Duka till midsommar - 3 vackra tips

Sommarens ljuvligaste högtid står för dörren och inbjudningarna har skickats ut till vänner och familj. Men hur ska du duka till midsommar? Vi har samlat tre vackra tips för en midsommardukning i antingen blåvit, modern eller avskalat skandinavisk stil – hur kommer du duka i midsommar?

SOMMARDUKA

17 juni 2019
En klassisk midsommardukning i blåvita toner står uppdukar på verandan i väntan på midsommarfirandet att ta vid.
Ett tips till midsommar är att skriva ut ned menyn för hand på ett fint papper och låta det bli en del av din midsommardukning med hjälp av korthållare.
Duka i klassiskt blåvitt till midsommar med tallrikar från serien Ostindia och Ostindia Floris från Rörstrand kombinerat med detaljer i mässing.

1. DUKA KLASSISKT I SOMRIGT BLÅVITT

Blåvitt porslin hör sommaren till så varför inte välkomna sommarens ljuvligaste högtid med det? Här välkomnas gästerna till ett klassiskt midsommarfirande där dukningen går i sommarens blåvita toner. Medan ljusstakar och ljuslyktor i mässing förstärker dukningens elegans – får skira glasvaser med blåklocka och fresia plocka upp det romantiska Ostindia-porslinet från Rörstrand. Om du dukar med ett blåvitt porslin kan du med all fördel kombinera två serier och även låta kuddar, plädar eller krukor runtom bordet gå i vackra nyanser av blått. På så sätt skapar du känslan av att kliva in i en blåvit midsommarnattsdröm.

Läs mer om hur du skapar denna eleganta och klassiska midsommardukning här.

En midsommardukning i rustik stil där gröna växter och blå tallrikar i stengods välkomnar gästerna till bords.
Rabarber i en glasvas från Marimekko och odlingsplantor i rustik kruka agerar som centerpiece på denna moderna midsommardukning.
Det har dukats i modern, rustik stil till midsommar med tallrikar i stengods, bordstablett i jute och linneservett i enkel vikning.

2. DUKA OKONVENTIONELLt TILL MIDSOMMAR

Midsommar må vara traditioner som sill och potatis men din midsommardukning behöver inte vara traditionell för det. Föredrar du en mer avslappnad stil? Låt dig inspireras av denna moderna dukning där rustikt ledigt kombineras med udda inslag. Rabarber, ek-kvistar och odlingsplantor skapar här en grön och frodig dukning istället för traditionella midsommarblommor medan sill serveras ur en kruka från DBKD. Tallrikskuvertet som består av rustik tallrik ihop med en enkel vit assiett dukade på flätade bordstabletter - väver samman känslan av en midsommardukning där endast fantasin sätter gränserna.

Läs mer om denna rustika och okonventionella midsommardukning här.

Duka i skandinavisk stil till midsommar med ljust träbord, blandat porslin och drömsk midsommargrönska på och ovanför bordet.
 
Skira ölglas från Holmegaard tillför elegans till en annars nedtonad midsommardukning i jordnära färger.
Blandat porslin med tallrik från Eva Solo och PotteryJo utgör ett romantiskt tallrikskuvert på en sval midsommardukning i jordnära toner.

3. DUKA SVALT & SKANDINAVISKT

Varför inte fira årets ljusaste dag med en sval midsommardukning som fångar det vackra juniljuset och essensen av skandinavisk stil? Tänk ljust träbord som får skina i all sin prakt, eleganta öl- och vinglas från Holmegaard och romantiskt porslin som blandas fritt i jordnära toner, för att tillgodose det stora sällskapet. Här står midsommarens grönska i fokus med alltifrån midsommarkransar ovanför bordet till dekorerade ljusstakar på bordet och en söt ängsblomma hopknuten med linneservetten på tallrikskuvertet. Likt den blåvita midsommardukningen, får mässingsdetaljer även här förstärka det eleganta uttrycket. Samtidigt som blandat porslin, det bara bordet och mjuka textilier tar tillbaka helheten till ett ledigt och alldeles ljuvligt midsommarfirande.

Läs mer om hur du dukar till midsommar i avslappnad, skandinavisk stil.