Blåvitt porslin - en sommarfavorit

Det kanske är för att det påminner oss om havet, sol, bad och oändliga sommarmiddagar i bästa sällskapet, eller kanske för att det är så tidlöst vackert: oavsett vad det är så har blåvitt porslin en speciell plats i våra hjärtan och i det skandinaviska hemmet. Vi bjuder på 5 sätt att duka med blåvitt porslin: från klassikerna till moderna favoriter – vilket dukar du med i sommar?

SOMMARDUKA

30 april 2019
En sommardukning med blandat blåvitt porslin som Selma-tallrik från Götefors porslin och blå Teema tallrik från Iittala.
Ett blåvitt tallrikskuvert välkomnar gäster till bords med sin kornblå nyans och tallrik från Iittala, Götefors porslin och Nordic Nest.

1. MODERNA BLÅVITA FAVORITER I SYMFONI

Älskar du blåvitt porslin så pass mycket att det ryms flera olika serviser innanför köksluckorna? Då kan du återskapa denna blåvita dukning som blandar flera olika serviser för ett modernt uttryck. En enfärgad tallrik från Iittalas Teema-serie, mönstrade Selma-tallriken från Götefors porslin och romantiska skålen Havspil från Nordic Nest - detta tallrikskuvert räds inte för att blanda mönster men mot en enfärgad grund. Tricket här är att låta de blåvita delarna gå i samma nyans av blått för en mer rofylld look.

En sommardukning med Emma von Brömssens blåvita porslin Selma och besticken Focus de Luxe från Gense för en bohemisk look.

2. BOHEMISKT BLÅVITT FÖR SENA SOMMARKVÄLLAR

Ibland kan blåvitt porslin bli en blåvit dukning som drömskt får oss att längta efter sena sommarkvällar i bästa sällskapet. I denna festdukning har det blåvita porslinet använts som inspiration för en hel dukning där Emma von Brömmsens Selma-serie förstärks av en blåvit duk och vit undertallrik. Våga återigen blanda mönster för att få till den bohemiska looken och använd dig av retroinspirerade bestick som pricken över i:et!

En blåvit sommardukning med porslinet Havspil från Nordic Nest och blå linneduk som grund.
Romantisk sommardukning med blåvita porslinsserien Havspil från Nordic Nest.

3. ROMANTISKT BLÅVITT PORSLIN MED INSPIRATION FRÅN ÖLAND

Vi har pratat en del om att blanda olika blåvita mönster, och det kommer fler tips, men en dukning med en och samma servis blir minst lika vacker om du föredrar det. Den moderna favoriten Havspil från Nordic Nest bjuder här in till middag med sitt set av djup tallrik och middagstallrik. Det romantiska mönstret har hämtat inspiration från Ölands fagra flora, vilket framhävs ytterligare när det får vila på en havsblå grund. Vad mer kan vi önska av en blåvit dröm som denna?

Läs mer: Havspil – ett blåvitt porslin med romantisk kustkänsla.

Duka i sommar med blåvitt porslin som Musselmalet och Ostindia djup tallrik från Rörstrand.
Ett somrigt, blåvitt tallrikskuvert bestående av Swedish Grace tallrik och Ostindia från Rörstrand samt Musselmalet skål från Royal Copenhagen.

4. AVSKALAT & KLASSISKT BLÅVITT

Det finns vissa porslinsserier som definierar tidlöshet: Ostindia från Rörstrand och Musselmalet räfflat från Royal Copenhagen är sann skandinavisk design och hur fina blir de inte tillsammans? Detta tallrikskuvert passar utmärkt att duka med till en mer elegant festdukning i sommar. Här möts återigen olika mönster i vacker balans mot en neutral tallrik och linneduk. Detta tallrikskuvert visar hur mässingsbestick ger ett blåvitt porslin värme och även hur flera delar i ett tallrikskuvert ger din dukning höjd, vilket ger ett mer livfullt uttryck. 

En ljus sommardukning med blåvitt porslin från Rörstrand och serierna Ostindia och Ostindia Floris.
Ett blåvitt tallrikskuvert bestående av Ostindia och Ostindia Floris från Rörstrand är perfekt att sommarduka med.

5. FESTLIGT MED BLÅVITA IKONER

Det går inte att nämna blåvitt porslin utan att lyfta fram ikonerna: Ostindia och systerserien Ostindia Floris från Rörstrand. Oavsett om du dukar med dem var för sig eller om du blandar dem på detta eleganta vis, får du en tidlös dukning som passar lika bra till fest som till vardagsmiddagen. Vad som började som en tallriksskärva, är idag en symbol för skandinavisk design och för det skandinaviska hemmet - och inte minst, en given sommarfavorit!

Läs mer: Ostindia - en blåvit vardagsfavorit. 

Varukorg
Stäng