Midsommardukning i klassiskt blåvitt - så gör du

Låt dig inspireras av en blå-vit dröm till midsommardukning och duka klassiskt och elegant för sommarens stora högtid. Vi visar dig hur du med blåvitt porslin, detaljer i mässing och gott om blommor skapar sommarens vackraste dukning för ett alldeles ljuvligt midsommarfirande.

FESTDUKA

4 juni 2018
En klassisk midsommardukning med blåvitt porslin från Rörstrand, silverbestick och ljusstakar i mässing.

DUKA MED BLÅ-VITT PORSLIN & VÅGA BLANDA

Få saker inom dukning känns så somriga som blåvitt porslin. Och för en klassisk midsommardukning kommer det till sin fulla rätt. Duka därför gärna med just blåvitt porslin i midsommar men var inte rädd för att blanda olika mönster och serier – nytt som vintage. I denna eleganta och klassiska midsommardukning har det tidlösa porslinet Ostindia och Ostindia Floris från Rörstrand använts för en blomstrande elegans på den välstrukna linneduken. Även om du blandar porslin, men håller det inom samma färgskala så kommer du få till en vacker helhet i din dukning.

Tips till midsommardukning med handskriven midsommarmeny placerad i korthållare i mässing.
Midsommardukning med blåvitt porslin och vit linneservett ihoprullad i en servettring i mässing.

GÖR EN ENKEL SERVETTVIKNING & ETT FINT PLACERINGSKORT

För att få till en mer festlig känsla på din dukning och hålla dig till den klassiska stilen så kan du toppa tallrikskuverten med en enkelt ihoprullad linneservett som hålls på plats med en elegant servettring i mässing. Använd dig av en vit linneservett, då framhävs ditt blåvita porslin ännu mer, speciellt om du även dukat på en vit linneduk eller ett ljust bord.

Skapa sedan ett fint placeringskort med pressade lagerblad, som du skriver ner varje gästs namn på. Det gör hela din midsommardukning desto mer välkomnande för gästerna.

Midsommardukning med ljusstakar i mässing från Cooee Design i grupp på bordet och blåvitt porslin.

DEKORERA BORDET MED LJUSSTAKAR I MÄSSING

Blåvitt porslin gifter sig väldigt bra med detaljer i mässing. Och för just en klassisk midsommardukning så ska du utgå ifrån att dekorera bordet med främst ljusstakar och detaljer i mässing. Du kan antingen strö ut ljusstakarna på bordet eller så kan du gruppera dem som ett stilleben på midsommardukningen. Det kommer skapa ett effektfullt intryck på bordet – speciellt när dagen övergår till en svagt upplyst midsommarkväll. Låt ljusstakarna gå som noter i en snapsvisa – högt, lågt, ner och upp. Det skapar en mer livfull känsla i din dukning än om du använder dig av ljusstakar i samma höjd. Just ljusstakar i mässing, här från Cooee Design och Skultuna, ger din midsommardukning en mer elegant och högtidlig känsla som är perfekt för en högtid som midsommar.

Kin ljuslyktor i mässing från Skultuna sprider stämning på en midsommardukning.
Dessertostar och nötter serveras på Musselmalet ovalt fat från Royal Copenhagen.
En blåvit och klassisk midsommardukning står på verandan med blåvitt porslin, ljusstakar i mässing och mycket blommor.
 

TOPPA DIN MIDSOMMARDUKNING MED KLASSISKA BLOMMOR

Vad vore Midsommar utan midsommarkransen, sju sorters blommor och fång av prästkragar och blåklint? Plocka in midsommarens mest karaktäristiska blomster och låt dem vara kronan på verket på din midsommardukning. Om du placerar ut blommorna i mindre vaser på bordet så skymmer de inte sikten för dig och dina gäster. Vill du gärna ha en hög vas med en frodig bukett i, kan du alltid placera den på bordsänden så kommer du inte uppleva att den är i vägen. Låt gärna blommorna du använder dig av plocka upp resten av dukningens färger så får du en slående vacker helhet. Till en klassisk midsommardukning i blåvitt som denna, blir just prästkragar, blåklint, margerit, gullvivor och lite väldoftande fresia inget mindre än en ljuvlig midsommarnattsdröm.

Glasvaser från ERNST pryder bordet och ger liv åt midsommardukningen.
Prästkrage och midsommarblommor står i somriga kaffekoppar från Nordic Nest på bordet.
En grönskande midsommarkrans ligger ledigt på stolen.
Flicka med midsommarkrans i håret äter jordgubbar ur en blåvit skål från Nordic Nest.

5 tips för en klassisk midsommardukning

  • Duka på en vit duk eller ljust bord.
  • Använd dig av blåvitt porslin - våga gärna blanda stilar & serier.
  • Dekorera med mässingsljusstakar. 
  • Gruppera ljusstakarna på bordet så skapar du ett fint stilleben på din midsommardukning.
  • Placera ut traditionella midsommarblommor i mindre vaser på bordet.

För mer inspiration kring hur du dekorerar med blommor på din dukning och hur du binder midsommarkransen läs vidare i artikeln Midsommar - dekorera med blommor. 

Varukorg
Stäng