Glasklart del 3 – Bästa ölglasen för din favoritölsort

Stout, IPA och lager – Olika typer av öl som smakar mer eller mindre bra beroende på vilket glas de serveras i, och visst är det så att formen har en stor inverkan på de nyanser och smaker som finns i varje ölsort. I Glasklart del 3 guidar vi dig genom de olika ölglasens modeller och egenskaper så att du kan hitta de bästa ölglasen för dina favoritölsorter.

DUKNINGSTIPS

30 juli 2018
Från Holmegaard finns flera fina ölglas att välja från som exempelvis Det danske ölglas, Idéelle, Perfection & Charlotte Amalie

VILKA ÄR DE BÄSTA ÖLGLASEN?

Svaret på den frågan beror på vilken ölsort du föredrar. De bästa ölglasen är de som är utformade för att ta fram varje öls unika smak och arom så du kan servera ölen på allra bästa sätt. Innan vi visar dig de bästa ölglasen för respektive ölsort, kan du ta med dig dessa två tips: tänk på att ölglas alltid ska vara rymliga i formen och servera aldrig öl ur plastglas då det kommer påverka smaken dåligt.

Från Eva Solo finns både höga och smala ölglas samt låga och breda varianter. Dessa ölglas passar många olika ölsorter och har en modern design.

VÄLJ ÖLGLAS EFTER ÖLSORT

Idag finns det en mängd olika ölsorter att välja bland och trenden med öl och mikrobryggerier har mer eller mindre exploderat de senaste åren. I och med denna utveckling har sortimentet av ölglas vuxit och flera välkända varumärken har tagit fram sina varianter och serier. Man vet också att olika öl passar i olika typer av glas, så låt oss gå igenom några ut av de vanligaste så du hittar de bästa ölglasen för just din favoritölsort.

Bästa ölglaset för stout - det danske ölglaset från Holmegaard

Ölglas för servering av Stout

Stout är ett mörkt, nästan svart överjäst öl som kännetecknas vid att innehålla en stor mängd rostad malt samt korn. Denna smakrika sort serverar du bäst i ett kupat glas i likhet med en konjakskupa så du kan ”snurra” din öl och få fram alla fina smaker. Våra bästa tips på ölglas för stout är dessa:

Beer Ipa ölglas från Orrefors Beer Collection är bästa ölglaset för alla typer av IPA-sorter.

Ölglas för IPA (Indian Pale Ale)

IPA är ett överjäst öl med hög alkoholhalt med en tydlig beska som alltid är mer eller mindre ljus till färgen. Denna ölsort passar också i en kupa men gör sig extra bra i ett IPA-glas. Ett IPA-glas är designat för att lyfta fram smakerna, bevara skummet och ge öldrickaren en fin smakupplevelse i varje klunk. Våra bästa tips på ölglas för IPA är dessa:

Servera ölen med stil och finess i Pulse ölglas från Orrefors, ett tulpanformat glas designat att passa många olika ölsorter.

Ölglas för Ale

Ale är ett samlingsnamn för många överjästa öl och finns i många olika varianter. Det bästa ölglaset för denna ölsort är glas på fot för att de är bättre på att bevara kylan som är viktig för Ale. Glaset får också gärna ha en svängd och kupad kant så även skummet och doften bevaras optimalt. De bästa ölglasen för servering av Ale är dessa:

Bästa ölglasen - Karlevi ölglas från Scandi Living passar perfekt till ölsorten lager.

Bästa ölglaset för servering av Lager

Lager är den vanligaste typen av öl vars jäsning sker vid förhållandevis låg temperatur. En kall lager serverar du bäst i höga, smala glas. Det är för att lager ofta har en rejäl skumkrona som gör sig bäst i högre glas. Även pilsner serveras bäst i detta typ av glas. De bästa ölglasen för lager och pilsner är dessa:

Bästa ölglasen - Beer Classics veteölsglas från Spiegelau passar perfekt till veteöl.

Ölglas för Veteöl

Veteöl är överjäst öl där man inte bara använder malt från korn utan även en viss del vetemalt. De bästa ölglasen för denna klassiska ölsort är avlånga glas med smal botten och bredare öppning. Våra bästa tips på dessa klassiska ölglas är dessa:

Från Orrefors Beer Collection finns ölglas för olika typer av öl, som IPA, Lager och Pilsner.

Så serverar du öl – 3 steg

När du slutligen hittat de bästa ölglasen kan det vara bra att lära sig hur man serverar drycken korrekt – för att få ut det bästa ur ölet:

  • Luta glaset – Genom att luta ölglaset och hälla ner drycken sakta med glasets kant behåller du mycket av kolsyran. Då kolsyran binder smak frigörs då inte allt för mycket smak och aromer i onödan.
  • Låt glaset stå plant – Om du låter glaset stå plant så bör du hälla ölen mitt i glaset från ca 10 cm höjd. Med detta sätt frigörs mycket skum och härliga aromer vilket bidrar till att du får ett öl som doftar och smakar mycket med något mjukare kolsyra.
  • Lutning & plant – Ett tredje sätt är att kombinera steg 1 & 2. Börja då med att luta glaset och häll i ölet försiktigt utmed kanten. Därefter håller du glaset upprätt och häller i mitten av glaset – på så vis får du ett öl med nåde arom, smak men även riklig kolsyra.

Varukorg

Stäng