslut glas i plast, det gör aldrig drycken rättvisa och plasten kan efterlämna en oangenäm bismak.
- Välj form efter sort – Olika typer av öl passar i olika glas.
- Rent & fräscht – Öl ska alltid serveras i ett rent glas då fett eller andra smutsrester kan förstöra både skum och aromer.



Ölglasets olika former
Idag finns det en mängd olika ölsorter att välja bland och trenden med öl och mikrobryggerier har mer eller mindre exploderat de senaste åren. I och med denna utveckling har sortimentet av ölglas vuxit och flera välkända varumärken har tagit fram sina varianter och serier. Då olika ölsorter passar i olika glas kan det vara bra att veta vad som passar till just dina favoriter, så låt oss gå igenom några ut av de vanligaste formerna:
- Stout – Ett mörkt, nästan svart överjäst öl som kännetecknas vid att innehålla en stor mängd rostad malt samt korn. Denna smakrika sort passar bäst i ett kupat glas i likhet med en konjakskupa. Här kan du ”snurra” din öl och få fram alla fina smaker.
- IPA (Indian Pale Ale) – Är ett överjäst öl med hög alkoholhalt med en tydlig beska som alltid är mer eller mindre ljus till färgen. Denna ölsort passar också i en kupa men gör sig extra bra i ett IPA-glas. Detta glas är designat att lyfta fram smakerna, bevara skummet och ge öldrickaren en fin smakupplevelse i varje klunk.
- Ale – Är ett samlingsnamn för många överjästa öl och finns i många olika varianter. För denna typ av ölsort är ett aleglas på fot passande, antingen rakt eller med en något svängd och kupad kant för att kunna bevara kylan, skummet och doften.
- Lager – är den vanligaste typen av öl vars jäsning sker vid förhållandevis låg temperatur. Lager serveras med fördel i ett högt och smalt glas som ger ölet en rejäl skumkrona.
- Veteöl – Är överjäst öl där man inte bara använder malt från korn utan även en viss del vetemalt. Traditionellt dricks denna sort ur ett avlångt glas med smal botten och bred öppning för att smaken ska kunna upplevas med både näsa och mun.





Så serverar du öl – 3 steg
När du slutligen hittat de perfekta ölglasen kan det vara bra att lära sig hur man serverar drycken på bästa sätt för att uppnå en perfekt smakupplevelse:
- Luta glaset – Genom att luta ölglaset och hälla ner drycken sakta med glasets kant behåller du mycket av kolsyran. Då kolsyran binder smak frigörs då inte allt för mycket smak och aromer i onödan.
- Låt glaset stå plant – Om du låter glaset stå plant så bör du hälla ölen mitt i glaset från ca 10 cm höjd. Med detta sätt frigörs mycket skum och härliga aromer vilket bidrar till att du får ett öl som doftar och smakar mycket med något mjukare kolsyra.
- Lutning & plant – Ett tredje sätt är att kombinera steg 1 & 2. Börja då med att luta glaset och häll i ölet försiktigt utmed kanten. Därefter håller du glaset upprätt och häller i mitten av glaset – på så vis får du ett öl med nåde arom, smak men även riklig kolsyra.
Läs mer: Glasklart del 4 - Välj rätt sorts snapsglas.